Suriye ordusu, Şam’ın güneyinde kalan IŞİD’in son kalesini de ele geçirdi ve Hacer el Esved bölgesini teröristlerden tamamen temizlemiş oldu.
Bölge bugüne değin Batılı koalisyon birliklerinin desteğindeki IŞİD’in ileri karakoluydu.
Bir süreden beri Suriye’den gelen haberler, 7 yıldır devam eden iç savaştan Esad’ın zaferle çıktığını belgeliyor.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle İsrail ve IŞİD Suriye liderini devirmek için yakın zamana kadar çok uğraştılar.
Ama süreç içinde Rusya ve İran’ı arkasına alan Şam yönetimi ayakta kalmayı başardı. Elimize geçen veriler bunu kanıtlıyor.
*
Geçmişte Suriye’den Şam yönetimini köşeye sıkıştıran eylemlerin haberlerinden başka bir şey gelmezdi.
Şimdi, bu durum tersine döndü. Örnekleri sıralayalım:
Bir: 17 Mayıs tarihli haberde Suriye ordusunun 60 Fransız askerini esir aldığı bildirildi. Toyota ve Land Cruiser marka araçlara doluşan Fransız askerleri Irak tarafında Kürtlerin kontrolü altındaki bölgelerden geçerek Suriye’ye giriş yapmışlardı. Araçlarda yapılan aramada silahlara, termal kameralara ve diğer askeri teçhizata el koyuldu.
Suriye ordusu, komutanları dahil Fransız askerlerini teker teker sorguladı. Hepsinin itirafı aynıydı: Fransızlar Suriye’ye YPG/PKK’ya destek vermek için gelmişlerdi.
İki: 21 Mayıs tarihli haber, Suriye’deki Amerikan askerlerinden 3’ünün öldürüldüğünü açıklıyordu. ABD askeri konvoyu Haseke karayolunda seyrederken yola yerleştirilen bomba patlatıldı ve 3 asker olay yerinde can verdi, 3 askeri araç da tahrip oldu.
Üç: Teröristlere ait depolarda NATO silahları bulunduğuna ilişkin haber de 21 Mayıs tarihliydi. Humus’ta terörist temizliği yapan Suriye ordusu El Nusra’ya ait mühimmat deposunda ABD yapımı TOW-2 tanksavar güdümlü füzeleri ve çok sayıda gaz maskesi ele geçirildi.
*
7 yıl sonra ilk kez Amerika’nın Sesi’nde “Suriye hükümeti Şam civarında tam kontrol sağladı” başlığı görülüyor.
Amerika’nın Sesi’ndeki bu başlık Washington’ın yenilgiyi itirafı da sayılır aynı zamanda.
Ancak bildiğimiz ABD, Suriye’den çekilmeyi kolay kolay kabul etmez. Şam’ı sıkıştırmak için pekâla bir pazarlık konusu çıkarıp dayatabilir.
Bu konu örneğin “Golan Tepeleri” olursa İsrail’in de gönlünü almış olur.
Trump, İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki işgalini meşrulaştıracak bir karar çıkartır ABD Kongresi’nden.
İsrail de böylece daha önce işgal ettiği Filistin topraklarına Suriye’nin Golan Tepeleri’ni de ekleme olanağına kavuşur.
*
İsrail 1967’de Araplarla yaptığı savaştan galip çıkınca Suriye’ye ait Golan Tepeleri’nden 1200 kilometrekarelik bir alanı işgal etmiş, 1981 yılında da işgal topraklarına eklediğini bildirmişti.
Şimdi, İsrail Kanal 7 Televizyonu’nun haberine göre ABD’de bu konuda bir tasarı hazırlanmış ve Temsilciler Meclisi üyelerinden Ron DeSantis tarafından Kongre’ye sunulmuş.
İsrail’in düşüncesi şöyle: Tel Aviv’in işgali altındaki Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanırsa Trump tanır. Ama onun durumu da pek sağlam görünmüyor. O yüzden elimizi çabuk tutmalıyız.