Avustralya’daki G-20 Zirvesi, neyse ki, fazla çıngar çıkmadan tamamlandı ve sonuç bildirgesi yayınlanabildi.
Batılıların öfkeli bakışlarını ve sert eleştirilerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin doğrusu beklenmedik bir şekilde soğukkanlılıkla karşıladı.
Örneğin, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Rusya’yı Nazi Almanya’sına benzetmesi, Avustralya Başbakanı Tony Abbott’un Putin’i Çarlık dönemini yeniden diriltmeye çalışmakla suçlaması, büyük bir kavganın patlaması için yeterli nedenler olabilirdi.
Zirvede yaşananları Rusya’nın Sesi’ne yorumlayan analistler Putin’in Ukrayna sorunu nedeniyle görülmemiş bir baskıya maruz bırakılmaya çalışıldığını belirttiler.
Abbott ve Cameron’ın “provokatif bir dil, militarist bir zihniyet ve askeri bir saldırganlık alışkanlığıyla” Putin’e yüklendiklerini kaydeden analistler Brisbane kentindeki zirvenin “açık bir küresel cepheleşme ortamına çevrildiğini” ileri sürdüler.
Bir yanda ABD, Avrupa, Avustralya, Kanada ve Japonya diğer yanda da Çin, Hindistan, Rusya ve diğer gelişmekte olan ekonomiler ayrışması giderek daha belirgin hale geliyordu.
Ve Ruslara göre, Washington dünyaya kendi hegemonyasını dayattıkça cepheleşme süreci hızlanıyordu.
Rusya-Çin ittifakı ABD’nin hedefinde
G-20’nin ardından bir basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama Çin’le işbirliği alanlarını genişleteceklerini bildirerek Pekin yönetimiyle ticaret, eğitim ve seyahat vizeleri süresinin uzatılması konularında anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
Bu anlaşmanın iki ülkenin turizm ve ticaretini güçlendireceğini ve istihdamı artıracağını ifade eden Obama şunları söyledi:
“İkili yatırım anlaşmasının imzalanması konusunda görüş birliği içindeyiz. Bilişim teknolojisi işbirliği anlaşması da tamamlandı.
Bu arada uzun zamandan bu yana talep ettiğimiz Çin’in ekonomik bilgilerinin şeffaf hale getirilmesi sorunu da çözüme ulaştı. Pekin bu talebimizi de kabul etti.”
Öte yandan Barack Obama basın toplantısında Putin’e sert eleştirilerini yöneltmeyi sürdürdü. Obama, “Putin Ukrayna krizini sona erdirecek uluslararası hukuk ve anlaşmaları ihlal etmeye devam ettikçe Rusya’nın tecrit durumu da devam edecektir” dedi.
Brüksel’de Rusya’ya yaptırım tartışması
Rusya’ya yaptırım paketinin genişletilmesi konusunda bir araya gelen AB dışişleri bakanları arasında anlaşma sağlanamadı.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Rusya’ya yeni yaptırımların söz konusu olmadığını belirtirken paketin içine sadece Ukrayna’nın doğusundaki Özerk Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri liderlerinin eklendiğini duyurdu.
Bakanlar, Ukrayna’da Kiev yönetimi ve ayrılık gruplar arasında eylül ayında imzalanan ateşkesin ihlal edilmesine son verilmesi çağrısında bulundular.