Yunanistan’daki Syriza’ya benzetilen İspanyol Podemos partisi, yerel seçimlerde yüzde 25 oyla ülkenin ikinci büyük partisi haline geldi.
Sürpriz sayılmazdı; seçmen, ekonomideki neoliberal uygulamalara ve yolsuzluk haberlerine tepkiliydi, muhalefetteki Sosyalist Parti’yi bile muhafazakâr iktidarın politikalarından sorumlu tutuyordu.
Podemos’un seçmene verdiği sözler, kimi farklılıklar olsa da, genelde Syriza’nın Yunan halkına verdiği sözlere benziyor. Hatta bazıları tıpatıp aynı…
***
Bir kere “yapısal reform” uygulamalarından geri dönülecek. Sağlıkta, eğitimde ve diğer sosyal harcamalarda sol politikalar yaşama geçirilecek. Örneğin eğitim parasız hale getirilecek.
İspanya’nın borcunun en azından bir kısmının silinmesi sağlanacak. Özelleştirme durdurulacak.
İşçiye, memura, emekliye kesenin ağzı açılacak. İşsizlerin, özellikle genç işsizlerin istihdamı için iş olanakları genişletilecek.
Podemos’un Syriza’ya benzetilmesinde buraya kadar bir sorun yok.
***
Ne var ki, bundan sonrası için “benzetmek gibi olmasın” demek doğru olur…
Syriza, seçimden önce çok büyük konuşuyordu. Ama konuştuklarını gerçekleştirecek tek bir adım dahi atamadı.
Yaptığı en büyük yanlış, Yunanistan’a, krizin nedeni ekonomi politikalarını dayatanlardan yardım istemesi oldu.
Ve Syriza, iktidardaki daha beşinci ayında, hatta beş ay bile değil, dördüncü ayında IMF’nin önünde boynunu bükmek zorunda kaldı.
***
Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis, 5 Haziran’da IMF’ye yapılacak 1,6 milyar Euro’luk geri ödemenin yapılamayacağını açıkladı.
Bakan Voutsis, “Bu para ödenmeyecek çünkü ortada para yok” dedi.
Evet, İspanya’da Syriza’ya benzetilen Podemos kazandı ama…
Benzetmek gibi olmasın!
Yerel yönetimlerde koalisyon
İspanya’nın başkenti Madrid’de belediye meclisinde iktidardaki Halk Partisi 21, Podemos ise 20 üyelik kazandı. Bu durumda Podemos, Madrid Belediye Başkanlığı için Sosyalistlerle koalisyon hazırlığı başlattı. Koalisyon oluşturulması halinde Podemos adayı Manuela Carmena’nın başkanlığına kesin gözüyle bakıldığı bildirildi.
Podemos lideri Pablo Iglesias koalisyon konusundaki ilk açıklamasında, ülkede değişimin kaçınılmaz olduğunu vurgularken şöyle konuştu:
“Bizim çalışma çizgimiz oldukça net. Uzlaşmak isteyen herkese el uzatırız. Ancak şimdiye kadar yapılanlardan daha farklı politikalarla karşımıza gelmeleri gerekir.” (Kaynak: euronews)
Renzi’den uyarı: “Avrupa değişmeli”
Pazar günü yapılan seçimlerde İspanya’da Podemos kazanırken Polonya’da da AB karşıtı bir milliyetçi olan Andrzej Duda’nın cumhurbaşkanı seçilmesi İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yi endişelendirdi.
Renzi, “İspanya, Polonya ve Yunanistan’dan gelen rüzgârlar Avrupa ile aynı yönde değil, aksi yönde. Bütün bu rüzgârlar Avrupa’nın değişmesi gerektiğini söylüyor. Umuyorum ki, İtalya ilerleyen günlerde değişim için güçlü bir şekilde bu sesi taşıyacaktır” diye konuştu.
İtalya Başbakanı, Avrupa’nın ya tasarruf ağırlıklı ekonomi politikalarını bir yana bırakarak değişmeyi başarabileceğini ya da mevcut düzen içinde kalarak Brüksel ve Strasbourg karşıtı hareketlerin güçlenmesine yol açacağını savundu.
(Kaynak: Sputniknews)