Olay Gazetesi Bursa

İki eşten de ölüm aylığı alınır mı?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre bazen çift aylık alabilmek mümkün. Ancak her durumda bu avantaj söz konusu olmayabiliyor. Okurlarımızdan Melike Hanım göndermiş olduğu e-postada, 2010 yılında eşinin öldüğünü, bunun üzerine ölüm aylığı almaya başladığını, 2017 yılında ikinci evliliğini yaptığını ve ölüm aylığının kesildiğini, ancak bir ay önce ikinci eşinin de öldüğünü söylüyor ve bu durumda her […]

Sosyal güvenlik mevzuatına göre bazen çift aylık alabilmek mümkün. Ancak her durumda bu avantaj söz konusu olmayabiliyor.

Okurlarımızdan Melike Hanım göndermiş olduğu e-postada, 2010 yılında eşinin öldüğünü, bunun üzerine ölüm aylığı almaya başladığını, 2017 yılında ikinci evliliğini yaptığını ve ölüm aylığının kesildiğini, ancak bir ay önce ikinci eşinin de öldüğünü söylüyor ve bu durumda her iki eşinden de ölüm aylığı alıp alamayacağını soruyor.

Evlenince Aylık Kesilir

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan birden fazla aylık alınıp alınamayacağı hususunda siz okurlarımızdan bu şekilde birçok soru geliyor. Biz de köşemizde bu tür sorularınıza cevap vermeye çalışıyoruz.

Sosyal güvenlik uygulamalarında belirli şartlar altında çift aylık alınması mümkün, bazen de mümkün değil. Burada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var.

Ölüm aylığı, dul eş evlendiğinde, evlenme tarihini takip eden ay başından itibaren kesiliyor. Evlenme, ölüm veya boşanma nedeniyle son bulursa, kesilen aylık dul eşin talebi ile tekrar bağlanıyor.

Tercih Edilen Aylık Alınır

Sorumuzda olduğu gibi bir kişinin iki eşinden de ölüm aylığına hak kazanması durumunda bu aylıkların ikisini birden alması mümkün olmuyor.

Evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği aylık bağlanıyor.

Bu durumda Melike Hanım bir tercihte bulunmak zorunda. Ya ikinci evliliğinin de sona erdiğini belirtir bir dilekçe yazarak ilk eşinden kesilen ölüm aylığı tekrar bağlanacak ya da ikinci eşinden dolayı yeni bir ölüm aylığı talebinde bulunacak. Büyük ihtimalle de hangi aylık yüksek ise onu tercih edecektir. Bunun için SGK il müdürlüğüne başvurup aylık hesaplaması yaptırmasını tavsiye ederim.

 SORU-CEVAP 

ÜCRET BANKAYA YATMAZSA CEZA VAR

Soru: Fatih Bey, işverenimiz bizlere ücretimizi banka hesabına yatırmak yerine elden veriyor. Bu durumda işverenimiz suç mu işliyor? Bilgilendirirseniz sevinirim. (Semih A.)

Cevap: Semih Bey, 5 ve üzerinde işçi çalıştırılan işyerlerinde işçilere yapılan ödemeler mutlaka banka aracılığıyla yapılmak zorunda. Eğer işvereninizin 5’ten az çalışanı varsa elden ücret ödemesi yapabilir.

Bir işverenin ücret ödemesini bankadan yapmak zorunda olmasına karşın, kısmen veya tamamen elden yapması ve bu durumun tespit edilmesi halinde 2023 yılı için işçi başına kanunda belirlenen oranda idari para cezası ödenmesi söz konusu.

İSTİFA ETMENİZ EMEKLİLİĞİNİZİ ETKİLEMEZ

Soru: Fatih Bey, ben 16 Ocak 1976 doğumluyum ve 19 Temmuz 1995 tarihinden beri kamuda memur olarak çalışıyorum. Birkaç ay önce beni istemediğim bir birimde çalıştırmaya başladılar ve ben de bu yüzden memuriyetten istifa etmeyi düşünüyorum. Eğer istifa edersem emeklilik tarihimde bir değişiklik olur mu? (Muharrem S.)

Cevap: Muharrem Bey, doğum tarihiniz ve memuriyete başlangıç tarihinize baktığımızda 16 Ocak 2031’de yani 55 yaşında emekli oluyorsunuz. Prim gün sayınızı doldurmuşsunuz ancak yaşa takılıyorsunuz. Dolayısıyla istifa edip 55 yaşını doldurmayı beklemeniz halinde yine aynı tarihte emekli olursunuz. Yani istifa etmenizin emeklilik tarihinize olumsuz bir etkisi yok.