Almanya’nın, IŞİD’le savaşta kullanılması amacıyla Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne gönderdiği ilk parti silahlar Erbil’e ulaştı.
DW’nin haberine göre 27 tonluk sevkıyat, mermileriyle birlikte 50 roketatar, 520 tüfek ve 20 makineli tüfekten oluşuyor.
Almanya’nın Kuzey Irak’taki Kürtlere yapacağı askeri yardımın 10 bin peşmergenin silahlandırılmasını hedeflediği belirtiliyor.
Öte yandan Amerika’nın Sesi’nde yer alan haberde Almanya’da PKK’ya bakışın değişmeye başladığı ifade edildi.
Habere göre, Başbakan Angela Merkel’in koalisyon ortağı SPD ile Yeşiller ve Sol Partili çok sayıda politikacı PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep ediyor.
Bu arada Merkel’e en yakın isimlerden olan Hıristiyan Birlik partilerinin Dış Politika sözcüsü Philipp Missfelder’in, IŞİD tehlikesi karşısında PKK’nın katkılarından övgüyle söz etmesi, muhafazakârlar açısından yeni bir sürecin başlangıcı olarak değerlendirildi.
Artık anlaşılıyor ki, genelde Ortadoğu’da, özelde Irak ve Suriye’de Batılılar mevcut dengeleri değiştirerek yeni ittifaklar oluşturmaya çalışıyorlar.
Almanya’nın Kuzey Irak Bölgesel yönetimini silahlandırma kampanyasına katılması bu yüzden. PKK’ya bu bağlamda legalite sağlamayı düşünüyor olmalarının nedeni de bu.
Tabii Ortadoğu’da rollerin yeniden dağıtımı Kürtlerle sınırlı değil. Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Mısır, İsrail… Hatta Filistin bile yeni oyunun içinde.
Önemli olan şu: Kazananlar tarafında mı kalacaksınız, kaybedenler tarafında mı?
Öyle ya, her oyunda kazanan olduğu gibi kaybeden de var…
UAEA’da İsrail’e Batı koruması
İsrail, tüm dünyanın bildiği gibi gizli bir nükleer güç olmakla suçlanıyor. Nükleer silah sahibi olduğuna ilişkin iddialar da ayyuka çıkmış durumda. Ne var ki Tel Aviv, iddialar karşısında hiç renk vermiyor. Ne kabul ediyor, ne de reddediyor. Bu gizemli hava yıllardan beri böyle sürüp gidiyor.
Bu kez de aynı şeyler yaşandı: Geçen perşembe günü Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı UAEA’nın genel kurulunda Arap ülkeleri İsrail’in nükleer yetenekleri konusunda yeni bir karar tasarısı daha sundular.
Tasarıda nükleer faaliyetleri konusundaki endişeler belirtilerek İsrail’in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması NPT’ye katılımının sağlanması talep edildi.
Ne var ki tasarı, başını ABD’nin çektiği Batılı ülkelerin oluşturduğu blok tarafından 45’e karşı 58 oyla reddedildi. Rusya, Çin, İslam ülkeleri ve Güney Amerika’dan bazı ülkeler tasarı lehinde oy kullandılar.
Kararı destekleyen ülkeler, nükleer silah varlığından kuşku duyulan İsrail’in Ortadoğu’da NPT’ye katılmayan ve nükleer tesislerini UAEA denetimine açmayan tek ülke olduğunu belirterek artık bu duruma son verilmesi çağrısında bulundular.
Gizemli havasını koruyan İsrail yönetimi ise tasarıyı saçmalık olarak niteledi ve
Arapların her zaman yaptıkları gibi ders vermeye kalkıştığını öne sürdü.
Şaka gibi…
Pentagon açıklama yapmış:
“Suriye’nin Der Zor bölgesinde 4 IŞİD tankını vurduk!”
İyi de, bu tanklar IŞİD’in Irak’ta ele geçirip Suriye’ye götürdüğü Amerikan tanklarından olmasın?