Olay Gazetesi Bursa

36 ülkeden 30 bin asker ama düşman yok

ABD, Irak ve Barzani kaynaklı haberlere göre… Musul’da dünkü operasyona 36 ülkeden 30 bin asker katılmış. Bir terör örgütüne karşı mücadelede muazzam bir güç sayılır. İyi de sonuçta ne olmuş? Köylerde IŞİD’ci bulmuşlar da onları mı derdest etmişler? Bir şey olduğu yok. Operasyon filan diyoruz ama lafın gelişi öyle. Gerçekte operasyon moperasyon olmuyor oralarda. Ya […]

ABD, Irak ve Barzani kaynaklı haberlere göre… Musul’da dünkü operasyona 36 ülkeden 30 bin asker katılmış. Bir terör örgütüne karşı mücadelede muazzam bir güç sayılır.

İyi de sonuçta ne olmuş? Köylerde IŞİD’ci bulmuşlar da onları mı derdest etmişler?

Bir şey olduğu yok. Operasyon filan diyoruz ama lafın gelişi öyle. Gerçekte operasyon moperasyon olmuyor oralarda.

Ya ne oluyor? Ellerinde silah ilerliyor askerler ve savaşacak düşman arıyorlar. Belki Iraklı IŞİD’cilerden intihar saldırısı beklenebilir. Yoksa IŞİD lideri Bağdadi de tüymüş gitmiş; Suriye’de Rakka’ya kaçmış.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ilk günde 200 kilometrekarelik alanın IŞİD’den temizlendiğini söylüyor.

Yani sabahtan akşama kadar 200 kilometrekarelik alan tertemiz…

Durum, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi’nin söylediği gibi… Yani örgüt çoktan bölgeyi terk etmiş.

Ne ki, ilk gün için uydurulan birçok kahramanlık öyküsünü dinlemeye hazır olmamız gerek.

IŞİD yönetiminde deprem

 

Ebubekir Bağdadi’nin, Musul’dan Rakka’ya kaçmadan önce Ebu Osman isimli adamı tarafından darbeyle düşürülmek istendiği ancak girişimin başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.

Geçtiğimiz günlerde meydana geldiği belirtilen olayda Bağdadi ve Osman yanlıları arasında çatışma çıktığı kaydedildi.

Bağdadi’nin kenti terk etmesinin ardından Osman duruma hâkim oldu ve IŞİD liderliğine bağlı militanları Musul’un yönetiminden uzaklaştırdı.

Bu arada Bağdadi de Rakka yönetiminde değişikliğe gitti.

İslami polis teşkilatındaki sözde komutanlarla kritik bölgelerin sorumlularını değiştirdi. Görevden alınanların yerlerine Irak vatandaşı olan militanları tayin etti.

​Çin uzayın 3. gücü oldu

 

Çinli iki astronot (taykonot), daha önce uzayda oluşturulan Tiengong-2 Laboratuvarı’nda bir ay boyunca deneysel çalışmalarda bulunmak üzere uzaya fırlatıldı.

Astronotlar yolculuk boyunca “Ses üstü dalga” testleri yapacaklar, ayrıca laboratuvara ulaştıktan sonra uzayda bitki yetiştirilmesi konusunda deneysel çalışmalarda bulunacaklar.

Astronotların diğer bir deneyi de ultrason kullanarak kendi vücutlarının uzaydaki durumunu incelemek olacak.

Çin, böylece ABD ve Rusya’nın ardından kendi mürettebatıyla uzayda görev gerçekleştiren üçüncü ülke olarak tarihe geçmiş oluyor.

Çin, 2013 yılında mürettebatsız uzay aracı Yutu’yu Ay’ın yüzeyine indirmeyi başarmış, ne var ki, “askeri hırsları olabileceği endişesiyle” Uluslararası Uzay İstasyonu’na dahil edilmemişti.

Çin de bunun üzerine kendi uzay istasyonlarını inşa etmek için harekete geçmişti.