Türkiye, IŞİD için oluşturulan koalisyon gücünün Esad yönetimini hedef almasında ısrarlı.
Hükümet, hemen her fırsatta bu talebini yineliyor: Suriye’de bir güvenlik şeridi ile uçuşa yasak bölge oluşturulmalı ve Esad rejimi yıkılmalı…
Ankara, IŞİD’in rejim tarafından desteklendiğini, Esad’ın devrilmesi halinde örgütün de etkisini yitireceğini savunuyor.
Ne var ki, her defasında da Türkiye’ye ABD tarafından olumsuz yanıt veriliyor.
***
Amerika’nın Sesi’ndeki haberlere göre Başbakan Ahmet Davutoğlu, son olarak, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile biri pazartesi gecesi, diğeri salı sabahı olmak üzere iki ayrı telefon görüşmesi yaptı.
Sonuç, yine olumlu değildi. Gerçi asıl konu, Obama’nın özel temsilcisi John Allen ile Büyükelçi Bret McGurk’ün Ankara ziyaretiydi. Ama Türkiye’nin talebi de konuşulmuş olmalıydı ki Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki “Suriye’de güvenlik şeridi ile uçuşa yasak hava sahasının gündemlerinde olmadığını” bir kez daha belirtmiş oldu.
Bu arada, Obama’nın özel temsilcisinin Ankara’ya ulaşmasından önce Başkan’ın “Air Force One” adlı uçağından önemli bir mesaj geldi.
***
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest uçakta düzenlediği basın toplantısında “Uluslararası koalisyonla birlikte çalışması Türkiye’nin ‘net çıkarlarına’ hizmet edecektir” dedi.
Earnest, konuyla ilgili bir soruya yanıt verirken şöyle konuştu:
“John Allen’ın Ankara’da üst düzeyde yapacağı görüşmelerde Türkiye’nin koalisyona yarar sağlayacak ‘kendine özgü” yeteneklerinin nasıl değerlendirileceği konusu ele alınacak.
Türkiye’nin katkıları çerçevesinde ‘temel lojistik anlaşmazlıkların’ da görüşmelerde gündeme geleceğinden kuşku duymuyoruz.
IŞİD’in yol açtığı tehditle mücadele etmek için kurulan uluslararası koalisyonla ya da uluslararası toplumla birlikte çalışmanın Türkiye’nin net çıkarlarına hizmet edeceğini düşünüyoruz.”
***
ABD’nin, Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin değerlendirmesinde, Rusya’nın itirazının etkisi olabilir mi?
Moskova, bu konuda, şimdiye değin açık bir eleştiride bulunmamıştı.
Ama Kremlin ne düşündüyse düşündü Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ağzından itirazını ya da uyarısını dile getirdi.
Lavrov bir basın toplantısı düzenledi, bir gazeteci Türkiye’nin Suriye politikasını sordu ve o da yanıtladı:
“Suriye egemen bir ülkedir. Egemen ülkelerde dışarıdan müdahaleyle iktidarı değiştirmeye kalkışmak hukuka aykırıdır, yasadışıdır ve kabul edilemez.”
***
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, Türkiye’nin tampon bölge önerisine verdiği destek, koalisyonu ne ölçüde nasıl etkiler, şu anda kestirmek zor.
***
Öyle anlaşılıyor ki, neyin ne olacağını görmek için Ankara’da başlayacak olan Türkiye-ABD pazarlığının sonucunu beklemek gerekiyor…