Olay Gazetesi Bursa

ABD Başkanı Obama ülkesinde ateş altında

Suriye ve Irak derken, İsrail’le Filistin arasındaki Gazze savaşı bardağı taşırdı. ABD Başkanı Barack Obama, kimi düşünce kuruluşları ve uzmanlarla basın tarafından yaylım ateşine tutuldu. DW’nin “Etkisi azalan süper güç” başlıklı makalesindeki eleştiriler şöyle:   Ortadoğu yangın yerine dönmüş durumda. Suriye’deki karışıklıklar ortadan kalkmadan Irak’ta dengeler altüst oldu. İsrail-Filistin gerilimi ise Ortadoğu’yu bölgesel bir savaş […]

Suriye ve Irak derken, İsrail’le Filistin arasındaki Gazze savaşı bardağı taşırdı. ABD Başkanı Barack Obama, kimi düşünce kuruluşları ve uzmanlarla basın tarafından yaylım ateşine tutuldu. DW’nin “Etkisi azalan süper güç” başlıklı makalesindeki eleştiriler şöyle:
 
Ortadoğu yangın yerine dönmüş durumda. Suriye’deki karışıklıklar ortadan kalkmadan Irak’ta dengeler altüst oldu. İsrail-Filistin gerilimi ise Ortadoğu’yu bölgesel bir savaş tehlikesi altına soktu.
 
German Marshall Fund Temsilcisi Hassan Mneimneh bu durumdan Obama’nın izlediği Ortadoğu politikasını sorumlu tuttu.
 
Washington Post gazetesi ise Irak’ta şu anda yaşanan krizi ABD’nin Ortadoğu politikasının başarısız olmasına bağladı.
 
Standford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Victor Davis Hanson da “Obama Ortadoğu’yu nasıl kaybetti?” başlıklı yorumuyla büyük yankı uyandırdı. Hanson’a göre Washington bölgedeki dostlarını kaybederken düşmanlarına cesaret verdi; radikal İslamcı örgütlerin güçlenmesine neden oldu.
 
Bu karamsar yorumlara karşın Hassan Mneimneh ABD’nin stratejik bir vizyon geliştirerek bölgedeki nüfuzunu yeniden kazanabileceğini öne sürdü.
 
x
 
Yanlış ata oynamak diye bir şey var… Beyaz Saray Libya’da, Mısır’da, Suriye’de hep yanlış atlara oynadı. Ama galiba bunda Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sorumluluğu da büyük…
 
 
Brezilya’nın çöküşü 
 
Brezilya’da milli takımın çöküşünden önce inşaat halindeki köprü çökmüştü geçenlerde. Köprünün beton ayakları kurabiye gibi dağılıvermiş, şans eseri kimse ölmemişti.
Çöküş, “gelişmekte olan ülkeleri” artık her alanda zorluyor.
Özellikle ahlaki çöküşle birlikte tüm değerler, tüm güzellikler yitip gitmeye başlıyor, zihinsel çöküş yaşanıyor ve tutunacak dal kalmıyor.
Köprünün çöküşüyle milli takımın çöküşü o nedenle birbiriyle bağlantılı.
Her şeyi özelleştir; ülkenin geçmişini geleceğini satışa çıkar, işgücünü işsiz bırak, sosyal güvenceleri yok et, kamu borçlarını arttır… Sonra da Dünya Kupası organizasyonu için 15 milyar dolarlık (belki daha fazla) yatırım yap!
Neymiş, hizmet sektörü büyük bir deneyim kazanmış, ciddi anlamda bilgi transferi olmuş, medya teknoloji transferi sağlamış…
Neymiş, kupa için Brezilya’ya gelen turistler ülkelerine döndüğünde Brezilya’nın bedava reklamını yapacaklarmış. Bu da, daha çok turist ve daha çok döviz demekmiş.
Ölme eşeğim, ölme… Hele bir bahar gelsin, yoncalar yeşersin öyküsündeki gibi…