Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin Ankara ziyaretinde ana konunun Ortadoğu olduğu belirtilmiş, ayrıntı verilmemişti.
Temim Al Sani’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile neler konuştuğu dışarıya yansımamıştı.
Ziyaretle ilgili haberlerde Emir’i havaalanında karşılayan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın adı öne çıkarılmış, içeriğe yönelik sorular yanıtsız kalmıştı.
***
Ama bir gün sonra…
Katar Emiri’nin kendisi değil de özel temsilcisi Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından kabul edildi.
Görüşmeye Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz’in temsilcisi Halid Abdulaziz et Tuvicri de katıldı.
Ve Katar, Mısır’la barışıyordu.
Sisi, ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda Suudi Arabistan Kralı Abdullah’la görüş birliği içinde olduğunu açıkladı.
Suudi Kraliyet Divanı da Mısır ve Katar’ın Kral Abdullah’ın “aralarını düzeltme” çabasına olumlu yanıt verdiklerini ilan etti.
***
Bu durumda, askeri bir darbeyle Müslüman Kardeşler iktidarını deviren ve Mısır’ın yönetimini ele geçiren Sisi’ye karşı bölgede muhalefet yapan bir tek Türkiye kalıyor.
Kalıyor mu? Reel politika buna olanak tanıyor mu?
Türkiye ile birlikte Kahire’deki Sisi yönetimine “tecrit politikası” uygulayan Katar da artık barış çubuğunu tüttürmeye başladığına göre…
Ankara için de gerçeklere dönme zamanı gelmiş olmalı.
***
İşte tam bu sırada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan “Mısır’la ilişkileri düzeltmemiz lazım” açıklaması geldi. Arınç’ın, El Cezire’nin sorularını yanıtlarken söylediklerinde altını çizdiğimiz satırlar şöyle:
“Mısır’da yaşanan bir darbe olayına, yani Sisi’nin gelip Mursi’yi bir şekilde alaşağı etmesine, Türkiye demokrasi açısından farklı bir tepki vermiş olabilir. (…) Fakat fiili bir durum da var. Bu fiili durumu da bütün dünya adeta normal kabul ediyor. Yani bugün Sisi Amerika’yı da ziyaret ediyor, Batı ülkelerini de ziyaret ediyor.
Bu konuda bizim Mısır ile süratle ilişkilerimizi sağlıklı bir zeminde götürmemiz gerekir. Bunun için adım atması gereken belki Mısır olacaktır ilk başta ama bunu temin etmeliyiz. (…)
Madem ki tülbent ıslandı, bizde tabir odur, en çabuk kuruyacak olan, eski haline gelecek olan odur. Aramızda bir sorun, bir sıkıntı veya bir uzaklaşma durumu varsa, biz, Türkiye açısından bunun süratle giderilmesini istiyoruz.”
***
Şu anda Türkiye-Mısır diplomatik ilişkileri maslahatgüzar düzeyine indirilmiş durumda.
Ne var ki, Katar Emiri’nin Ankara’yı ziyareti, arkasından Emir’in özel temsilcisinin Sisi tarafından kabulü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın El Cezire kanalına yaptığı açıklamalar…
Tüm bu gelişmeler, ıslanan tülbentin kurumaya bırakıldığının işaretleri olsa gerek…
Petrol fiyatları Rusya’yı
krize sokmak için düşürüldü
ABD’li senatör John McCain, Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını düşürmekteki asıl amacının Rusya’yı krize sokmak olduğunu iddia etti.
CNN televizyonuna konuşan McCain, Rusya’da yaşanan krizin ABD ve AB’nin yaptırımlarından değil, Riyad’ın petrol fiyatlarını düşürmesinden kaynaklandığını ileri sürerek “Suudi Arabistan’a teşekkür etmemiz gerekir” dedi.
Sansasyon yaratan çıkışlarıyla tanınan Cumhuriyetçi senatör daha önce de Rusya ile savaşması için Ukrayna’ya silah vermeyen Obama yönetimini eleştirirken “Bu durum ABD’nin rezaletidir” diye konuşmuştu. (Kaynak: Dünya Bülteni)