Olay Gazetesi Bursa

ABD-İran arasında bitmeyen kavga

ABD-İran ilişkilerinde kavga dönemi, yaptırımların kaldırılmasıyla bitti deniyordu ki, bu kez bir füze denemesi nedeniyle yeniden başladı. Cumartesiden pazara, arada bir soluk almaya bile zaman kalmadan ABD’den yine yaptırım kararı geldi ve hiç bekletmeden uygulamaya geçildi. Washington, şimdi de İran’ın balistik füze geliştirmesine yardımcı olduğundan kuşku duyulan kişi ve kuruluşları hedefe koyuyordu. Evet, İran geçen […]

ABD-İran ilişkilerinde kavga dönemi, yaptırımların kaldırılmasıyla bitti deniyordu ki, bu kez bir füze denemesi nedeniyle yeniden başladı.

Cumartesiden pazara, arada bir soluk almaya bile zaman kalmadan ABD’den yine yaptırım kararı geldi ve hiç bekletmeden uygulamaya geçildi.

Washington, şimdi de İran’ın balistik füze geliştirmesine yardımcı olduğundan kuşku duyulan kişi ve kuruluşları hedefe koyuyordu.

Evet, İran geçen ekim ayında balistik füze denemesi yapmıştı. ABD, İran’ın bu denemeyle BM’nin yasağını ihlal ettiğini ileri sürmüş ve Tahran’ı uluslararası yükümlülüklerine aykırı davranmakla suçlamıştı.

Ne ki, yeni yaptırımlardan hiç söz etmemiş, İran’da tutuklu 5 Amerikalı gazetecinin serbest bırakılmasını beklemişti. Ve gazeteciler Tahran’da serbest bırakılır bırakılmaz yeni bir kavganın fitilini ateşlemekten hiç kaçınmamıştı.

Doğaldır ki, ABD’nin yeni yaptırım kararına İran sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “ABD’nin her yıl bölge ülkelerine sattığı milyarlarca dolarlık silahlarla Filistinliler, Lübnanlılar ve Yemenlilere karşı savaş suçu işlendiğini” ileri sürerek füzeye yönelik yaptırımların “hukuken ve ahlaken” dayanaksız olduğunu savundu.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, hangi gerekçeyle olursa olsun, yaptırımların yeniden başlatılmasının nükleer anlaşmanın ihlali anlamına geleceğini söyledi.

Öyle görünüyor ki, ABD-İran ilişkilerindeki kavgalar, sorunun biri çözülürken diğeri başladığına göre hiç bitmeyecek.

 

Çin, Ortadoğu’da atağa kalktı

 

Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in Suudi Arabistan, Mısır ve İran’ı kapsayan üçlü ziyaret programı bugün başlıyor. Üç ülkeyle de ayrı ayrı hem ikili ilişkilerin ekonomik ve politik boyutlarını hem de bölgesel sorunları görüşecek olan Cinping, bu arada Suudi Arabistan-İran gerginliğinin çözümü konusunda da girişimde bulunacak.

Suudi medyasındaki haberlerde Riyad’ın, Tahran’la gerilimin giderilmesi için Çin liderinden olumlu katkı beklentisi içinde olduğu belirtildi.

Şi Cinping’in Ortadoğu ziyaretinde ilk durağı olan Suudi Arabistan, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nın Deniz İpek Yolu’yla kesiştiği noktada bulunuyor. Ayrıca Suudiler, Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın da kurucu üyesi durumunda.

Cinping’in Riyad, Kahire ve Tahran ziyaretleri, hiç kuşku yok ABD, AB ve Rusya tarafından yakından izlenecek…

 

İngilizce öğrenmeyene sınır dışı

 

Görülmüş, duyulmuş şey değil ama İngiltere’de uygulama başlıyor.

Başbakan David Cameron, Times gazetesinde yayımlanan yazısında, iki yıl süreyle İngiltere’de kaldığı halde İngilizce öğrenemeyen Müslüman kadınların sınır dışı edileceğini bildirdi.

Cameron, çocukları İngiltere’de doğmuş kadınların da bu kapsamda değerlendirileceğini kaydetti.

İngiltere Başbakanı’nın açıkladığı yeni kurallara göre, beş yıllık eş vizesi ile ülkeye gelen Müslüman kadınlar 2,5 yıl sonra İngilizcelerini ilerlettiklerini kanıtlamak zorundalar. Aksi durumda sınır dışı edilebilecekler.

Cameron yazısında, “Liberal değerler konusunda daha kararlı davranmanın ve İngiltere’ye yaşamaya gelenlerden beklentileri daha net bir şekilde ortaya koymanın zamanının geldiğini” öne sürdü. (Kaynak: Dünya Bülteni)