Engin Özpınar
Engin Özpınar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Dünyanın gözü Çin’in “İpek Yolu” projesinde

ABD’nin, Fransa’nın ve Almanya’nın korkulu rüyası, Çin’in “İpek Yolu” projesine dünyanın geri kalanından büyük destek var. Ve bu destek her gün artıyor.

Cuma günü Pekin’de toplanan 2. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’ndaki yoğunluk, bunun kanıtıydı.

Yukarıda sıraladığımız ülkelerin dışında Forum’a katılmayan ülke yok gibiydi. Avrupa’dan, Asya’dan, Afrika’dan, Amerika kıtasından ülkeler ya liderlerinin ya da temsilcilerinin katılımıyla tartışmaları izledi, bilgi alışverişinde bulundu, proje anlaşmaları yaptı.

Katılımcılar arasında bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve IMF Başkanı Christine Lagarde ilgi odağı oldu.

*

Forum’da Türkiye’yi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan temsil etti. Turhan, Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan Türkiye’nin, “Kuşak ve Yol” inşasında Çin’in doğal ortağı olduğunu belirtirken Bakü-Kars-Tiflis demiryoluyla Marmaray tünelinin bu projenin birer parçaları olduğunu söyledi.

Türkiye’den TÜSİAD yönetimi de Forum’un konukları arasındaydı. TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski Forum’a katılım nedenlerini açıklarken Çin’in Türkiye’nin 3. büyük ticaret ortağı olduğunu anımsattı. TÜSİAD Başkanı, ayrıca Türkiye’de yatırım yapan Çinli şirket sayısında artış olduğunu söyledi.

Kaslowski, hızla büyüyen Çin ekonomisinin büyük hareketlilik gücüne sahip olduğunu vurgularken “yapay zekâ”, “bulut bilişim”, “mobil ödeme” ve “büyük veri analizi” gibi alanlarda kaydedilen başarıların çok etkiliyici olduğunu ifade etti.

*

Peki, Batılılar bu projeden niçin korkuyorlar?

ABD’yi ayıralım, onun durumu bambaşka. Çünkü Çin, dünya liderliğinde sadece Washington’la yarışıyor.

O yüzden ABD endişelenmekte çok haklı.

Ne var ki, korkunun ecele yararı yok. Hele Trump gibi liderlerle Çin’le baş etmek olanaksız. Şi Cinping gibi bir liderin yanında lümpen bir adam izlenimi veriyor, ABD Başkanı.

Ama Batı Avrupalı liderler öyle değil. En sevimsizi bile Trump’a göre daha derli toplu. O nedenle Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya’nın Çin’e yaklaşımının bir rasyonalitesi var.

Pekin’e “Gel” diyorlar, “Seninle bir grup olarak masaya oturalım ve İpek Yolu projesini konuşalım…”

İyi de, G7 grubundan İtalya, kendi kararıyla projeye katılmıştı, yanlış mı yaptı?

Evet yanlış yaptı. Toplu şekilde hareket edilirse müzakerelerde daha iyi sonuç alınabilir.

*

Çin, dünyaya öyle bir proje sundu ki, hiçbir ülkeye kaçış yolu görünmüyor. Görünmemesinin nedeniyse projenin tüm ülkelere fırsat sunması. Çünkü ekonomik küreselleşme eğilimi önüne geçilemez bir sürecin içinde.

BM Genel Sekreteri Guterres, Pekin’in çok taraflılık ve BM Tüzüğü’nün korunması gibi konularda önemli bir rol oynadığını belirtirken büyük bir cesaretle şu ifadeyle  “Kuşak ve Yol Projesi”ne destek verdi:

“Çin’in kalkınması insanlığa önemli katkılar sunacaktır.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X