Olay Gazetesi Bursa

Türkiye’nin istikrarı ve nükleer bombalar

ABD, İncirlik’teki yer altı sığınaklarında tutulan nükleer bombalardan endişeliymiş. Endişenin nedeni de, darbe girişiminin ardından Türkiye’nin siyasi istikrarının bozulmasıymış. Amerikalı uzmanlar, “Siyasi istikrarın olmadığı bir ülkede nükleer silah tutmak iyi bir fikir değil” diyorlarmış. Konuyla ilgili kapsamlı bir haber Amerika’nın Sesi sitesinde yer alıyor. İstikrar önemli tabii… İstikrarı bozulan ülkeler toparlanmaya fırsat bulamazlarsa dağılıp gidiyorlar. […]

ABD, İncirlik’teki yer altı sığınaklarında tutulan nükleer bombalardan endişeliymiş.

Endişenin nedeni de, darbe girişiminin ardından Türkiye’nin siyasi istikrarının bozulmasıymış.

Amerikalı uzmanlar, “Siyasi istikrarın olmadığı bir ülkede nükleer silah tutmak iyi bir fikir değil” diyorlarmış.

Konuyla ilgili kapsamlı bir haber Amerika’nın Sesi sitesinde yer alıyor.

İstikrar önemli tabii… İstikrarı bozulan ülkeler toparlanmaya fırsat bulamazlarsa dağılıp gidiyorlar. Buna en çarpıcı örnek Libya!

ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya’nın elbirliğiyle Libya’yı nasıl istikrarsız hale getirdiğini biliyoruz.

Libya şu anda IŞİD’in ülkesi durumunda. Ne zaman toparlanır, terörden nasıl kurtulur ve nasıl yeniden istikrarlı bir ülke haline gelir, kimseden ses çıkmıyor.

***

Ancak, istikrar bazılarına göre her zaman bir değer olmayabilir.

Örneğin, İsrail’in Jerusalem gazetesi yazarı Efraim Inbar’a göre Suriye’nin istikrarlı bir ülke olması iyi bir şey değildir.

İstikrar, sadece İsrail’in ve Batı’nın çıkarlarına yaradığı zaman iyidir.

O zaman doğru olan Suriye’de IŞİD’in varlığını sürdürmesidir.

IŞİD’in yok edilmesi İsrail’in çıkarlarına aykırıdır çünkü sonuçta Suriye istikrara kavuşur ve yeniden güçlenir.

İsrailli yazar, bu nedenle ABD’nin IŞİD’le mücadeleden geri çekilmesini istiyor. Yazara göre IŞİD militanları Suriye’de oyalanmalı ki, Avrupa’da yaşam rahat soluk alıp versin.

Ama sadece o da değil. Yazar Inbar, “IŞİD’in bitirilmesi ‘İran zulmünün’ Batı’ya doğru önünü açar, bölgeyi Tahran ve Moskova’nın kucağına terk eder” diye düşünüyor.

***

Böylesine ekstrem düşünceler, İsrail’de yaygın durumda. Bir süre önce İsrail İstihbarat Servisi Başkanı General Herzl Halevy de, Suriye’de IŞİD’in zayıflatılmasından endişeye kapıldıklarını söylüyordu.

Demek ki, Suriye’nin kaostan çıkıp istikrara kavuşması olasılığı İsrailli yetkililerin kâbusu…

***

Dönelim Amerika’nın Sesi’ndeki habere…

Türkiye’nin nükleer bombalardan kurtulması iyi olur elbette.

Ancak, ülkenin istikrarını ve güvenliğini bozan darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunu da istikrar arayanların görmesi, bilmesi ve açığa çıkarması gerekir.

Eğer öyle olmazsa, “istikrarsızlık” bir tehdit olarak algılanır.

O zaman da mide bulandırıcı olur. Midenin bulanması iyi bir şey değildir…

İncirlik’te 50 kadar bomba var

Amerika’nın Sesi’nde Sharon Behn’in haberine göre, ABD’nin Avrupa genelinde konuşlandırdığı B61 nükleer bombaların sayısı 200 dolayında. Bunun 50 kadarının İncirlik Üssü’nde bulunduğu sanılıyor.

Söz konusu bombalar güvenlik donanımına sahip. Kullanmak için onay kodu gerekiyor. Bombalar özel taşıyıcılarda, özel güvenlikle çevrili yeraltı sığınaklarında tutuluyorlar.

Konuşlandırıldıkları hava üslerinde iki kat çit, özel ışıklandırma, kamera ve giriş ihlallerini saptama mekanizmaları var.