Olay Gazetesi Bursa

7537 sayılı Torba Kanun ile getirilen önemli düzenlemeler

27/12/2024 tarih ve 32765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7537 sayılı Kanun ile sosyal güvenlik mevzuatı ile Vergi Usul Kanunu Ve Özel Tüketim Vergisi Kanunlarında önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden önemli olanlara  ilişkin özet bilgiler aşağıdadır.   Sosyal Güvenlik Mevzuatı Ülkemizde işsizlik sigortası fonuna benzer şekilde işsizlik riski ile karşı karşıya kalabilecek işverenler için bir fon […]

27/12/2024 tarih ve 32765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7537 sayılı Kanun ile sosyal güvenlik mevzuatı ile Vergi Usul Kanunu Ve Özel Tüketim Vergisi Kanunlarında önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden önemli olanlara  ilişkin özet bilgiler aşağıdadır.

 

Sosyal Güvenlik Mevzuatı

ödeneklerine esas tutulacak günlük kazanç tutarının ise iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçmemesi, şeklinde 5510/17.maddesinde değişiklik yapılmıştır.

 

Vergi Usul Kanunu ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu Vergi Usul Kanununda mücbir sebep hali ilanı ile ilgili yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir.

 

  1. Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mücbir sebep, bu durumun vukua geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen üçüncü ayın son günü itibarıyla bitmiş sayılacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi mücbir sebep halinin vukua geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen on sekizinci ayın sonunu geçmemek kaydıyla uzatabilecektir.
  2. Mücbir sebep hali ilan etme yetkisi,; bölge, il, ilçe, mahal, organize sanayi bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi, serbest bölgeler gibi bölgeler veya afete maruz kalanlar itibarıyla; mükellefiyet ve vergi türü, vergilendirme ve defter tutma usulü, faaliyet konusu, iş yerleri, sektörler, aktif toplamı, öz sermaye toplamı, satış hasılatı, çalıştırılan hizmet erbabı sayısını birlikte veya ayrı ayrı dikkate alarak kullanılabilecektir.
  3. Bakanlık yetkisini ,vergi türleri ve iş yerleri itibarıyla; beyannamelerin toplulaştırılması, yeni beyanname verme süreleri belirlenmesi ve beyanname verme zorunluluğunun kaldırılması şeklinde de kullanabilecektir.

 

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir.

Özel Tüketim Vergisi Kanununda istisnaya tabi engellerin kullandığı kayıt ve tescile tabi binek otomobillerde, istisnanın uygulanabilmesi için yerli katkı oranının %20 olması koşulu getirilmiştir. Cumhurbaşkanı; yerli katkı oranını yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırma konusunda yetkilendirilmiştir.

(Bu yetki kapsamında 27 Aralık 2024 tarihli ve 32765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 9321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 27 Aralık 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yerli katkı oranı %40 olarak belirlenmiştir.)

ÖTV Kanunu Madde 7/2-(a), (b) ve (c) alt bentleri kapsamındaki araçların aynı alt bentlerde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu alt bentler kapsamındaki araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabının vergiden müstesna tutulmasında süre 10 yıla çıkarılmıştır.