Rusya’nın asıl canını sıkan, 14 AB üyesi ülkeyle Kanada ve Ukrayna’nın kararı değil, ABD Başkanı Donald Trump’ın tavrı oldu.
İngiltere Başbakanı Theresa May, çift taraflı Rus ajanı ve kızının zehirlenmesi olayında ortalığı ayağa kaldırırken Trump soğukkanlılığı elden bırakmamış, sembolik bir tepkiyle yetinmişti.
Ama şimdi… Bir yandan 48 Rus diplomatla BM’de görevli 12 Rus istihbarat görevlisinin sınır dışı edilmesi kararına imza attı, diğer yandan da ABD’nin Seattle kentindeki Rusya Konsolosluğu’nun kapatılması talimatını verdi.
Neden Seattle Konsolosluğu?
Çünkü orada ABD’nin denizaltı üssü bulunuyor. Trump yönetiminin düşüncesi şöyle: Rus ajanlar “dünyanın her köşesinde etkinliklerini artırdıklarına” göre Beyaz Saray’ın ABD’nin güvenliğini sağlayacak önlemler alması kaçınılmaz.
Trump’ın kararları kendi kararları mıydı, yoksa abartılmasını isteyenler mi vardı?
Her neyse… Ama sonuçta Moskova’yı vuran da Trump’ın bu kararları oldu.
Elbette 14 AB üyesinin ortak karar alması da çok önemliydi ama Washington’daki sertleşme yüksek dereceli bir tepkinin varlığını göstermesi açısından kuşku vericiydi.
Tabii akla hemen ABD Başkanı Donald Trump’ın çevresinin şahinler tarafından sarıldığına ilişkin haberler geliyor.
Sanki Amerikan derin devleti Trump’ı avcunun içine almış gibi…
Öyle görünüyor ki, yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton kolları sıvamak için hiç beklememiş.
Bundan böyle sadece İran’ın değil, ABD’nin müttefikleri hariç tüm bölge ülkelerinin işi zor.
Olasıdır ki, Washington’da artık Trump’tan daha çok Bolton’ın ne diyeceğini merak edeceğiz.
Beyaz Saray’ın 15 aydaki üçüncü güvenlik danışmanı: Bolton
Donald Trump, ABD Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Michael Flynn’ı Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine getirmişti. Ve sanılmıştı ki, Trump’la gelen Flynn yine Trump’la gidecekti.
Ama öyle olmadı, bir yıl daha dolmadan Başkan Trump Flynn’ı görevden aldı, yerine Korgeneral McMaster’ı koydu. Ne ki, McMaster da yaranamadı. Trump bir süre sonra onu da görevden aldı.
ABD Başkanı, son olarak göreve getirdiği John Bolton’a bakalım ne kadar dayanabilecek?
Bolton, öyle başkanı maşkanı dinleyecek birine pek benzemiyor. Örnekse, ABD’nin BM Büyük- elçisi olduğu dönemdeki düşünceleri…
İsrail’in eski Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Shaul Mofaz, Bolton’ın İsrail’i, İran’a saldırması için ikna etmeye çalıştığını açıklıyor.
Mofaz’sa buna karşılık Bolton’a, İran’ın gerçek bir tehdit haline gelmediği sürece böyle bir hamlenin yanlış olacağını söylüyor.
Anlaşılıyor ki, Bolton için “Nükleer savaş olasılığını güçlendiren bir danışman” tanımını boşuna yapmamışlar. (Kaynak: Sputnik)