Olay Gazetesi Bursa

Stres kan şekerinizi nasıl etkiliyor?

Kıymetli okurlarım.Dünyanın hemen her ülkesinde şeker hastalığı sık görülür. Beslenme özellikleri, hareket kısıtlılığı, sosyal yaşamın getirdiği bazı sıkıntılar, kullanılan bazı ilaçlar ve daha bir çok neden bu hastalığın giderek daha da yaygınlaşmasına yol açıyor. Her geçen yıl ülkemizde de  özellikle Tip 2 şeker hastalığı oranı artıyor. Hatta çocuklarda dahi erişkinlerde görüldüğü için eskiden erişkin tip […]

Kıymetli okurlarım.Dünyanın hemen her ülkesinde şeker hastalığı sık görülür. Beslenme özellikleri, hareket kısıtlılığı, sosyal yaşamın getirdiği bazı sıkıntılar, kullanılan bazı ilaçlar ve daha bir çok neden bu hastalığın giderek daha da yaygınlaşmasına yol açıyor. Her geçen yıl ülkemizde de  özellikle Tip 2 şeker hastalığı oranı artıyor. Hatta çocuklarda dahi erişkinlerde görüldüğü için eskiden erişkin tip şeker hastalığı dediğimiz Tip 2 şeker hastalığı görülme sıklığı artıyor. Unutulmaması gereken en önemli nokta şudur ki bunu maalesef genelde yapıyoruz: Tip 2 şeker hastalığı ömür boyu dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Stres kan şekerinin kontrolünde büyük engel oluşturabilir. Şeker hastalığının varlığı da bir stres kaynağı olabileceği için kişinin bu hastalığı tedavi edebileceği konusunda kendine güveni tam olmalıdır. Stres belirti vermeden yoluna devam edebilir. Ancak belirti verirse şu durumları kendinizde gözlemleyebilirsiniz. Baş ağrıları, az ya da tam tersine çok uyumak, kas ağrıları ve gerginlikleri, genel hastalık belirtileri, kronik yorgunluk. Ayrıca motive olamama, asabi, bunalımlı, huzursuz, endişeli olma, arkadaşlar ve aile ortamından uzaklaşma isteği, alkol ve sigarayı arttırmak, çok fazla veya çok az yemek yemek, öfke ile hareket etmek stres altındaki kişilerde sıktır. Ayrı bir uzmanlık gerektiren stresle mücadele yolları kişilerde belirgin rahatlama sağlayabilmektedir. Meditasyon uygulamalarından ilaç kullanımına kadar geniş bir yelpazede uygulanan terapi aşaması hiç şüphesiz metabolik açıdan da rahatlamanızı sağlayacaktır.

Stres esnasında vücudu koruma kollama adına bir takım hormonlar salgılanır. Bunların başlıcaları adrenalin ve kortizoldür. Stres anında vücudunuzdaki şeker beyin hücrelerince tam olarak kullanılmayabilir. Bu fiziksel stres için de geçerlidir. Bunun için kendi kendinizi değerlendirebileceğiniz bir yol yaratabilirsiniz. Örneğin en stresli gününüz pazartesi ise bu durumda da kan şekeriniz yüksek çıkacak ise o güne ait ek önlemler alabilirsiniz. Veya stres durumunuzu 1 en az 10 en çok şekilde sınıflandırarak not alın ve o anlarda kan şekerinizin düzeylerine bakın. Bunu birkaç hafta yaptığınızda stresin kan şekerinizi ne derece etkilediğini gözlemleyerek kendinize kolay çareler bulabilirsiniz.

Buradan çıkartılacak kıssadan hisse şu olmalıdır. Gıda, egzersiz, gereğinde ilaç kullanma üçlüsüne dikkat etmenize rağmen kan şekeri kontrolünüzde istenilen düzeye ulaşamadığınızda 1 den 10 a kadar kendi değerlendirme ölçeğinizle stresinizi ölçüp kan şekeri ile kıyaslayın. Sonuç stres lehine ise tedavinize bu yönde eklemeler yapın. Mutlaka olumlu sonuçlar alacaksınız.

ARALIKLI ORUÇ TUTARAK ZAYIFLARKEN OLUŞABİLECEK OLUMSUZLUKLAR

Daha önceleri aralıklı oruç tutmanın Nobel Tıp Ödülü ile değerlendirilen ve kontrollü hücre ölümü-hücre yenilenmesini sağlayan bir metod olduğundan bahsettim. Ancak bunu uygulamadan önce mutlaka bir hekim kontrolünden geçmelisiniz. Sosyal medya ortamında sayısız insan birer hekim gibi yazılar paylaştığı için onlara inanıp sıkıntılara düşebilirsiniz. Emin olun bunlaı paylaşanlar en ufak bir sıkıntıda hekime koşmaktadırlar. Hekim kontrolü olmadan aralıklı oruç tutarken aşağıdaki durumlar ile karşılaşabilir, sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

1-Uykuya dalamama veya uykuda kalamama: Yapılan araştırmalar bunun % 15 oranında görülebileceğini kanıtlıyor. Dehidratasyona ve eksik tuz oranına bağlı olarak gelişmektedir.

2-Yetersiz beslenme ve buna bağlı olarak gelişen durumlar: Bir takım mineral ve vitaminler eksik alınabilir. Bu nedenle kanda bazı tetkikler bakılmadan aralıklı oruç tutmak sıkıntılı olabilir. Aralıklı oruç ile zayıflarken çok dikkatli beslenmelisiniz.

3-Sindirim sistemi yakınmaları: Kabızlık başta olmak üzere gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yakınmaları gelişebilir.

4-Sinirlilik ve ruh hali değişiklikleri: Çoğunlukla kan şeker düzeyinize bağlı olarak gelişen bu durum beslenme kalitesi ile ilgilidir.

5-Ağız kokusu, enerji dümesi ve kronik yorgunluk gelişmesi de oluşabilecek durumlar arasındadır.