Olay Gazetesi Bursa

Kimler evlenme ödeneği alabilir?

Anne veya babasının ölümü nedeniyle ölüm aylığına hak kazanan kız çocukları evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alabiliyor.    Sosyal güvenlik mevzuatında sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine bazı haklar tanınmış. Burada hak sahibi derken kastettiğimiz ölen işçinin eşi, çocukları ve anne-babası. Sigortalının ölümü halinde bu kişilerin elde ettiği haklar; ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi, ölüm geliri ve […]

Anne veya babasının ölümü nedeniyle ölüm aylığına hak kazanan kız çocukları evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alabiliyor.   

Sosyal güvenlik mevzuatında sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine bazı haklar tanınmış. Burada hak sahibi derken kastettiğimiz ölen işçinin eşi, çocukları ve anne-babası.

Sigortalının ölümü halinde bu kişilerin elde ettiği haklar; ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi, ölüm geliri ve cenaze ödeneği. Bunların dışında bir  de kız çocukları ilgilendiren evlenme ödeneği var: Halk arasındaki tabiriyle çeyiz parası…

Evlenince Ölüm Aylığı Kesilir

Ölen işçi en az 5 yıldan beri sigortalıysa ve toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmişse hak sahipleri ölüm aylığına hak kazanıyor. İşçiler dışındaki sigortalılarda ise (Bağ-Kurlular ve memurlar) en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor.

Ayrıca işçinin başına gelen bir iş kazası nedeniyle ölmesi durumunda hak sahiplerine ölüm geliri bağlanıyor. Ölüm gelirinin en önemli özelliği herhangi bir prim ödeme veya sigorta süresi şartının olmaması. Yani işçi için bir gün dahi prim ödenmişse hak sahipleri ölüm gelirine hak kazanıyor.

Kız çocuklarına ölüm aylığı veya ölüm geliri bağlanabilmesi için çalışmaması, kendi çalışması nedeniyle SGK’dan gelir/aylık almaması ve evli olmaması gerekiyor.

Yani evlenme halinde kız çocuklarının ölüm aylığı ve ölüm geliri kesiliyor.

Ölüm Aylığı Kesilince Evlenme Ödeneği Alınır

Evlenmeleri nedeniyle, ölüm aylığı veya ölüm geliri kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde peşin olarak evlenme ödeneği veriliyor.

Evlenme ödeneği, kız çocuğun almakta olduğu aylık veya gelirlerin iki yıllık tutarında ve bir defaya mahsus olarak ödeniyor. Örneğin aylık 1.000 TL ölüm aylığı alan bir kız çocuğu evlenmesi halinde bu aylık kesiliyor ve talep etmesi halinde aylığının iki yıllık tutarı yani 24.000 TL kendisine peşin olarak evlenme ödeneği adı altında ödeniyor.

Başvuru SGK’ya

Evlenme ödeneğinin verilmesi için hak sahibinin bir dilekçe ile bulundukları yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurması gerekiyor. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle birlikte evlenme cüzdanının bir örneğinin de SGK’ya verilmesi zorunlu.

Ayrıca, 5 yıl içerisinde talep edilmemesi durumunda bu ödeneğin alınması hakkı ortadan kalkıyor.

Boşanma Halinde Yeniden Aylık Bağlanır mı?

Evlenme nedeniyle ölüm aylığı/geliri kesilen kız çocukları eşlerinden boşanırlarsa yeniden ölüm aylığına/gelirine hak kazanırlar. Ancak iki yıllık aylığı peşin olarak evlenme ödeneği şeklinde alanlar ölüm aylığını/gelirini bu iki yıllık süre dolduktan sonra almaya başlarlar.

Ayrıca evlenme ödeneği alan kız çocuğu, eşinden dolayı sağlık yardımlarından yararlanamıyorsa, kendisi üzerinden 2 yıl boyunca sağlık yardımlarından da yararlanabiliyor.

Eş de Evlenme Ödeneği Alır mı?

Evlenme ödeneği, mevzuata göre sadece ölen sigortalının hak sahibi kız çocuğuna veriliyor. Dolayısıyla ölen sigortalının dul kalan eşi evlenirse evlenme ödeneği alamıyor.

Aynı şekilde hak sahibi erkek çocuklar da evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alamıyor.

Kız çocuğa evlenme ödeneği verilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneği verilen iki yıllık sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden belirleniyor ve artırılıyor.