Syriza lideri, Avrupa-ABD ittifakı karşısında referandumdan galip çıkabilirse ne âlâ… Yoksa toplumsal bir yıkım olacak. Bir Yunan trajedisi yaşanacak.
Eskiden olsa Yunan ordusuna darbe yaptırıp halkın kemerini sıktırırlardı.
Şimdi onu yapamıyorlar. Onun yerine korkutuyorlar: Yok AB’den dışlanırsınız, yok yardım alamazsınız…
İyi de Yunan halkı ücretler düşürülürse, sosyal harcamalar kesilirse, işsiz kalırsa, aç kalırsa… AB içinde olsa ne olur, olmasa ne olur…
Ne var ki, kabahatin büyüğü Çipras’ta.
Halkın yaşamını iyileştirmek için altı ay önce verdiği sözlerin hiçbirini tutamadı. Halka, yerine getiremeyeceği sözler verdiğinin farkına vardığındaysa iş işten geçmiş oldu.
Şimdi son kozunu oynuyor… AB’nin istediklerini yapacak ama kemerde birkaç delik kalsın, diyor.
Evet, hiç olmazsa emekli aylıklarına dokunulmasın, temel ihtiyaç maddelerinde KDV oranları artırılmasın…
Bakalım, bugün Yunanistan, AB-ABD ittifakına boyun mu eğecek, yoksa geleceğini düşünerek direniş mi gösterecek? Bekliyoruz…
Almanya Atina’ya kapıyı kapattı
Yunanistan’a kredi veren bankaların başında Alman ve Fransız bankaları geliyor. Ama özellikle Alman bankaları daha ağırlıklı… O nedenle diğer başkentlerden daha çok Berlin odaklanmış durumda bugünkü referanduma.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın borç kesinti talebini her görüşmesinde reddetti ve her fırsatta da Yunan halkının kemer sıkmasından başka çare olmadığını yineleyip durdu.
Ama artık vazgeçmiş. Federal Meclis’te yaptığı son konuşmada Atina’ya kapıları kapattığını, referandum sonucuna göre yeni bir yol çizileceğini söylemiş.
Almanya’da, Yunanistan krizinin Avrupa’nın istikrarını etkilemeyeceği, herhangi bir ekonomik çöküşe yol açmayacağı ve Euro Bölgesi’nin varlığını tehdit etmeyeceği görüşü giderek ağırlık kazanıyor, anlaşılan.
Eğer bir çevre ülkesi olarak Yunanistan, merkez ülkesi olan Almanya’nın finanse edilmesine katkıda bulunamayacaksa Merkel ne yapsın öyle AB üyesini…
Örnek ülkelerde durum
Yunanistan’ın krizden kurtuluşu için örnek gösterilen ülkelerde durum nedir?
İrlanda, Portekiz ve İspanya…
Bunlar borçlarını ödemek için kemer sıkmada en başarılı olan ülkeler.
Üçü de maaşları düşürdü, sosyal politikaları rafa kaldırdı ya da sınırlandırdı ve de KDV dahil tüm vergileri artırdı.
Sonuçta toparlanabilen tek ülke İrlanda oldu. Ama nedeni tasarruf politikaları değil, yüksek teknoloji yatırımlarıydı.
Portekiz ve İspanya ise halkın, yemesinden içmesinden, giyiminden kuşamından, eğitiminden, sağlığından onca fedakârlığına karşın krizden çıkış kapısını aralayamadı.
Genç nüfusu yurtdışında iş arayan Portekiz, Avrupa refah sıralamasında sonuncu ülke…
İspanya’da da her dört kişiden biri hâlâ işsiz…