İngiltere basınında, bir “Suriyeli istihbaratçı Ali Memlük” olayıdır gidiyor…
Ali Memlük, Türk istihbaratıyla görüştüğü ve Esad’a karşı darbe planladığı için Şam’da ev hapsine alındı, cezaevine konuldu, zehirlendi, öldürüldü… Vesaire.
Ali Memlük kim? Haberlerden anlaşıldığı kadarıyla Suriye istihbaratının tepesindeki general.
*
Onun hakkındaki iddialar nedir ve ne anlamı olabilir? Esad, artık en yakınında olanlara bile güvenmiyor ve onun kuşku duydukları birer birer ortadan kaldırılıyor.
Söz konusu iddialar ne işe yarayacak? Şam’da karışıklık çıkacak, Esad devrilecek, yönetim çökecek…
Batılılar Suriye iç savaşında beş yıldır böyle oyunlar düzenleyerek sonuç almaya çabaladılar.
Bu kez gerçek olacak mı acaba? Ya da yeniden hayal kırıklığı mı yaşayacaklar?
İngiliz basını günlerdir bastırıyor… Ali Memlük üzerine kurulan senaryonun doğruluğuna inandırmaya çalışıyor dünya kamuoyunu.
*
Ne ki, çok sürmüyor ve Ali Memlük, Devlet Başkanı Beşar Esad’la birlikte televizyon ekranlarında görülüyor.
Yalnız da değiller. İran Meclisi’nin Milli Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Alaaddin Burucerdi ile İran’ın Şam Büyükelçisi de yanlarında.
Burucerdi konuşuyor:
“Teröre karşı zafer kazanıncaya kadar Suriye halkının direnişini desteklemeyi sürdüreceğiz.”
Esad konuşuyor:
“Teröristler ve destekçileri savaş alanlarında elde edemediklerini medya yalanları ve propagandayla kazanmaya çalışıyorlar. Düşmanlarımız, Suriye halkının vatanlarını terörden temizleme azim ve kararlılığını caydıramayacaklar.”
Suriye Ajansı SANA’nın haberinde Ali Memlük’ün tümgeneral olduğu ve Ulusal Güvenlik Birimi’nin başında görev yaptığı belirtiliyor.
*
ABD, İngiltere gibi dünyayı aptal yerine koymaktansa daha ölçülü davrandı “Ali Memlük” senaryosunda.
Amerika’nın Sesi, uzman görüşlerinin yer aldığı Edward Yeranian imzalı bir yazıyla daha gerçekçi değerlendirmeleri yayınladı.
Örneğin, Oklohoma Üniversitesi’nden Suriye uzmanı Joshua Landis, Ali Memlük’e yönelik darbe suçlamasının, Suriyeli muhaliflerle görüştüğü ve İran’la sürtüştüğü iddialarının mantıklı olmadığını savundu.
Landis, Memlük’ün İran’ın desteğiyle ilgili kuşkuları bulunduğu iddiasının da akıl dışı olduğunu belirterek Suriye’nin destek alabileceği başka bir taraf olmadığını anımsattı.
Hele rejim içinde bir Şii-Sünni çatışması yaşandığı yolundaki iddiaların ise fazla basit bir mantığa dayandığını bildirdi Amerikalı Suriye uzmanı.
Asıl sorun Nusra ve IŞİD’in kıstırılması
Suriye ordusu, İsrail’in desteğine karşın Lübnan’a yakın Kalamun bölgesini Nusra Cephesi ile IŞİD’in elinden geri almayı başardı. Operasyonlarda Lübnan Hizbullah’ı da Suriye ordusuna katkı sağladı.
Bu arada Suriye askerleri İdlib ve Cisr eş Şugur’daki teröristleri kuşatmaya aldı. Cisr eş Şugur’da 12 bin civarında terörist bulunduğu bildirildi. Her iki bölgede kent merkezlerini çevreleyen tepeler Suriye ordusunun eline geçti.
Öte yandan Kalamun’da Hizbullah birlikleri tarafından ele geçirilen Nusra Cephesi mevzilerinde, üzerinde İbranice yazıların yer aldığı askeri teçhizat bulundu.