Olay Gazetesi Bursa

Şeker hastasının günlük rehberi

Tip 2 şeker hastası olanlar kural olarak kendisine çok iyi bakmak zorundadır. Bu yazının vereceği ana bilgi budur. Her insan kendisine iyi bakmaya gayret etmelidir ama şeker hastası bir kat daha fazla. Çünkü biraz gayretle kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona, felçlere, göz ve böbrek hastalıklarına, cilt hastalıklarına kadar daha pek çok karşısına çıkacak engellerin üstesinden başka […]

Tip 2 şeker hastası olanlar kural olarak kendisine çok iyi bakmak zorundadır. Bu yazının vereceği ana bilgi budur. Her insan kendisine iyi bakmaya gayret etmelidir ama şeker hastası bir kat daha fazla. Çünkü biraz gayretle kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona, felçlere, göz ve böbrek hastalıklarına, cilt hastalıklarına kadar daha pek çok karşısına çıkacak engellerin üstesinden başka türlü gelemez bir şeker hastası.

Öncelikle ideal kiloya gelmek gereklidir. Bunu gerçekleştiren hastanın kan şekerini kontrol etmesi çok daha kolaylaşır. Kontrollü olarak taze meyve (meyve yumuşadıkça içindeki denge şeker lehine değişir, lif lehine azalır), bol yeşillik, bol sebze, tam tahıllar, süt ürünleri, baklagiller ve diğer tohumlar, et, çiğ fındık temel gıdalar olmalıdır. Doğal yağları tercih etmeli ve kızartmalardan kesinlikle kaçınmalıdır. Bu gıdalardan patlayana kadar değil doyana kadar aldığında kalorili gibi görülse de kan şekerinin düzene girdiği görülecektir.

Egzersiz olmadan olmaz. Ama düzenli olmalıdır. Sihirli imiş gibi sunulan on bin adımı nasıl atmamız gerektiği önemlidir. Haydi 4-5 gün gezmedik bugün bir Altıparmak- Heykel gezelim hem de vitrinlere bakalım değil, uygun bir ayakkabı ile, iyi bir tempo ile yürünmelidir. Kalp kontrolleri sonrasında sıkıntı yok ise kalbi hızlandıran, bedeni terleten bir yürüyüş idealdir. Uluslararası kabul gören şekli ile haftada en az 5 gün ve yarım saat ile 40 dakika arası bunu gerçekleştirmelidir. Hızlı yürüyüş, bisiklet, yüzme, aerobik aktiviteler (uzun süre orta tempoda yapılan aktiviteler) idealdir. Yaşlı olanlar daha yavaş başlayıp gün geçtikçe hareket hızını ve süresini artırmalıdırlar.

Televizyonlarda ve basında bazı şeyleri gerçekleştirdikten sonra ilaçlar ne imiş ki gibi bir algı yaratılsa da günümüzde milyar dolarlar harcanarak elde edilen bazı ilaçlar şeker düzeyinizi kontrol etmede çok fayda sağlamaktadır. Bu nedenle hekim kontrolü olmadan asla ilaçları bırakmamalı, dozları ile kendi başınıza oynamamalısınız. Ancak, ciddi yaşam tarzı değişiklikleri ile ilaçsız da şeker hastalığını kontrol altına almak mümkün olabilmektedir. Beceri, hayatı sevmek, hekimine güvenip söylenenleri yerine getirmek kesin başarıya ulaştırabilmekte, ilaçsız hayat başlayabilmektedir.

Çok dikkat edilmesi gereken bir konu da ağız ve diş sağlığına dikkat etmektir. Ağız kuruluğu sindirimi bozmakta ve ardından birçok sindirim sıkıntılarını doğurmaktadır. Diş eti ve diş hastalıkları ise mikrobik bir ortam sağlamakta ve şeker düzeyini ayarlamak zorlaşmaktadır. Yumuşak bir diş fırçası ile düzenli diş fıçalamak, diş ipi kullanmak ve diş hekimi kontrolleri ile bu konuda gerekli çaba sarf edilmelidir.

Vücudun her yerinde şeker hastalığına bağlı olarak gelişebilen komplikasyonlarla karşılaşmak mümkündür. Kalp ve damar sistemi, göz, böbrek bu konuda sık etkilenen sistemlerdir. Ayak dolaşımına özellikle dikkat edilmelidir. Tırnak bakımı, iyi ve rahat bir ayakkabı seçilmesi, kışın yün yazın pamuklu çorap tercih edilmesi, asla yalınayak dolaşılmaması ayakta oluşabilecek bir sıkıntıyı önlemede yararlı yaklaşımlardır. Bu dikkati genel anlamda vücut için gerçekleştirmek ve gerekli eğitimi almak gerekir.

Kısacası şeker hastalığı keskin bir kılıç gibidir. İster kendinizi kesersiniz isterseniz onu.