Olay Gazetesi Bursa

Rakka operasyonu ve Kuzey Suriye

ABD, Rakka operasyonuna Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte başladı ve onunla da bitirmek istiyor. Bu durumda Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in boşaltacağı yerleri, Rakka başta olmak üzere, SDG doldurmuş olacak. SDG nedir? ABD’nin oluşturduğu YPG’yle Arap milisleridir. Toplam sayının 30 bin olduğu tahmin ediliyor. Bölgedeki uzmanlara göre bunun yüzde 75’ini Kürt gücü YPG, yüzde 20’sini Arap muhalif grupları, […]

ABD, Rakka operasyonuna Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte başladı ve onunla da bitirmek istiyor.

Bu durumda Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in boşaltacağı yerleri, Rakka başta olmak üzere, SDG doldurmuş olacak.

SDG nedir? ABD’nin oluşturduğu YPG’yle Arap milisleridir.

Toplam sayının 30 bin olduğu tahmin ediliyor.

Bölgedeki uzmanlara göre bunun yüzde 75’ini Kürt gücü YPG, yüzde 20’sini Arap muhalif grupları, yüzde 5’iniyse Hıristiyan milislerle diğer küçük gruplar oluşturuyor.

Yani SDG’de ağırlık Kürt gücünde… Dolayısıyla IŞİD’in boşaltacağı sahaları YPG kontrol altına alacak. Bu da Arapların arzu etmediği bir şey… Niçin? IŞİD’den kurtulacak olan bölgelerde bu kez etnik ve mezhepsel bölünme riski doğacağı için.

*

ABD, Rakka’nın geri alınması ve IŞİD’den temizlenmesi konusunda epeydir askeri hazırlık yapıyordu. Hazırlıksa YPG’nin kapasitesinin yükseltilmesine yönelikti.

Amerikan Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel’in 22 Mayıs’ta Suriye’nin kuzeyine yaptığı gizli ziyaret, hazarlıkların tamamlandığının işareti oldu.

Sonra, bilindiği gibi, Amerikalı komutan Ankara’ya geçti ve askeri düzeyde görüşmelerde bulundu.

Hürriyet’te Tolga Tanış’ın haberine göre Orgeneral Votel, Ankara’dan, IŞİD’e karşı kullanılmak üzere HIMARS olarak bilinen topçu roket sisteminin Türkiye’ye konuşlandırılmasına izin verilmesini istedi.

Ne var ki, Ankara’nın YPG kaygısı nedeniyle anlaşma sağlanamadı.

IŞİD’in terk edeceği yerlerin YPG tarafından doldurulacağı endişesini Kuzey Suriye’deki Arap grupları gibi Türkiye de paylaşıyordu.

*

Rakka, Suriye ve Rusya’nın da hedefindeydi. Şu anda YPG’nin karadan, ABD’nin havadan yaptığı operasyonların benzerini Şam ve Moskova da planlamıştı. Hatta Suriye ordusunun Rakka’ya saldırmak için gün saydığı söyleniyordu.

Ancak IŞİD beklenmedik saldırılarla yeni cepheler açıyor, Suriye ordusu nereye yetişeceğini bilemiyordu.

En son saldırılar Lazkiye’de ve Tartus’ta gerçekleşti. Tam bir katliam yaşandı. 150 sivil yaşamını yitirirken 300’den fazla kişi de yaralandı.

ABD ile SDG’nin Rakka operasyonu, tam da IŞİD’in bu saldırılarının ardından geldi. Tabii dikkat çekiciydi. Ve bir yana not edildi.

*

Rusya, hızla sonuca gidilmesi için, ABD’ye ortak operasyon önerisinde bulundu. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Rusya ve ABD hava kuvvetlerinin koordinasyon içinde saldırı düzenlemelerini” önerdi.

Ne ki, Pentagon bu öneriyi hemen reddetti. Sözcü Michelle Baldanza, “Şu anda Rusya’yla herhangi bir ortak askeri operasyon düzenlemeyi düşünmüyoruz” dedi.

Oysa Lavrov, Rakka’nın geri alınmasını aynı Musul kentinin geri alınması gibi terör karşıtı uluslararası koalisyonun hedeflerinden biri olduğunu belirtiyordu.

*

Anlaşılıyordu ki ABD, Rakka’yı da kapsayacak şekilde Kuzey Suriye’yi kapının arkasından kendi kontrolü altına almak amacındaydı.

İyi de, ABD’nin havadan bombardımanı altında YPG kuzeyden saldırırken, Suriye ordusu da Rusya’nın desteğinde güneyden Rakka’yı kuşatırsa ne olacaktı?