Olay Gazetesi Bursa

ABD, Suriye’den gerçekten çekilecek mi?

Buna inanmak için Başkan Donald Trump’ın söylediklerinin dışında, çok ciddi bir nedenin olması gerekiyor. Üstelik Türkiye, Rusya ve İran’ın sahada tek başlarına kaldıkları düşünülürse Trump’ın kararına yönelik kuşkular giderek çoğalıyor. Tamam, terör örgütleriyle mücadelede sorun olmayabilir; belki daha etkin adımlar da atılabilir ama tüm bunlar kuşkuları dağıtmıyor. Pentagon onca üs kurmuşken, onca PKK’lıyı askeri eğitimden […]

Buna inanmak için Başkan Donald Trump’ın söylediklerinin dışında, çok ciddi bir nedenin olması gerekiyor.

Üstelik Türkiye, Rusya ve İran’ın sahada tek başlarına kaldıkları düşünülürse Trump’ın kararına yönelik kuşkular giderek çoğalıyor.

Tamam, terör örgütleriyle mücadelede sorun olmayabilir; belki daha etkin adımlar da atılabilir ama tüm bunlar kuşkuları dağıtmıyor.

Pentagon onca üs kurmuşken, onca PKK’lıyı askeri eğitimden geçirmişken ve tüm bölgeyi silahlandırmışken Başkan Trump çıkıyor ve “Suriye’den çekiliyoruz” diyor.

Bu durumda kim olsa kuşku duyar.

*

İşte, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yardımcısı Sergey Ryabkov… O da “ABD’nin Suriye’den çekileceğine inanmıyorum” diyenler arasında.

Neden inanmıyor? Çünkü, Pentagon’un Suriye’deki varlığını, Washington’ın çıkarları açısından gerekli görüyor.

Rusya Federasyonu Konseyi’nin Üst Kanadı Başkanı Valentina Matviyenko da Ryabkov’un ardından yaptığı açıklamada, “ABD, Suriye’deki güçlerini çekse de biz asker sayımızı azaltmayacağız” diyor.

*

Yoksa Suriye’deki askerlerin bir bölümünü Irak’a yerleştirmek için Trump’ın yaptığı bir manevra mı bu “çekiliyoruz” açıklamaları.

IŞİD’in Irak’taki varlığının sona ermediği biliniyor. Yani bahane hazır!

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Ahmet Şarifi adındaki bir Iraklı askeri stratejist Suriye’deki Amerikan askerlerinin Irak’a nakledileceğini belirtiyor.

Belki de ikiye bölecekler; bir kısmı Suriye’de bırakılacak, diğer kısmıysa Irak’a kaydırılacak.

*

Asıl amacın İran’ın, Irak üzerinden durdurulması olduğu öne sürülüyor.

Peki, Irak’ta yapılacak operasyonların yasal temeli olacak mı? Elbette olacak.

Birincisi, Bağdat’la Washington arasındaki işbirliği anlaşması halen geçerliliğini koruyor. İkincisiyse, Washington’ın BM’den aldığı “IŞİD’a karşı operasyon yetkisi” bulunuyor.

Öte yandan Amerikan askerleri Irak’ta acaba nereye yerleşecekler? Bu da önemli. Hem İran’a yakın olacak, hem Türkiye’ye yakın olacak…

En güçlü olasılık Kuzey Irak, yani Barzani’nin hükmettiği bölge. Üsler açısından Türkiye’ye de çok yakın.

*

Ne var ki, şu anda tüm bunlar birer varsayım.

Ancak İran’ın daha Suriye’ye ulaşamadan Irak’ta durdurulması planlandıysa pratik hazırlıkların yapıldığını ya da yapılmaya başlandığını da düşünebiliriz.

Örneğin, ABD, Suriye ordusunun güçlenmesini ve tüm sınırlarını kontrol altına alacak düzeye ulaşmasını hiç istemez. Çünkü Suriye güçlenirse Astana üçlüsü, Astana dörtlüsü haline gelir.

Ve Astana dörtlüsü  ABD’ye, İsrail’e, Fransa’ya ve İngiltere’ye kafa tutmaya başladığında hemen hemen Ortadoğu’daki tüm süreçleri kontrolü altına almış olur.

*

O zamana kadar ABD’de Başkan Donald Trump Beyaz Saray’da kalır mı? Kuşkulu… Trump sadece siyasi kriz yaratmakla kalmıyor Amerikan ekonomosini de felakete sürüklüyor.

Amerikan Merkez Bankası Başkanıyla kavga etmesi, Çin’le yaşanan ticaret savaşları, Meksika duvarı inatlaşması, 1,5 trilyon dolarlık vergi kesintileri, borsalarda yaşanan kayıplar…

*

Beyaz Saray mı, Pentagon mu?

Bakalım, Washinton’da son gülen hangi taraf olacak?