Kıymetli okurlarım. Son zamanlarda dünyanın saygın tıp dergilerinde çıkan ve yararlı olacağına inandığım bilgileri sizlerle bu hafta paylaşmak istedim. Sağlıklı günler dilerim.
1-DÜŞÜK DOZ ASPİRİN ŞEKER HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIYOR: 31 Ağustos 2023 Tarihli bir makale bu konudan bahsediyor. Ekim 2023 Tarihi’nde Almanya’da yapılacak olan bir kongrede sunulmak üzere hazırlanmış bir çalışma sonucu bu. Bu çalışmanın ön bilgilerine göre 65 yaş üzeri erkek hastalarda her gün düşük doz aspirin alınması şeker hastalığı riskini % 15 azaltmaktadır. Ancak aspirin ile birlikte verilen bazı antieflamatuar (romatizma ve kireçlenme ağrılarında kullanılan ilaçlar) ilaçlar ile bu kişilerde kanamaya meyilin arttığı da bulunmuş ve bu konuya dikkat çekilmiştir.
Yaklaşık 16 bin kişinin incelendiği çalışmada hastaların yarısına günde 100 miligram aspirin, diğer yarısına ise plasebo (sahte ilaç) verilmiş. Katılımcılar yaklaşık 5 yıl takip edilmiş. Aspirin alan grupta şeker hastası olma oranı diğer gruba göre %15 daha az bulunmuş. Aspirindeki bu özelliğin kronik enflamasyonları önleyici etkisine bağlı olduğu sanılmaktadır.
2-KARİDES ÇORBASI VE FAYDALARI: Yaz sebzeleri, limon ve karides kullanılarak yapılan bir çorba 2 Eylül 2023 Tarihli bir makaleye göre harika bir besin. Beyin ve tiroid dokusu için en gerekli minerallerden olan ve eksikliğine sık rastlanılan iyot karideste bol miktarda bulunmaktadır. Yaklaşık 60 gram karideste 24 gram protein, günlük ihtiyacın % 23 ü kadar iyot ve günlük ihtiyacın % 6 sı kadar potasyum bulunmaktadır. Aynı çalışma karideste bol olarak bulunan kolesterol ile ilgili kuşkuları da ortadan kaldırmış. Gıdalar ile vücudumuza giren kolesterol miktarının ¼ kişide duyarlılık göstermesi nedeniyle karidesin tam tersine son yıllarda kalp dostu diyetler arasında sayıldığı belirtiliyor.
3-İNSÜLİN DİRENCİ KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR: Bu konu yıllardır bilinmektedir. Bilinmeyen şudur. Kişi obez görünmeyebilir. Ancak beslenmesinde hızla emilen karbonhidratları tercih eden bazı bireyler (TOFI Sendromu, dışarıdan zayıf içeriden yağlı kişiler) de insülin direncine sahip olabilirler. Yapılan çok sayıdaki çalışma net olarak yüksek insülin düzeylerine sahip kişilerde karaciğer, kalın bağırsak, meme, pankreas ve rahim kanserlerinin daha fazla görüldüğünü kanıtlamaktadır.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar obezite ve beraberinde gelişen insülin direncinin kronik enflamatuar etkisi nedeni ile kalın bağırsak kanserlerine yol açtığı da kesinlik kazanmıştır. Ayrıca obezlerde bozulmaya elverişli bağırsak mikrobiyomu (bağırsağın faydalı mikroorganizma düzeninin bozulması) nedeni ile de kalın bağırsak kanserlerinde artış vardır. Özellikle çocukluk çağında başlayan obezite erken yaşta kolon kanserlerini ortaya çıkartabilir.
4-OBEZİTEDE GÖRÜLEN CİLT HASTALIKLARI: Bir çok hastalık obezite ve insülin direnci ile ilişkilidir. Bunlardan bazıları sedef hastalığı, kistik akneler, hidradenitis süpirativa (köpek memesi hastalığı), atopik dermatit, melanom, liken planus ve sistemik lupus gibi durumlardır.
Akne, özellikle batı tarzı beslenen kşilerde yaygın olarak görülür. Seks hormonlarına, insülin direnci ve yağlanmaya ciltteki bazı algılayıcıların (reseptör) aşırı cevap vermesi sonucu gelişmektedir. Otoimmun bir hastalık olan sistemik lupus hastalığı vücut yağlanması arttıkça daha da kötü hale gelir. Anneleri gebelikte obez olan çocuklarda allerjik yakınmalar, atopik dermatit daha fazla görülmektedir. Sedef hastalığı ise kesinlikle obezite ile yakın bağlantılıdır. Pek çok ilaca yanıt alınamaz iken kişinin zayıflaması ve düzenli beslenmesi ile vakaların düzelme göstermesi buna en iyi örnektir.