Münbiç’te Amerikan askerlerine yönelik bombalı saldırının sorumluluğunu IŞİD’in üstlendiği açıklanmış olsa da PYD/PKK üzerindeki kuşkuların hemen silinmesini beklemek yanlış olur.
Gerçi Amerika’nın Sesi de IŞİD’in adını verdi ama daha önce İngiliz Times gazetesindeki bir yorumda, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin ABD’nin Türkiye’yle tampon bölge anlaşması nedeniyle Trump’a öfkeli olduğu ileri sürülüyordu.
Kafa karıştırıcı bir durum söz konusu: ABD askerlerinin çekilmesi gündemdeyken patlayıcı yüklü yelekle öyle bir eylem gerçekleştiriliyor ki, sanki Pentagon’a “çekilemezsin, daha burada işin bitmedi” mesajı vermek istiyorlar.
Ya Rusya ve Suriye’yle ilişkileri? Tabii zorunluluktan onlarla da görüşüyorlar ama ABD gibi olamazlar.
Örneğin, Suriye Meclis Başkan Yardımcısı Necdet Anzor, Suriyeli Kürt politikacıları Şam’a yönelik “politik oyunlardan ve kurnazlıklardan” vazgeçmeye çağırmış. Anzor, “ABD’ye güven olmaz. Suriye yönetimine güvenmelisiniz” diyor.
PYD/PKK terörünün en rahat at oynatacağı ortam ABD askerlerinin yanıdır.
Onlar da zaten bunun için Pentagon’un Suriye’nin kuzeyinden ayrılmasını hiç istemiyorlar.
Ne var ki, Suriye topraklarında yaşayacaklarına göre en sağlıklı çözüm Kürtlerin Şam hükümetiyle anlaşmaya varmalarına bağlı olabilir.
İyi de, bunu ABD’nin engellediğini iddia ediyor Kürt politikacılar. Örnek olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in “Anlaşmak için acele etmeyin” dediğini söylüyorlar.
NATO’nun mart ayında yapılacak toplantısından Suriye’nin kuzeyi için sözde bir karar çıkacakmış.
Jeffrey’in ifadesine göre bu karar Kürtler lehine olacakmış. İlginç!
Şu aşamada Şam’la bir anlaşmaya varılırsa Suriye ordusu tüm sınır bölgesini ve Fırat’ın doğusunu kontrol altına alabilirmiş. Tabii bu ABD’nin istemeyeceği bir sonuç sayılacakmış.
Galiba Suriyeli Kürtlerin de James Jeffrey’i gözleri pek tutmamış.
Bir öyle, bir de öbür türlü konuşup duruyormuş. Sanki Ruslar yokmuş gibi… Oysa Rusya, Suriye’nin kuzeyinde sesini çok yükseltmiyor ama bölge asıl onun kontrolü altında.
Çin: En gelişmiş silahlardan Ay’da bitki üretmeye…
Pentagon raporuna göre Çin, dünyanın en gelişmiş silahlarına sahip. Raporda sıralanan örnekler şöyle:
“Donanma tasarımları, orta ve uzun menzilli füzeler, ses hızından defalarca daha hızlı hipersonik silahlar, füze savunma sistemlerine yakalanmayan füzeler, radara yakalanmayan orta ve uzun menzilli savaş uçakları…”
En önemlileri bunlar herhalde. Ya da daha önemli olanları var da, gizli tutuluyor. O da olabilir.
Bu bilgiler Pentagon raporunda yer aldığına göre Washington yakın takipte. Çin nerede, ne yapıyor, ABD bilmek zorunda elbette.
Ama bir şeyi kabul etmek gerekiyor ki, bundan böyle Çin’i tutmak çok zor.
Uzay araştırmalarında ve uzay yolculuğunda yaptıklarına bakıldığında ABD’nin yavaşladığı, yavaşlamak zorunda kaldığı anlaşılıyor.
İşte, Çin’in Ay’ın karanlık yüzüne gönderdiği insansız uzay aracı… Ve aracın Ay yüzeyine ektiği pamuk tohumları… İki haftada filizlenmiş.
Şimdi de patates tohumlarının filizlenmesi bekleniyor.
İnsanlığın uzay yolculuğunda şu anda bundan büyük bir gelişme olamaz!