Olay Gazetesi Bursa

Süleyman Demirel ve Türk dış politikası

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in dünya politikasındaki yönü Batı’dan yanaydı. Ama körü körüne Batı’dan yana olmak değildi tutumu; SSCB ile de dengeli ilişkiler yürütmeye çalışırdı. Hatta bu nedenle ABD’nin Demirel’e öfke duyduğu da söylenirdi. Özellikle bazı kilit kamu yatırımlarının Ruslarla ortaklaşa gerçekleştirilmesinin Ankara-Washington ilişkilerini olumsuz etkilediği öne sürülürdü. *** Demirel, rejimi ne olursa olsun, hiçbir ülkenin iç […]

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in dünya politikasındaki yönü Batı’dan yanaydı.

Ama körü körüne Batı’dan yana olmak değildi tutumu; SSCB ile de dengeli ilişkiler yürütmeye çalışırdı.

Hatta bu nedenle ABD’nin Demirel’e öfke duyduğu da söylenirdi. Özellikle bazı kilit kamu yatırımlarının Ruslarla ortaklaşa gerçekleştirilmesinin Ankara-Washington ilişkilerini olumsuz etkilediği öne sürülürdü.

***

Demirel, rejimi ne olursa olsun, hiçbir ülkenin iç işlerine karışılmasını istemezdi. Temel ilkesi Türkiye’nin ulusal çıkarlarıydı. O çıkarlar neyi gerektiriyorsa, o yapılmalıydı.

***

Demirel dönemlerinde Türkiye’nin komşu ülkelerle ve özellikle Ortadoğu’yla ilişkileri hep bu ilke üzerinden yürütüldü.

Örneğin, PKK terörüyle mücadelede Şam yönetimine ültimatom verilirken Suriye’nin iç işlerine karışmak söz konusu bile olmamıştı.

Ayrıca Türkiye devletinin Filistin politikası bugün nasılsa Demirel dönemlerinde de ödünsüzdü ve İsrail öfke duysa dahi saygı duymak zorunda kalırdı.

***

Süleyman Demirel hem başbakanlığı hem de cumhurbaşkanlığı dönemlerinde dış politikanın ekonomik boyutunun hiç ihmale gelmeyeceğini pratikte kanıtlayan bir liderdi aynı zamanda.

 

Batı’da barış, Doğu’da savaş”

 

Avustralya Ekonomi ve Barış Enstitüsü bir araştırma yapmış ve başlıktaki sonuca varmış: Batı dünyasında barış hâkim olurken Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da çatışmalar şiddetleniyormuş. Geçen yıl dünya genelinde 180 bin kişi çatışmalarda yaşamını yitirmiş.

Araştırmada şiddetten en fazla etkilenen ülkeler olarak Afganistan, Irak, Suriye ve Libya sıralanıyor.

İzlanda, Danimarka ve Avusturya ise dünyanın en barışçıl ülkeleri listesinin başında yer alıyor. Listenin devamını da Avrupa ülkeleri oluşturuyor.

İyi de, Avustralya’daki Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nde bu araştırmayı yapanlar Afganistan, Irak, Suriye ve Libya’nın şiddetten en fazla etkilenen ülke haline nasıl geldiğini hiç düşündüler mi acaba?

Oysa yanıtı çok basit: Barış içinde olan Batı’nın saldırıları yüzünden!

Peki, bunu bilmiyorlar mı?

Bilmez olurlar mı? Ama itiraf etmek işlerine gelmiyor…

(Kaynak: DW)

 

Türk Akımı’nda top Ankara’da

 

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türk Akımı projesinde uygulamaya geçilmesi için Moskova’nın Ankara’dan “sinyal” beklediğini açıkladı.

Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakü’de yaptıkları toplantıda Türk Akımı boru hattı projesinin ayrıntılı olarak ele alındığını anımsattı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da, Bakü toplantısının ardından yaptığı açıklamada Moskova ve Ankara’nın projenin başlatılması için gerekli belgeleri haziran sonuna kadar hazırlayacaklarını bildirmişti.

Türk Akımı’nda imza tarihi ise henüz netleşmedi.