Gerek taksit süresinin uzunluğu ve toplamda 36 aya kadar ödeme süresi, peşin ödeme avantajı, gerekse kredi kartıyla ödeme, elektronik ortamda başvuru imkanı gibi yollarla işverenlere ve sigortalılara önemli kolaylıklar sunulmuştur.
Bu haftaki yazımızda Getirilen kolaylıklarla ilgili 2 önemli düzenlemeden bahsedeceğiz.
Ülkemizde en önemli sorunlardan biri olarak görülen istihdam sorununun çözümü amacıyla son 10 yılda 22 ayrı teşvik düzenlemesi gerçekleştirildiği ve uygulamaya koyulduğu, Bu düzenlemelerin çok önemli bir kısmının uygulamasının halen devam etmekte olduğu Mevzuatın karmaşık ve Teşviklerin farklı kanunlara dağıtılmış olması ,Şirketlerin İK ve muhasebe birimlerinin yanlış yapma riski nedeniyle teşviklere mesafeli durması,Teşviklerden optimal düzeyde yararlanmak için mutlaka Profesyonel destek alınması gerektiği gibi nedenlerle işverenlerimizin teşviklerinden yeterince istifade edemediğini belirtmiş ,konuyla ilgili ne yapılması gerektiği konularını daha önce ayrıntılı bir şekilde ele almıştık.
Teşviklerden Yararlanmak İçin İşverenlerimizin Borcu Bulunmaması Gerekiyor.
Bu konuda önemli bir husus teşviklerden yararlanılabilmesi için işverenlerimizin borcunun bulunmaması ve kayıtdışı çalıştırmamaları zorunluğudur.Bu kapsamda pandemi nedeniyle çok sayıda işverenimiz ekonomik sıkıntıya girmiş ve borçlarını ödeyemedikleri için kendileri için çok önemli avantajlar içeren teşviklerden yararlanamamışlardır.
100 ÇALIŞANI OLAN BİR İŞLETMEDE YILLIK 720.000 TL KAZANÇ
Bu kapsamda borçları bulunan işverenler borçlarını 7326 sayılı kanuna göre yapılandırmaları durumunda borçlu olmaları nedeniyle yararlanmadıkları teşviklerden yararlanmaya başlayacaklardır. Örneğin 100 çalışanı olan ve yaklaşık 25 çalışanı teşviklerden yararlanma potansiyeli olan bir işyerinde ortalama 5000 TL brüt ücret ödendiği dikkate alındığında , yapılandırma sonrasında, sadece 5 puanlık prim indirimi aylık 25.000 TL olacaktır. Diğer 21 teşvikle birlikte değerlendirildiğinde ise, işverenin yapılandırma sonrası aylık kazancı yaklaşık 60.000 TL, yıllık ise 720.000 TL olacaktır. Diğer taraftan yapılandırma başvurusunda bulunan ve borcunu taksitlendiren işverenler, kamu ihalelerine girişte “borcu yoktur” yazısı alabilecekler, yani ihaleye girebileceklerdir.
BAĞIMSIZ ÇALIŞANLAR (4/B) AÇISINDAN KOLAY EMEKLİ OLMA İMKANI
Diğer taraftan 7326 Sayılı Yapılandırma Kanunu ile; Köy ve mahalle muhtarları ile Bağkur sigortalılarının, durdurulmuş sigortalılık sürelerinin, durdurulmuş sürelere ait prim tutarının Yİ-ÜFE ile güncellenmiş halinin, 1/11/2021 tarihine kadar(31/10/2021 tarihi hafta sonuna denk geldiğinden) müracaat etmeleri ve 1/11/2021 tarihine kadar ödemeleri halinde, durdurulmuş süreleri ihya edilerek sigortalılık süresinden sayılacağına ilişkin önemli bir düzenleme daha gerçekleştirilmiştir.
Yapılandırdıkları prim borçlarını ya da ihya edilecek sürelere ilişkin borçlarını ödemeleri halinde emekli olabilecek durumda olan bu kapsamdaki sigortalılara bir kolaylık sunmak amacıyla geçtiğimiz hafta Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası ile işbirliği protokolü imzalanmış ve bu protokolle,yapılandırılan borcun ödenmesi halinde aylık bağlanabilecek sigortalılarımıza herhangi bir ödeme güçlüğü çekmeden banka kredisi ile emeklilik imkanı sunulmasının yolu açılmıştır.
Konuyla ilgili ilk protokol çalışması 2008 reform sonrası gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 150.000 Bağkur’lu(4/B) emeklilik hakkını elde etmişti.
7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında olup geçtiğimiz hafta imzalanan protokol ile kredi kullanarak emekli olabilecek durumda olan potansiyel yaklaşık 32 bin sigortalı (Bolt yazılacak kısım)(Bu bölümde normal yazılması gereken bölüm bolt bolt yazılması gereken bölüm normal yazılmış) bulunmaktadır.
Bu kapsamdaki sigortalılar, 1 Kasım’a kadar aylık 1,55 faiz oranı ve 36 ay vade ile kredi kullanabilecekler. Kredi taksitleri ise bağlanacak emekli aylıklarından kesilerek ödenecek.
KİMLER FAYDALANACAK
Kredi işbirliği protokolünden birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda 5510 Sayılı Kanun’da belirtilen 4/B’den (Bağkur)yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, 4/B prim borcunu ödemesi durumunda 4/A’dan yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, Ek-5 ve Ek-6 kapsamında çalışanlardan birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, hizmet borçlanmasını ödemesi halinde yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar, durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar faydalanabilecek.