Olay Gazetesi Bursa

Doğalgazda Türk-Rus ortaklığı AB’yi korkutuyor

Rusya’nın Sesi ya da yeni adıyla Sputnik şöyle bir soru getirmiş gündeme: “Avrupa, Türk Akımı’na karşı mı?” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara ziyareti sırasında “Güney Akım’ı iptal ediyoruz. Yerine Türk Akımı kuruyoruz. Avrupa ileride gazı Türkiye’den alabilir” demişti ya, o günden bu yana AB’den olumlu ya da olumsuz hiç ses çıkmamıştı. Ta ki, AB’de […]

Rusya’nın Sesi ya da yeni adıyla Sputnik şöyle bir soru getirmiş gündeme:

Avrupa, Türk Akımı’na karşı mı?”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara ziyareti sırasında “Güney Akım’ı iptal ediyoruz. Yerine Türk Akımı kuruyoruz. Avrupa ileride gazı Türkiye’den alabilir” demişti ya, o günden bu yana AB’den olumlu ya da olumsuz hiç ses çıkmamıştı.

Ta ki, AB’de enerji birliğinden sorumlu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Sevçoviç’in Rus Gazprom Başkanı Aleksey Miller’le Moskova’da yaptığı görüşmeye kadar…

*

O görüşmede bakın neler konuşulmuş:

En şaşırtıcı olanı, AB yetkilisinin, daha önce engellenen Güney Akım projesine “evet” demesi olmuş.

Yani Brüksel, Ukrayna üzerinden geçiş riskliyse Rus gazının Karadeniz’in altından Bulgaristan’a taşınmasına ve Avrupa’nın kullanımına sunulmasına karşı çıkmaktan vazgeçmiş.

*

Peki, Gazprom Başkanı Miller ne yanıt vermiş? Yanıt şöyle:

Güney Akım öldü. Avrupa açısından Ukrayna’daki riskli seçeneğe karşı Türk Akımı boru hattı dışında başka bir transit seçenek yok. Eğer Avrupa Rus gazını istiyorsa Türkiye’nin sınırına kurulacak olan gaz dağıtım sisteminin inşaatına acilen başlamalıdır.”

Bizdeki halk deyişiyle ifade edersek Miller AB’ye şöyle demiş oluyor:

Geçti Bor’un pazarı, sür eşeği Niğde’ye…”

*

Bu arada Sputnik, Enerji Bakanı Taner Yıldız’a Türkiye’nin gelişmeler konusundaki tavrını sormuş. Yıldız’ın açıklamasından öğreniyoruz ki, Botaş ve Gazprom Türk Akımı için çoktan çalışmalara başlamışlar.

Bakan Yıldız, “Bu proje hem Türkiye, hem de Avrupa Birliği açısından olumlu olur” diyor.

*

Enerjide büyük bir stratejik oyunun içindeyiz artık.

Büyük oyuncular Rusya ve Avrupa.

Ruslar Türkiye’yi de yanlarına alarak AB’nin restine rest diyorlar.

Tabii Türkiye bu oyunda çok şey kazanabilir; enerjide, uzmanların ifadesiyle, kilit ülke haline gelebilir.

Ne ki, AB bunu istemiyor. İsrail, Kıbrıs Rumları ve Yunanistan karşı mı çıkıyor yoksa?

Rumlarla İsrail’in Doğu Akdeniz’de doğalgaz çıkarma umutları artarken Türkiye’nin kilit ülke konumuna yükselmesinden endişeye kapılıyor olamazlar mı?

Bu arada AB gazın Türkiye üzerinden akışına güven duymuyor da olabilir.

*

AB yönetimi ne düşünürse düşünsün Rusya tarafı gayet net…

Sputnik analisti Stanislav Tarasov’un değerlendirmesi özetle şöyle:

Avrupalılar, Rusya ve Türkiye arasındaki yeni doğalgaz ittifakının Rusya Devlet Başkanı Putin’in açıkladığı gibi, iki ülkenin ilişkilerini stratejik düzeye çıkardığının farkındalar.

Bir taraftan Rusya, dinamik bir ekonomiye sahip Türkiye’yi doğalgaz işinde yeni bir stratejik ortak olarak kazanıyor, diğer taraftan Türkiye, Ukrayna’dan farklı olarak, hem güvenilir hem de büyük bir transit ülkeye dönüşüyor.

Toprakları üzerinden 50 milyar metreküpten fazla Rus doğalgazının transit geçişini sağlayacak olan Türkiye’nin bu durumu, kuşkusuz ülkenin bölgedeki ve dünyadaki jeopolitik statüsünü yükseltecektir.