Olay Gazetesi Bursa

Tip 3 diyabet

Kıymetli okurlarım. Şeker hastalığını kabaca vücudun şekeri enerjiye dönüştüremediği, etkin kullanamadığı bir durum olarak açıklayabiliriz. Bir çok diyabet tipleri tanımlansa da bu hastalık genel olarak Tip 1, Tip 2 ve gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı olmak üzere 3 ana başlıkta ele alınmaktadır. Tip 1 şeker hastalığında pankreas adlı organımızın endokrin kısımları insülin yapamaz ve kan […]

Kıymetli okurlarım. Şeker hastalığını kabaca vücudun şekeri enerjiye dönüştüremediği, etkin kullanamadığı bir durum olarak açıklayabiliriz. Bir çok diyabet tipleri tanımlansa da bu hastalık genel olarak Tip 1, Tip 2 ve gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı olmak üzere 3 ana başlıkta ele alınmaktadır. Tip 1 şeker hastalığında pankreas adlı organımızın endokrin kısımları insülin yapamaz ve kan şekeri yükselir. Tip 2’de ise vücut bir şekilde insüline karşı direnç göstermeye başlar ve bunun sonucunda kan şekerimiz yükselir. Gebelik esnasında ortaya çıkan kan şekeri yüksekliği ise gebe diyabetidir, dikkate alınmalıdır, sıkı takip edilmelidir.

Daha önceleri de yazdım. Alzheimer Hastalığına bazı bilim insanları Tip 3 diyabet demektedir. Bunun nedeninin de beyin dokusunda bir insülin direncinin gelişmesi sonucu bu hastalığın ortaya çıkmasındandır. Tip 3 diyabet, pankreasın bazı hastalıkları (Kistik fibroz, kanserler, pankreas iltihapları gibi) ile oluşan Tip3c Diyabet ile karıştırılmamalıdır. Mayo Klinik Uzmanları aslında Alzheimer hastalığının Tip 2 diyabetle zaten bağlantılı olduğunu belirtmektedirler. Uzun süren kan şeker yüksekliklerinde beyin dokusunda bazı kimyasal dengesizlikler de bu bunamanın gidişatını ve şiddetini arttırabilmektedirler. Bundan başka damar yapısını bozarak dolaşım sıkıntılarına yol açtığı için şeker hastalığı vasküler demans denilen bunama tipine de yol açabilmektedir.

2016 Yılı’nda 100 binden fazla bunama hastasının incelendiği bir çalışmada Tip 2 diyabetli hastalarda Alzheimer veya vasküler demans gelişme sıklığı % 60’lara ulaşmıştır. Bu araştırmada vasküler demans kadınlarda daha sık görülmüştür. Şu unutulmamalıdır; Fazla kilolu olmak veya obezite, yüksek tansiyon, genetik eğilim, depresyon, polikistik over ve bazı kronik hastalık durumları Tip 2 diyabeti (insülin direncinin söz konusu olduğu) ortaya çıkartabilmektedir.

TİP 3 DİYABETİN BELİRTİLERİ

Günlük yaşamı ve sosyal etkileşimleri etkileyen hafıza kayıpları, aile içindeki görevleri gerçekleştirmedeki zorluklar, sıklıkla bazı şeyleri olması gereken yerlere değil başka yerlere koymak, bilgiye dayanarak karar verilmesi gereken becerilerde azalma, kişilik ve tavır değişiklikleri en sık gözlenen belirtilerdir.

TİP 3 DİYABETTE TANI VE TEDAVİ

Bu hastalık için özel bir tanı testi yoktur. Tıbbi geçmiş, nörolojik muayene, nörofizyolojik testler ve bazı sorgulamalar tanıya yardımcıdır. Beyin sıvılarından yapılan bazı testler, tomografi ve MR gibi görüntüleme metodları da tanıya destek olur.

Mayo Klinik Uzmanları ilk yapılması gereken şeyin mümkün olduğunca kısa bir sürede %5-7 oranında kilo vermek olduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle düzenli bir beslenme ve egzersiz şarttır. Hekime düşen en önemli görev hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. En kısa sürede etkinliği kanıtlanmış ve insülin direncini düzeltebilecek bir tedaviye başlanmalıdır. 2014 yılında yapılan bir çalışma metformin adlı ilacın Tip 2 diyabetlilerde beyin hasarı gelişme riskini azalttığını kanıtlamıştır. Bu hastalarda bilişsel bozuklukları tedavi etmeye yarayan bazı nörolojik ilaçlar da vardır.

Kıymetli okurlarım. Nerede bir sakatlık varsa bakıyorsunuz ki orada ya diyabet, ya obezite veya her ikisi birden var. Dildeki tat tomurcukları ile beynimizin arasındaki derin aşk ilişkisini sağlayan  abuk sabuk gıdaları engelleyemediğimiz sürece bu hastalıklar da alıp başını gidecek. Ne güzel söylemiş atalarımız, sev seni seveni dağda çoban olsa, sevme seni sevmeyeni Mısır’da sultan olsa. Gıda olarak düşünün lütfen…