Şam yönetimi, ABD’nin uyarısını doğrudan yanıtlamadı.
Hatta ABD’nin adını bile anmadı.
Ama Haseke’de neler yaşandığını bildiren yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklama Suriye hükümetinden değil Silahlar Kuvvetler Genel Komutanlığı’ndan geldi.
PYD ya da YPG gibi isimler metinde yer almıyordu.
Terör örgütünün oradaki adı, Kürdistan İşçi Partisi PKK’ydı.
Suriye Haber Ajansı SANA’nın yayınladığı ordu açıklamasına göre PKK Haseke’de devlet kurumlarına saldırıyor, çiftçinin pamuğunu zorla alıyor, petrol çalıyor, okullardaki sınavlara katılımı engelliyor ve direniş gösteren sivilleri kaçırıyordu.
PKK kent merkezini tamamen kuşatmaya alınca durum ağırlaştı. Örgütün bombalı saldırılarında asker ve sivil çok sayıda Suriyeli yaşamını yitirdi. Yaralananların sayısı da oldukça yüksekti.
Genel Komutanlığın açıklamasında, Suriye ordusunun kim tarafından gelirse gelsin saldırılara karşı koyma gücünde olduğu belirtildi.
Askeri açıklama şu vurgulamayla sona eriyordu:
“Genel Komutanlık, Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumakla birlikte nerede olurlarsa olsunlar vatandaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla her çabayı göstermekte kararlı ve ısrarlıdır.”
Tabii bu ABD’nin hiç hoşuna gitmeyen bir bilgilendirme belgesi.
Şam’a yönelik sert uyarıymış, “bir daha olursa şöyle yaparım, böyle ederim” laflarıymış…
Dengeler değişti artık. Ankara-Moskova-Tahran ekseni ki, buna yakında Pekin de eklenmiş olacak, Ortadoğu’da köklü değişimi dayatıyor.
İran’dan Rusya’ya ikinci üs önerisi
İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehgan IŞİD’le mücadele anlaşması çerçevesinde, tedbir amaçlı olarak, talep edilmesi halinde Rusya’ya ikinci bir hava üssü daha sağlayabileceklerini bildirdi. Bakan Dehgan, Hazar Denizi’ndeki Rus denizaltı füzeleri için hava sahasının açılmasının da bir diğer seçenek olduğunu söyledi.
Hamedan Hava Üssü’nün Suriye’nin isteği üzerine Rus uçaklarına açıldığını belirten İran Savunma Bakanı, “İran ve Rusya’nın askeri dayanışmasının sonucunu dünya Suriye’de görecek” diye konuştu.
NATO’suz ülkeler koalisyon kurmalı
Rusya Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkanı Amiral Vladimir Komoedov, NATO üyesi olmayan ülkelerin terörle mücadele için bir koalisyon kurmaları gerektiğini savundu.
Rus Amiral, böyle bir koalisyonun Rusya, Çin, İran ve Hindistan arasında oluşturulabileceğini öne sürerken IŞİD’in ortadan kaldırılmasının da ancak bu dört ülke sayesinde başarılabileceğini söyledi.
Komoedov, Çin’in Suriye’de askeri varlığını göstermesini de, bu yönde atılmış bir adım olarak nitelendirdi.
Amiral ayrıca Rusya, Çin, İran ve Hindistan’ın sadece askeri kapasitelerinin değil, siyasi etkilerinin de önemli olduğunu vurguladı.