Olay Gazetesi Bursa

Suriye iç savaşında en zor süreç

Teröristler dışında ateş kesilecek. Gerçekten kesilecek mi? Çok çelişkili bir durumla karşı karşıya “uluslararası toplum”. Her şeyden önce ateşkes anlaşmasına karar veren ABD ile Rusya kuşku içindeler. İlginç olan da, birbirlerinden kuşkulanmaları… Örneğin ABD Başkanı Obama, “Rusya kuşkusunu” saklamıyor. Washington’da ulusal güvenlik birimiyle yaptığı toplantının ardından gazetecilerin karşısına çıkıp, Moskova’nın hava saldırılarını durdurması gerektiğini söylüyor. […]

Teröristler dışında ateş kesilecek. Gerçekten kesilecek mi? Çok çelişkili bir durumla karşı karşıya “uluslararası toplum”.

Her şeyden önce ateşkes anlaşmasına karar veren ABD ile Rusya kuşku içindeler.
İlginç olan da, birbirlerinden kuşkulanmaları…

Örneğin ABD Başkanı Obama, “Rusya kuşkusunu” saklamıyor. Washington’da ulusal güvenlik birimiyle yaptığı toplantının ardından gazetecilerin karşısına çıkıp, Moskova’nın hava saldırılarını durdurması gerektiğini söylüyor.

Ne var ki, Rusya Devlet Başkanı Putin de, IŞİD ve El Nusra ile BM’nin “terörist” kabul ettiği gruplara yönelik hava operasyonlarının devam edeceğini belirterek “Amerikalı ortaklarımızın bu durumu hesaba katacaklarını umuyoruz. IŞİD dışında başka terörist grupların da olduğunu kimse unutmamalı” diyor.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’sa, ABD’den ateşkese uymasını beklediklerini ifade ediyor. Ateşkes sürecinin zorlukları var, çelişkileri var. Tamam, iyi de, ABD ve Rusya daha baştan böyle yaparsa, diğerleri kim bilir ne yapar?

5 yılda, BM verilerine göre 250 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği ve 11 milyon kişinin de yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldığı iç savaşın kaderi ateşkesin başarılı olmasına bağlı.
Zor, çelişkili ama umut veren bir sürece giriliyor Suriye’de…

Kerry’de Türkiye dikkati

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye ve YPG ilişkileri konusu açıldığında olağanüstü dikkatli bir dil kullanıyor.

Örneğin, son kez Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi görüşülürken yaptığı konuşmada, Türkiye’nin PKK ve YPG bağlantıları konusunda çok hassas olduğunu belirtirken, “Biz de bu endişelere saygı gösteriyoruz” diyor.

Kerry’nin, PYD/YPG bağlantısına ilişkin değerlendirmesi de oldukça anlamlı: “Kürtlerle birlikte çalışmayı içeren kısa vadeli çözümün farklı bir sorun yaratmaması ve bunun da daha sonra bölgede hepimiz için daha uzun vadeli bir zorluk çıkarmaması çok önemli. Bu nedenle çok dikkatli çalışıyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Türkiye’ye gönderdiği diğer bir mesaj da şöyle: “[Bölgede] Türkiye ile birlikte çalışmaya daha hazır ve bundan rahatsızlık duymayacak farklı Kürt grupları da bulunuyor.”

Vay bu dünyanın haline!

ABD, İngiltere ve Almanya’dan sonra Suudi Arabistan savaş uçakları da İncirlik üssünde konuşlandı.

​Suudilerin de dünya kamuoyuna deklare ettikleri amaç IŞİD’le mücadele etmek…

Tabii Riyad’ın IŞİD’le mücadelesi bir Suudi şakası gibi geliyor insana ama şimdilik, haydi bakalım demekten başka çare yok.Ne var ki şunu da sormadan edemiyor insan: Dünyanın iki büyük savaş makinesi ABD ve Rusya… Ayrıca İngiltere, Almanya ve Fransa…

Hem Irak’ta hem de Suriye’de ne zamandır IŞİD’le mücadele edip durmuyorlar mı? Demek ki, devler IŞİD’le başa çıkamıyorlar. Tüm büyük güçleri sıraya dizdiğine ve onları Suudilere muhtaç hale getirdiğine göre IŞİD’i mi kutlayacağız şimdi?