ABD, Suriye’de IŞİD’e karşı operasyonlarda NATO’nun devreye sokulmasını istiyor.
Bu ciddi bir gelişme… Anlaşılan, öncülüğünü yaptığı koalisyon güçleri bölgeyi kontrol altına alabilecek kapasitede görünmüyor. Koalisyonda kimi NATO üyesi ülkeler olsa da Suudi Arabistan’la, Mısır’la filan ilerlemek zor.
Daha önce de IŞİD’le mücadelede NATO seçeneği gündeme gelmiş ve tartışılmıştı. Ama o zaman Almanya karşı çıkmıştı.
Berlin, NATO’nun mücadeleye katılmasının Suriye’ye barış getirme çabalarını zora sokacağını iddia ediyor. Nedeni, Arap ülkeleri arasında NATO’ya soğuk bakanların bulunması…
Ne ki, dile getirilemeyen konuysa ABD’nin NATO’yu kullanarak Ortadoğu’da kuracağı egemenlik. Yani Almanya’nın karşı çıkmasının kendi açısından haklı nedeni var. Ortadoğu’nun, petrolün ve enerji yollarının ABD’ye terk edilmesi Berlin’in ulusal ve küresel çıkarlarına aykırı…
*
Suriye’de üsler sorunu da netameli bir yolda…
Rusya, bu alanda baskın ülke konumunda; hem deniz hem hava üssü var. Hem de devasa…
ABD ise PYD/YPG’nin kontrolündeki eski Suriye üslerini faal duruma getirmenin peşinde. Şimdilik helikopter inip kalksın yeter.
Kobani’de böyle bir üs oluşturulmuştu. Şimdi de Haseke’nin kuzeydoğusunda Rumeylan’da küçük uçakların kullandığı bir havaalanı askeri amaçlar için yeniden düzenleniyor.
Bu arada Rumeylan’ın, Suriye’nin en büyük petrol havzasının bulunduğu yer olduğunun da altını çizmek gerek.
Şam yönetimi, Rusya’yı ülkedeki askeri faaliyetlerinde serbest bıraktı. Ancak ABD için böyle bir durum söz konusu değil. Buna karşın Pentagon, Rus askerleri ve savaş uçaklarıyla karşı karşıya gelmemek koşuluyla dilediği gibi hareket edebiliyor.
Bakalım, bu durum ne zamana kadar böyle devam edecek?
*
Rus askerinin Nusaybin’in hemen karşısında, Türkiye sınırının çok yakınındaki Kamışlı’da bulunmasıysa daha farklı; PYD/YPG memnun ama Şam’ın da onayı olduğu anlaşılıyor çünkü Suriye birliklerinin de orada, aynı üste kaldıkları bildiriliyor.
Hedef de belli; 100 Rus askeriyle mühendislerden oluşan teknik heyet Kamışlı’daki uluslararası havaalanının kapasitesini büyütecekler ki savaş ve kargo uçakları da inip kalkabilsin.
Rusya üs sayısını artırırken ABD de Suriye’de üs sahibi olmaya çalışıyor. Sanki hazırlık var. Uzun soluklu yeni bir paylaşım savaşına hazırlanır gibi iki büyük güç…
*
Demek ki, Barzani Ortadoğu’da sınırların yeniden çizileceğini iddia ederken yeni bir Sykes-Picot anlaşmasını boşuna eveleyip gevelemiyor…
BM’den PYD liderine davet
PYD lideri Salih Müslim, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) üyesi Fuad Eliko, Hekim Beştar ve Demokratik Suriye Konseyi eşbaşkanları Heysem Menna ile İlham Ahmed’in BM tarafından Cenevre’de yapılacak Suriye görüşmelerine resmen davet edildikleri öğrenildi.
Sputnik’teki habere göre Salih Müslim’e yapılan davet Brüksel’de BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın görevlendirdiği bir yetkili tarafından iletildi.