ABD’nin yeni Savunma Bakanı Ashton Carter’ın ilk ziyaret ettiği ülke Afganistan oldu. Niçin Afganistan oldu? Sorunun yanıtını Ashton Carter’ın açıklamalarından öğrenelim…
Washington’ın, bilindiği gibi, Afganistan’da geride kalan 10 bin askerini iki yıl içinde geri çekme planı var.
Carter’ın verdiği bilgiye göre bu plan yeniden gözden geçirilecek.
Amerikan askeri gücü çekilsin mi, çekilmesin mi? Bu sürecin hızı ne olsun?
ABD Savunma Bakanı, Başkan Barack Obama’nın Afganistan’daki mevcut durumu değerlendirmek için kendisini görevlendirdiğini bildirdi.
Bakan, Beyaz Saray’ın buna göre çekilme sürecini yavaşlatma kararı alabileceğini ifade etti.
Yani, ABD daha önce planladığı gibi Afganistan’ı bırakıp gitmeyecek.
Peki, ne yapacak? Taliban’la mücadele eden Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine devam edecek; gerekirse sahaya inecek.
Öte yandan IŞİD’le kara savaşı projesine bakılarak ABD’nin Ortadoğu’ya da, dolayısıyla Irak’a da geri döndüğü söyleniyor.
Obama’nın, Afganistan’dan çekilme planını da değiştirdiğine göre, 2002-2003 yıllarına, yani, George W. Bush’un başkanlık dönemine tam bir geri dönüş içine girdiğini görüyoruz.
Ya Avrupa? ABD, Avrupa’da da eski görkemli günleri arayış içinde.
Ukrayna krizi nedeniyle NATO’ydu, Kiev’e askeri yardımdı derken Pentagon Doğu Avrupa’da Rusya’ya yönelik askeri güç oluşumunu giderek hızlandırıyor.
Hele, Yunanistan’ın Avrupa’nın istikrarını tehdit ettiği görüşü gündemdeyken, askeri seçenekler, siyasi seçeneklere baskın çıkıyor!
Irak’ta bitmeyen petrol kavgası
Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Irak petrolleri üzerindeki Bağdat-Erbil kavgası karşılıklı suçlamalarla yeni bir boyut kazandı.
Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kuzey Irak’taki Bölgesel Yönetimin eski pahalı petrol fiyatlarına göre hisse talebinde bulunduğunu belirterek, bunun mümkün olamayacağını söyledi.
İbadi’nin bu açıklamasına IKBY’nin yanıtını, Başbakan Neçirvan Barzani verdi. Merkezi hükümetle Erbil yönetimi arasındaki petrol sorununda geri adım atmayacaklarını kaydeden Barzani, “Anlaşmada ne yazıyorsa o olacak. Petrolün kontrolünü hiçbir şekilde federal hükümetin inisiyatifine bırakamayız” dedi.
Neçirvan Barzani, “Şayet Irak anlaşmaya bağlı kalmazsa Kürdistan bölgesi başka çareler aramak zorunda kalacaktır” diye konuştu.
Bağdat ve Erbil arasındaki restleşme yeni bir krizin habercisi olabilir.
IŞİD’e İtalyan şakaları
İtalyanlar, IŞİD’in “Roma’ya geliyoruz, şeriatı getiriyoruz, Pizza (Pisa) kulenizden eşcinselleri aşağıya atacağız” şeklindeki tehdit mesajlarına sosyal medyadan espri yağdırdılar.
“Roma’ya geliyoruz” etiketini kullanan İtalyanlar, kentteki trafik sıkışıklığını, grevleri ve trenlerin sürekli gecikmesini anımsatarak “Buraya gelmek istediğinizden emin misiniz?” diye sordular.
Kimileri IŞİD militanlarına gidebilecekleri restoran ve görülecek yerleri, kimileri de Vatikan’da başlatılan ücretsiz duş ve berber hizmetini önerdi.
Bir kullanıcı, “Napoli’de mola verirseniz cüzdanınıza dikkat edin” diye mesaj atarken, bir başka hesaptaysa “Biz, Berlusconi’yi ve Euro krizini bile atlattık. İşiniz zor” diye yazıyordu.
İşin şakası bir yana, düzenlenen bir anket, İtalyanların yüzde 72’sinin IŞİD’in İtalya’da saldırı düzenlemesinden korktuğunu gösterdi.