Engin Özpınar
Engin Özpınar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Türkiye’yi rahatsız edecek gelişmeler

AB, Rusya ile didişirken Türkiye’yi de rahatsız etmeye başladı.

Avrupa Parlamentosu, Rusya’nın artık AB için stratejik değerde bir ülke olmaktan çıktığına karar verirken Ankara-Moskova ilişkisine değinmeden geçmedi.

AP tarafından kabul edilen bir raporda Ukrayna’nın doğusundaki savaştan Rusya sorumlu tutularak suç duyurusunda bulunuldu. Raporda Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nden soruşturma başlatması istendi.

Aynı raporda, Türkiye’nin Kırım politikası da “muğlak” olarak nitelendi ve eleştirildi.

Parlamento’nun oturumunda kabul edilen “Rusya’nın Kırım’a el koymasının ardından Karadeniz havzasındaki askeri-stratejik durum” başlıklı ikinci bir kararda da NATO’nun Karadeniz’de deniz ve havada askeri üstünlüğe sahip olması gerektiği ileri sürüldü.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raporu’nda da, Ankara-Moskova arasındaki yakın enerji işbirliğinden (Türk Akımı’ndan) duyulan endişeden söz edilmişti.

Putin: “Kimse Rusya’yı kodlayamaz”

Putin’e önce G7’den, ardından da Avrupa Parlamentosu’ndan açılan yaylım ateşi… İlişkiler kırıldı kırılacak… Tuvalet kâğıtlarında Putin resimleri… Ve daha neler neler…

Rusya lideri böylesine bir aşağılanma ile karşı karşıya…

Ama yanıt vermeyi de ihmal etmiyor.

Kremlin’deki bir törenden Batı’ya gönderilen mesaj şöyle:

Ülkemizdeki vatanseverlik duygusu o kadar derin ve güçlüdür ki, kimse hiçbir zaman Rusya’yı yeniden kodlayamaz. Rusya’nın üzerine kendi kodlarını yazamaz. Bizi kimse kendi köklerimizden koparıp tecrit edemez…”

Putin’in, mesajda altını çizdiği diğer satırlar:

Rusya’nın son 25 yıllık dönemi… Halk, Yeltsin’li yıllarda ülkenin nasıl talan edildiğini gördü; başka bir ülkeye dönüştürülmek istendiğini anladı ve buna izin vermedi.

AB’de TTIP için ilk derin çatlak

AB’deki TTIP gerilimi Avrupa Parlamentosu’nda patladı.

ABD ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na ilişkin bir karar metnine 200’den fazla değişiklik önergesi verilince oylama ertelendi.

Parlamento Başkanı Martin Schulz, “Kabul edilmesi zor bir metnin genel kurula getirilmesi ve reddedilmesi ihtimaline karşı” oylamanın ertelendiğini bildirdi.

Sorun şu ki, TTIP sayesinde Amerikalı firmalar Avrupa’nın yasal düzenlemelerini baypas edebilecekler…

Örneğin, Washington’ın istediği tahkim mekanizması, Avrupa’daki yasaların, kuralların üzerinde bir güce sahip olacak.

Böylece ekonomik çıkarlar, demokrasinin de önüne geçerek sosyal düzenlemeleri baskı altına alacak.

AP’nin muhafazakâr kanadı TTIP’nin onaylanmasından yana. Sol, sosyal demokrat ve Yeşiller grubu ise anlaşmaya karşı çıkıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X