Olay Gazetesi Bursa

Şeker hastalığı ve yaşlanma hızı

Kıymetli okurlarım. Sıklığı giderek daha da artan Tip 2 şeker hastalığı kronik bir enflamasyon yaratır ve kanın gittiği her hücreyi yavaş yavaş yıpratır. Bu nedenle doğal olarak kişiyi olduğundan, görülmesi gerekenden daha yaşlı bir hale getirebilir. 31 Mayıs 2022 tarihli bir makale şeker hastalığında ilk tercih edilen ve hatta belki de en sık kullanılan ilaç […]

Kıymetli okurlarım. Sıklığı giderek daha da artan Tip 2 şeker hastalığı kronik bir enflamasyon yaratır ve kanın gittiği her hücreyi yavaş yavaş yıpratır. Bu nedenle doğal olarak kişiyi olduğundan, görülmesi gerekenden daha yaşlı bir hale getirebilir. 31 Mayıs 2022 tarihli bir makale şeker hastalığında ilk tercih edilen ve hatta belki de en sık kullanılan ilaç olan metformini incelemeye almış. Acaba şeker hastalığında yaşlanmayı geciktirici etkileri var mı diye.

Metformin adlı ilaç sadece Tip 2 şeker hastalığında şekeri düşüren ilaç olarak onay almıştır. Ancak bazı bilim insanlarının yaptığı çalışmalar metforminin şeker hastalarında yaşlanmanın önüne geçeceğini, yaşlanma hızını azaltacağını gösteriyor. 2020 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre metformin yaşam süresini uzatmakta ve yaşlanma hızını azaltmaktadır. Bunu beyin ve sinir hücre harabiyetini azaltarak, kalp damar sistemi üzerine olumlu etkiler yaparak gerçekleştirmektedir. Daha da akademik düzeydeki açıklaması şudur: Metformin hücre içinde hayati önemi olan bir enzim proteininin aktive olmasını sağlayarak hormesis etkisi sağlar. Hormesis, vücudun fiziksel, kimyasal, toksik bir madde ile sürekli uyarılması sonucu kendini korumaya yönelik oluşturduğu bir adaptasyondur.

DİYABETİ OLMAYANLARDA METFORMİN YAŞLANMAYA ETKİLİ MİDİR?

Bu konuda onay alınmış değildir ve çalışmalar sürmektedir. Tip 1 diyabette tedaviye yardımcı olmak için, polikistik over tedavisinde, kilo alımını yavaşlatmak için metformini kullanan hekimler vardır. Hatta bazı kliniklerde eklem iltihaplarını, bazı enflamatuar hastalıkların etkilerini azaltmak için de metformin kullanılmaktadır. Bunlar metforminin etiket dışı kullanım alanlarıdır. Yaşlanma karşıtı etkilerinin şeker hastalığı olmayanlarda olup olmadığı daha yapılacak çalışmaların sonucunda netlik kazanacaktır.

MUZ, SAĞLIKLI BİR KAHVALTILIK OLABİLİR Mİ?

Özellikle kahvaltıda boş kalorili, şekerli ve unlu kahvaltılıkları almak hem şeker hastalığı hem de obezite açısından riskli bir alışkanlıktır. Birçok araştırma işlenmiş karbonhidratlar ile yapılan kahvaltıların açlık hissini daha da arttırdığını kanıtlamıştır.

Muz (özellikle sert olması önemlidir) iyi bir besin kaynağıdır. Bol oranda lif ve potasyum içerir. Bunun yanında B6 ve C vitaminlerini de içerir. Bu nedenle işlenmiş kahvaltılıklar yerine muz ile bunların değişimi sağlıklı bir kahvaltıya örnek oluşturur. Kahvaltı öncesi yenilmesi ise içeriğindeki lifler nedeni ile daha az kahvaltılıklar ile doymayı sağlar. Tam olgunlaşmamış muzda bulunan dirençli nişasta bağırsak sağlığı için de çok yararlıdır.

UYKU APNESİ ŞEKERİNİZİ NASIL ETKİLER?

Yapılan araştırmalar her yüz erişkin kişiden 6 ile 17’si civarındakilerin bir tür uyku apnesi yaşadığını göstermektedir. Tip 2 şeker hastalığında daha fazla olmak üzere Tip 1 şeker hastalarında da hatırı sayılır oranda uyku apnesi vakaları vardır. Kötü uyku olayını yaratan bir çok faktör olsa da (fiziksel, ruhsal ve diğer bazı faktörler) uyku apnesi başlı başına bir solunum problemidir. Yüksek sesle horlama, uyku esnasında nefes almada boş aralıklar, boğulur gibi olma veya nefes nefese kalma, gün boyunca uykulu olma, uyku apne belirtilerinin başlıcalarıdır.

Şeker hastalarındaki kan şekeri düzensizlikleri ile birlikte buna ilaveten solunum sıkıntısının varlığı oksijenin az alınmasına, bu da glikoz metabolizmasının değişmesine ve insülin direncinin artmasına yol açar. Boyun yağ birikimi, karındaki yağ birikimi solunumu daha da zorlar ve nefe alışverişi daha da bozularak olay giderek çıkmaza sürüklenir. Kıymetli okurlarım, daha önce de yazdım. Aman ha aman, obez olup uyku apneniz varsa sabah kalkar kalkmaz hekiminize gidin. Bu işin affı yok…