Irak savaşında görev alan Amerikan askerlerinden bir bölümünün kimyasal silah maddelerine maruz kaldıkları ortaya çıktı. Söz konusu kimyasal maddeler arasında hardal gazının da bulunduğu ileri sürüldü.
Amerika’nın Sesi’nin New York Times gazetesinden aktardığı habere göre Irak’tan ülkelerine dönen askerlerden 629’u bu durumu doldurdukları formlara yazarak Pentagon’a bildirdi.
Ancak, savaşın başladığı 2003 yılından bu yana geçen süre içinde meydana gelen olayın Pentagon tarafından gizli tutulduğu iddia edildi.
Askerler, durumun bilinmesine karşın tedavi yönünde hiçbir önlem alınmadığını savunarak Pentagon’u suçladılar.
NYT haberinde, askerlerin iddiasının iç soruşturma sırasında Savunma Bakanı Chuck Hagel tarafından fark edildiği kaydedildi.
Haberde ayrıca olayın Amerikan askerleriyle sınırlı olmadığına ilişkin bilgilere de yer verildi. Kimyasal maddelere maruz kalanlar arasında diğer yabancı askerler, Iraklı asker ve siviller, Amerikan hükümeti adına çalışan kişilerin de olduğu bildirildi.
Öyle anlaşılıyor ki, oğul Bush dönemindeki ABD yönetimi, büyük bir riske girerek, bu durumun gizli tutulmasını istemiş. Nedenini kestirmek zor değil: Irak’ta Saddam’ın (o dönemde) kimyasal silahının bulunmadığını saptayan Pentagon olduğuna göre geride ABD ve İngiltere kalıyor.
Adalet Bakanlığı, siyah erkekten siyah kadına
ABD’de Adalet Bakanlığı siyah bir erkekten siyah bir kadına geçti. Eric Holder ABD’nin ilk siyah erkek Adalet Bakanı’ydı. Yerine atanan Loretta Lynch de ilk siyah kadın Adalet Bakanı oldu.
Başkan Barack Obama, New York Federal Savcısı Lynch’in atamasını açıklarken, onun bir savcı olarak özellikle kamu sektöründeki yolsuzluk olaylarının üzerine gittiğini, terör davalarına baktığını ve New York’un en zorba mafya babalarını hapse gönderdiğini anımsattı.
Lynch’in baktığı ve bir milletvekilinin adının karıştığı bir vergi kaçakçılığı davası da görülmeyi bekliyordu.
Loretta Lynch, atamasının Senato tarafından onaylanması durumunda Amerikan vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini koruma sözü verdi.
Washington’da artık John McCain var
Ara seçim sonuçları ABD’nin dış politikasının oluşturulmasında Cumhuriyetçilerin rolünün ağırlığını artırdı.
Temsilciler Meclisi ile Senato’da önemli komisyonların başkanlıkları Cumhuriyetçilere geçti.
Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun başına eski başkan adayı Arizona Senatörü John McCain geliyor.
Askeri konular, bundan böyle, daha muhafazakâr ve daha agresif olan McCain’den sorulacak. (John McCain en son Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rusya yanlısı iktidara karşı düzenlenen gösterilerde televizyon kameralarına yakalanmıştı.) McCain ayrıca, IŞİD’le mücadelede kara harekâtını savunanlar arasında yer alıyor.
Bu durumda, askeri konularda önümüzdeki dönemde Demokratların işinin kolay olmayacağını söylemek yanlış olmaz.
Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun başkanlığını da Cumhuriyetçi Parti’den Tennessee Senatörü Bob Corker yapacak. Bu komisyonun işlevi de önemli: Amerikan dış politikasının ana hatları büyük ölçüde burada belirleniyor.
Şunu da kaydedelim: Her iki komisyonun çalışmaları Türkiye’nin bölgesel politikaları açısından da önemli olacak.
Çünkü Türkiye hem NATO üyesi, hem de ABD’nin müttefiki olan bir ülke…