Türkiye ile ABD arasında imzalanan Suriyeli muhaliflere yönelik “Eğit ve Donat” programının ayrıntıları gizli tutuldu. Eğitilip donatılacak unsurlar Suriye’de kimlerle ve nasıl savaşacaklar, IŞİD dışında, tam belli olmadı.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eğitilecek güçlerin Suriye’de IŞİD başta olmak üzere terör örgütleriyle savaşırken “rejime” karşı da mücadele edeceklerini açıkladı.
Buna karşılık ABD tarafıysa “Şam’daki sorunun siyasi yollardan çözümünü” savunarak asıl mücadelenin IŞİD’le olacağını belirtti.
Amerika’nın Sesi’nde yayınlanan haberde Eğit-Donat’ın içeriği konusunda şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye verilecek eğitimin iç savaşın başından bu yana zayıflayan Özgür Suriye Ordusu’nu güçlendireceğini ve ÖSO’nun Esad rejimiyle de mücadele edeceğini umuyor.
Ankara Esad rejiminin yıkılmasını nihai hedef olarak görürken, Obama yönetimi de Esad’ı tamamen gözden çıkardığını bildirmekle birlikte ŞAM’daki sorunun siyasi yollardan çözülmesini, asıl mücadelenin IŞİD’e odaklanması gerektiğini savunuyor.”
Öte yandan Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’ndan dün yapılan açıklamada “Eğit-Donat Programı”nın komutanlığına Amerikalı Tümgeneral Michael Nagata’nın atandığı duyuruldu.
Nagata’nın Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’da kurulacak savaşçı yetiştirme kamplarının tümünün komutanlığını üstlendiği bildirildi.
Bu durumda, Eğit ve Donat programının dünyanın Batı dışında kalan büyük güçleri tarafından da yakından izlenmesi normal olacak.
Çünkü Ortadoğu, ABD ve Avrupa için olduğu kadar Rusya ve Çin için de önemli bir bölge…
O nedenle, Moskova ile Pekin, Esad’ı ve Suriye’yi kendi kaderine hiçbir zaman terk etmeyecektir…
Türkiye Çin füzeleri mi alıyor?
Kısa bir süre önce Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yazılı bir soru önergesine yanıt verirken, öyle ilginç bir açıklama yaptı ki, Washington başlıktaki soruyu gündeme getirmek durumunda kaldı.
Önce Bakan Yılmaz’ın söylediklerine bakalım:
“Türkiye, bir buçuk yıldır ihalede olduğu [Çin] füze savunma sistemini NATO’ya entegre edilmeden milli sistemlere entegre edebilecektir.”
Bakan’ın bu sözlerine getirilen yorum:
“Türkiye 3,4 milyar dolarlık ihaleyi Çin’e vermiş bulunuyor.”
Yeni Şafak ve Star gazetelerinden çıkan haberler ve makalelerde de “Füze ihalesi Çin’de kaldı” deniyor.
21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ ise Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlarken füze ihalesinin henüz tamamlanmadığını öne sürdü.
Özdağ, ayrıca, “Türkiye’nin Çin füzelerini almayı kabul etmesi halinde NATO ve ABD’yle büyük bir kırılma yaşanmasının kaçınılmaz olacağını” kaydetti.
Yunan hükümeti AB ile uzlaştı
Yunanistan ve Euro Bölgesi ülkeleri, mali yardımı uzatmak için anlaşmaya vardı.
Her iki taraftan yetkililere göre, Euro Bölgesi maliye bakanları, mali kurtarma planının dört ay daha uzatılmasını kabul etti.
Böylece Yunanistan’ın önümüzdeki ay parasının tükenmesi riski ortadan kalkmış oluyor. Anlaşma aynı zamanda, yeni Yunan hükümetine AB’li alacaklılar ile uzun vadeli borç rahatlama müzakerelerini denemek için bir nefes alma olanağı da sağlıyor.