Engin Özpınar
Engin Özpınar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Banka savaşında ABD’ye bir darbe de İsviçre’den

Çin’le banka savaşında ABD için bir kötü haber de İsviçre’den geldi. İngiltere’nin ardından İsviçre de, Asya Alt Yapı Yatırım Bankası’na (AIIB) kurucu üye olarak katılmak istediğini açıkladı.

Çin Maliye Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunan İsviçre hükümeti, AIIB’nin uluslararası finans sisteminin yeni bir parçası olabileceğini belirterek bankanın işleyişinde etkin rol üstlenmeye hazır olduğunu duyurdu.

ABD (Japonya ile birlikte), İngiltere’nin AIIB’de kurucu üye olmak için geçen hafta Pekin’de yaptığı başvuruya tepki göstermiş, Çin’in liderliğindeki oluşumdan rahatsızlığını dile getirmişti.

Ne var ki, Batı’daki gelişmiş ülkeler ABD ile aynı görüşte değiller.

İngiltere ile İsviçre’nin kurucu üyelik talebi, Fransa’nın da AIIB’nin kuruluşuna olumlu yaklaşımı, banka savaşında Çin’in üstünlük sağladığını gösteriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Asya Pasifik turu sırasında yaptığı açıklamada, “Küresel güç dengesinin Asya lehine değiştiğini” belirtirken “Dünyanın bu bölgesinde büyük fırsatlar var” demişti.

Yinelemenin zararı olmaz: Sermaye Asya’nın doğusuna akıyor, asıl birikimin yapıldığı ülke ise Çin.

ABD ve Japonya daha ne kadar direnebilir ki?..

Devlerin güç gösterisi

Rusya, Kuzey Kutup çemberinde 80 bin askeri personel, 70 gemi, 15 denizaltı ve 110 uçakla dev bir tatbikata başlarken NATO da Estonya ordusuyla birlikte Doğu Avrupa’da tatbikat düzenledi.

Rus ordusunun Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle Barent Denizi’nde başlattığı tatbikatın Moskova’nın bugüne kadar yaptığı en büyük güç gösterisi olduğu belirtildi.

Doğu Avrupa’daki askeri varlığını artıran NATO’nun karşı tatbikatınaysa İtalya’da bulunan ABD askeri gücü de katkı verdi. İlk aşamada İtalya’daki üsten Estonya’daki Amari hava üssüne savaş uçağı ve asker takviyesi yapıldı.

Uzmanlar, Rusya ve ABD’yi karşı karşıya getiren tatbikatları “devlerin güç gösterisi” olarak tanımladılar.

BRICS’te İslam dünyasına açılma hazırlıkları

Dönem Başkanlığı 2015’te Rusya’ya geçen BRICS genişleme planında önceliği İslam ülkelerine verecek.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan ve de dünya ekonomisinin yüzde 25’ine egemen olan BRICS’te İslam ülkelerinden üyeliğe en yakın aday Endonezya olarak görülüyor.

Rusya’da ekonomi Profesörü Aleksandr Abramov’un değerlendirmesi şöyle:

BRICS ülkeleri, giderek daha etkin bir şekilde İslam dünyası ülkeleriyle işbirliği yapıyor. Mısır, İran, Türkiye, Endonezya ve kısmen Pakistan… Bu ülkelerle ticaret hacmi hızla büyüyor, yeni ortak projeler ortaya çıkıyor. Örneğin, Güney Ulaşım Koridoru… Konsolide bir birlik olarak BRICS’in faaliyeti bu işbirliğinin sınırlarını genişletme imkânı tanıyor ve yeni istikametler belirliyor.”

Bir başka yorumdaysa BRICS’in, uluslararası ilişkilerde yeni bir konseptin örneğini oluşturduğu kaydediliyor. Batı, Doğu ve Güney’in dengeli işbirliği… Küresel yönetim mekanizmalarının adil dağılımı ve uluslararası ölçekte geniş insani diyalog… BRICS, bu konsept örneğinde diyaloğun, çatışma zemininin oluşmasına meydan vermeyeceğini savunuyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X