CIA Başkanı John Brennan ABD’nin Suriye politikasında geldiği noktayı şöyle özetlemiş: “Esad rejimi yerinde kalacak ama ülke bölünecek!” Bu demektir ki Washington’ın, Rusya’yla pazarlık hali devam ediyor: Esad konusunda anlaşma olmuş da sorun, toprak bütünlüğünde düğümlenmiş gibi…
İyi de Rusya, Suriye’nin bölünmesine karşı çıkıyor. Bu konuda yalnız da değil, yanında Türkiye ve İran da var.
Varsayalım ki ABD, Rusya’yı ikna etti, Ankara ve Tahran da ikna olmuş mu sayılacak, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmaktan vazgeçmiş mi olacak?
Süreç, ABD’nin istediği yönde tam olarak işlemiyor gibi görünüyor.
Dostlar Grubu’nun sesi soluğu kesilmişken, iki yıllık bir aradan sonra birdenbire yeniden sahneye iteklenmesi ABD’nin gövde gösterisine benziyor.
Öyle anlaşılıyor ki, Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’de kapsamlı operasyonlara giriştikten sonra sahadaki güçler arasında yeni bir denge durumu yaşanıyor.
Örneğin ABD, askeri açıdan oyunda daha etkin bir rol üstlenmeye başladı. Bir yandan PYD/YPG’nin hamiliğine iyice soyunurken, diğer yandan Türkiye’yi IŞİD’e karşı mücadeleyle sınırlı tutmaya çalıştı.
Suudileri devreye sokmalar, muhalif grup adıyla Türkiye’ye karşı yeni silahlı örgüt kurdurmalar…
Bunların tümü, TSK’nın sahaya inmesinin ardından geldi.
Fırat Kalkanı’na Rusya’dan peş peşe 3 uyarı
İlki Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi… Rusya lideri, Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonunun kendileri için sürpriz olmadığını belirterek “Ancak uluslararası hukuk kurallarına ve ilkelerine aykırı olan hiçbir eylemi memnuniyetle karşılayamayız” diyordu.
İkinci uyarıyı Dışişleri Bakanlığı yaptı… Bakanlığın açıklamasında “Türk ordusunun desteklediği ÖSO’nun Suriye’deki ilerleyişinden duyulan endişe dile getirildi ve bunun ülkedeki askeri ve siyasi durumu daha da kötüleştirebileceği” ifade edildi.
Üçüncü uyarı, en sert olanıydı… Dışişleri Bakanlığı’nın Yeni Tehditler Bölümü Başkanı İlya Rogaçev, Türkiye’den terörle mücadelede samimi ve iyi niyetli bir yaklaşım sergilemesini beklediklerini bildirdi.
Rusya’nın eleştiri ve uyarılarının ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Ortak Rakka operasyonu” önerisinin ardından gelmesi anlamlıydı. Türkiye’nin öneriye sıcak yaklaşması da Kremlin’de endişeye yol açmış görünüyor.
Demek oluyor ki, Türkiye, Suriye’de kiminle ittifak yaparsa diğeri korkuya kapılacak…