Paris saldırısını düzenleyenlerin, eylem sonrasında olabilecekler üzerine epey düşündükleri ve hesap kitap yaptıkları anlaşılıyor.
Avrupa’dan yükselen tepkilere bakılırsa öngörülerinde yanıldıklarını söyleyemeyiz.
Örneğin, Almanya’da ortaya çıkan yabancı düşmanı ve İslam karşıtı PEGİDA hareketinin ekmeğine yağ sürülmüştür artık.
PEGİDA… Açılımı şöyle: Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar.
***
Sağcısı solcusu, eskisi yenisi, politikacıların çoğu PEGİDA gösterilerinin Almanya’nın dünyadaki saygınlığını zedelediğini düşünüyordu.
Örnekse, Başbakan Merkel’in yeni yıl mesajıydı. Merkel, mesajında Alman halkından İslam karşıtı PEGİDA hareketine sırtını dönmesini ve sığınmacılara kucak açmasını istiyor, “PEGİDA gösterilerine katılmanız için size çağrıda bulunanları dikkate almayın. Çünkü onların kalplerinde önyargı, soğukluk ve nefret var” diyordu.
***
Merkel, bundan sonra İslam karşıtlarına böylesine kesin bir dille tepki göstererek PEGİDA’nın güçlenmesinin önüne geçebilecek mi, göreceğiz.
Paris saldırısından yararlanmayı becerebilirse PEGİDA kazançlı da çıkabilir.
Ve Merkel, böyle bir hareketin varlığını yok sayan tavrını yumuşatmak, daha dengeli yaklaşım sergilemek zorunda da kalabilir.
***
Bu arada… Paris saldırısının, İslami yönetim altındaki Fransa’yı tasvir eden distopik bir romanın piyasaya sürüldüğü gün gerçekleşmesi de, düşündürücü bir rastlantı.
Olanı biteni, Le Pen’i iktidara taşımak amaçlıymış gibi algılamak da pek yanlış olmaz. Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen 2017’de yapılacak başkanlık seçimlerinin en güçlü adayı.
“Teslimiyet” adını taşıyan roman, aşırı sağın tezlerinin edebiyata girmiş hali olarak nitelendiğine göre, sanki Fransızlar dört dörtlük bir provokasyonla karşı karşıya bırakılmış gibi bir durum çıkıyor ortaya.
***
Saldırının, dünyanın tüm başkentlerinde “sarsıcı” etki yarattığı belirtiliyor.
Özellikle Batılı liderler çok sert tepkilerle kınama mesajları yayınladılar ve “teröristlere karşı savaşta” dayanışmanın gerekliliğinin altını çizdiler.
***
Bundan bir şey çıkar mı, bilmek olanaksız.
IŞİD’e karşı ortak karasal operasyonlar mı gündeme gelir? Ardından NATO üyelerinin safları sıkılaştırması mı konuşulur? Safları sıkılaşan NATO’nun önüne yeni hedefler mi konulur?
Ya da hepsi birden mi olur? Paris saldırısına ilişkin soruşturmanın tamamlanmasını beklemek gerek…