Olay Gazetesi Bursa

Bu kriz ya çözülecek, ya çözülecek…

Suriye’de barış için start verildi verilmesine ama bırakın görüşmelerin zorluğunu, tarafların masaya oturması/oturtulması da büyük dert. İşte Riyad heyeti… Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın desteklediği muhalifler görüşmeleri “boykot etme” kararı aldılar. Heyetin Genel Koordinatörü Riyad Hicap, isteklerinin “kâğıt üzerinde” kaldığını öne sürerek Cenevre’ye gideceklerini ama görüşmelere katılmayacaklarını bildirdi. İstekleri nelerdi? Birincisi hava saldırılarının durdurulması, ikincisi […]

Suriye’de barış için start verildi verilmesine ama bırakın görüşmelerin zorluğunu, tarafların masaya oturması/oturtulması da büyük dert.

İşte Riyad heyeti… Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın desteklediği muhalifler görüşmeleri “boykot etme” kararı aldılar.

Heyetin Genel Koordinatörü Riyad Hicap, isteklerinin “kâğıt üzerinde” kaldığını öne sürerek Cenevre’ye gideceklerini ama görüşmelere katılmayacaklarını bildirdi. İstekleri nelerdi?

Birincisi hava saldırılarının durdurulması, ikincisi mahkûmların serbest bırakılması, üçüncüsü de ablukaların kaldırılmasıydı.

*

Ne var ki, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura, Riyad heyetinin boykot kararına karşın görüşmelere başlanacağını açıkladı.

Mistura, ilk aşamada Suriye’nin hükümet delegasyonuyla görüşüleceğini, daha sonra da diğer katılımcılarla temasa geçileceğini bildirdi.

Peki, diğer katılımcılar kimlerdi?

Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Abdülazim’e göre Riyad heyeti dışındaki tüm gruplardı. Abdülazim, BBC’ye yaptığı açıklamada Riyad heyetini “küçük bir grup” olarak nitelendirdi.

UKK Başkanı’nın sözlerinden şunu anlıyoruz: Suriye’de Esad karşıtları daha kendi aralarında uzlaşmayı becerememişler.

İyi de, ülkeyi yönetmeye nasıl talip oluyorlar?

*

“Uluslararası toplumun” baskısıyla oluşturulan muhalefet buraya kadar… Avrupa’nın, Esad’ın devrilmesini beklemeye artık gücü kalmadı.

Suriye’nin hızla derlenip toparlanması gerekiyor ki, sığınmacı akınının hızı da kesilsin. Birliğin değerleri, ilkeleri neredeyse yerle bir oldu. Bu gidişle AB de çökecek. AB üyesi ülkeler panik içinde.

O nedenle Cenevre’de ne yapıp edip Suriye krizinin çözümüne çare bulunmalı. Sadece Suriye için de değil Ortadoğu’da sürmekte olan tüm çatışmalar için çözüm üretilmeli.

Ve tabii çatışmaların yol açtığı sığınmacı krizine köklü çözüm getirilmeli.

Avrupa bunu bekliyor.

Onun için BM yetkilileri, ayrı odalarda oturtulacak delegasyonlar arasında mekik dokuyacaklar. Süre 6 ay.

*

Önceliklerse şöyle: Kapsamlı bir ateşkes, insani yardımların teslimi ve IŞİD tehdidiyle mücadele.

Beş yıldır süren iç savaşta BM’nin verilerine göre 250 bin kişi yaşamını yitirdi. 11 milyon kişi (nüfusun yarısı) evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Halen Suriye topraklarında 1 milyondan fazla insanın gıda ve tıbbi yardıma gereksinmesi var.

*

Muhalefetin kendi arasındaki uyuşmazlıklarına tahammül kalmadı.

Bu kez Cenevre’de bu kriz ya çözülecek ya çözülecek…