Suriye’de çatışmalar şiddetlendi.
Bu kez “ılımlı muhalifler” Halep civarıyla Lazkiye’de Suriye ordusuna karşı geniş çaplı bir saldırı başlattı.
Halep’e yönelik top atışında 10’u çocuk 16 kişi yaşamını yitirdi.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi muhaliflerin saldırısıyla ölenlerden pek söz etmezdi. Ne ki, şimdi ediyor, ölen çocuklardan üçünün kardeş olduğunu bile duyuruyor.
İyi de, Cenevre’de geçen haftadan bu yana Suriyeli ılımlı muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi temsilcileriyle Şam yönetimi barış görüşmelerini sürdürmüyor muydu?
*
Öyle görünüyor ki, her kafadan bir ses çıkarken görüşmelerden sonuç almak olanaksız.
Örneğin, YMK bünyesinde yer verilen İslam Ordusu’nun liderlerinden biri görüşmeler devam ederken çıkıp savaş çağırısı yapıyor. Yetmiyor, “Rejimin şefkat ve rahmetini beklemeyin. Onların hepsini boyunlarından vurun” diyor.
27 Şubat’ta ilan edilen ateşkes zaman zaman bozulmadı değil ama genelde çatışmalar azaldı ve göreceli bir sükunet sağlanmış oldu.
Sonra El Nusra saldırıları başladı ve bu sayede ateşkes döneminde rejim karşıtlarının silahlandırıldığı ortaya çıktı.
*
Ya IŞİD’le mücadele?.. Birinci sorundu ama geri planda kaldı.
Özellikle mi böyle olsun istendi?
Akla gelmiyor değil…
Bir yandan Suriye ordusu, bir yandan da ABD’nin örgütlediği Suriye Demokratik Cephesi, IŞİD’in elindeki toprakların önemli bir bölümünü geri almayı başarmıştı.
Hatta Koalisyon sözcüsü Albay Steve Warren IŞİD’in zayıflatılması ve yeni toprak kazanamayacak hale gelmesiyle, örgüte karşı mücadelenin birinci aşamasının tamamlandığını söylemişti.
Warren, “Şimdi, parçalamak ikinci aşama olacak. Üçüncü ve son bölümde de IŞİD’in kesin olarak yenilgisi gelecek” demişti.
Ancak muhalefetin “Esad’sız Suriye” planıyla ABD’nin “IŞİD’siz Suriye” planı çakışmadı.
*
Oysa Washington, Suriye Demokratik Cephesi güçleriyle birlikte Rakka’yı ele geçirmenin hesaplarını yapıyordu. Üstelik bunun için Suriye ordusu ve Rusya’yla yarışa da girmişti.
Ne ki, İslam ordusu hızlı bir şekilde militanlarının Manpad uçaksavar füzeleriyle çekilmiş fotoğraflarını sosyal medyada yayınlamaya başlayınca ABD’nin politikası Suriye’deki oyuncuların aklını karıştırdı.
Pentagon’un elinde her oyuna uygun kartın olduğuna şaşırmamak gerekirdi.
Amerikan Manpadları hem Suriye, hem de Rusya uçakları için büyük tehlikeydi.
Washington yerel, bölgesel ve küresel rakiplerine “Oyun böyle oynanır” der gibiydi…