Olay Gazetesi Bursa

Rusya’ya karşı çok uluslu NATO tatbikatı

“Çaresiz değiliz ama Rusya’nın Hazar Denizi’nden fırlattığı roketle bin kilometre uzaklıktaki Suriye’de istediği hedefi vurduğunu görmek NATO’nun huzurunu kaçırıyor.” Bu sözler, NATO’daki en yüksek rütbeli Alman komutanı Orgeneral Hans-Lothar Domröse’ye ait. General Domröse, Rusya’nın askeri hamlelerine karşı NATO’nun düzenlediği son yılların en kapsamlı ve çok uluslu tatbikatını yöneten komutandı. NATO, 6 Kasım’da sona eren tatbikatla […]

Çaresiz değiliz ama Rusya’nın Hazar Denizi’nden fırlattığı roketle bin kilometre uzaklıktaki Suriye’de istediği hedefi vurduğunu görmek NATO’nun huzurunu kaçırıyor.”

Bu sözler, NATO’daki en yüksek rütbeli Alman komutanı Orgeneral Hans-Lothar Domröse’ye ait.

General Domröse, Rusya’nın askeri hamlelerine karşı NATO’nun düzenlediği son yılların en kapsamlı ve çok uluslu tatbikatını yöneten komutandı.

NATO, 6 Kasım’da sona eren tatbikatla Rusya’ya “kırmızı çizgileri” göstermek istedi. Peki, Rusya gördü mü?

DW’deki bir yorumda, Batı Akdeniz ülkelerini kapsayan tatbikata 36 bin askerin katıldığı belirtiliyor. Yani sayı oldukça yüksek…

Ancak Rusya son iki yıl içinde ondan fazla tatbikat yaptı ve her birinde 80 bin asker sahadaydı.

NATO tatbikatında 28 ülkeyle sürekli koordinasyon yapma zorunluluğu vardı. Oysa Ruslar, tatbikatlarda koordinasyon karmaşası yaşamıyordu.

Çok ulusluluk büyük bir siyasi avantaj sağlıyordu ama karmaşa da dezavantaj getiriyordu.

Max Hofmann imzalı yorumda, “durum patlama raddesine geldiğinde” ABD’nin Rusya’yla tek başına rekabet edeceği ve bunun için de yeterli kapasiteye sahip olduğu belirtiliyor.

 

İncirlik’ten gözdağı

 

ABD’nin, Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan Avrupa Komutanlığı, 6 adet F-15C tipi hava muharebe uçağını İncirlik Üssü’ne gönderdi.

Komutanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’nin NATO’dan talebi üzerine gönderilen uçakların, Türk hava sahasının “dışarıdan sızmalara karşı” korunmasına destek olacağı ifade edildi. Dışarıdan sızma olayı, bir süre önce Suriye’deki Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlalinde yaşanmıştı.

ABD’nin Avrupa Komutanlığı’nın açıklamasında “Türk müttefiklerimiz ile Türk hava sahasının egemenliği ve IŞİD’in zayıflatılıp tahrip edilmesi yönündeki ortak çabalarımız konusunda yakın işbirliğini sürdüreceğiz” denildi.

İngiltere’deki 48. Fighter Wing Üssü’nden havalanan 6 uçak İncirlik Üssü’nde konuşlandı.

Yunan jetlerine de mi?

 

Öyle ya, Yunan savaş uçakları hem Ege’de, hem Akdeniz’de Türk havasını ihlal edip duruyor. Yeni de değil, yıllardan beri…

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nden Fazıl Esad Altay, bu durumu anımsatarak Rusya’nın ihlal nedeniyle Ankara’dan özür dilediğini, Yunanistan’ın ise her dönemde düşmanlığını sürdürdüğünü belirtiyor. ABD/NATO İncirlik’ten Rusya’ya gözdağı verirken Yunanistan ihlallerinin icabına da bakar mı, dersiniz?

Şaka tabii… Ama bu çok onur kırıcı bir durum…