Olay Gazetesi Bursa

Probiyotiklerin en önemli faydaları

Fermente edilmiş yiyecek veya besinsel katkılar yolu ile bu canlı mikroorganizmaları (probiyotikleri) vücudumuza alıyoruz. Belirli bir oranda alındıklarında yaşayan organizmamız için sayısız yararları olan bu canlıların özellikle son yıllarda ne kadar değerli oldukları daha da anlaşılır hale geldi.  Güncellenmiş bilgiler ile önemli yararlarını sıralayacak olursak: 1-Bağırsak bakterilerimizin bize dost olarak kalmasına ve fonksiyonlarını sürdürmelerine yardımcı […]

Fermente edilmiş yiyecek veya besinsel katkılar yolu ile bu canlı mikroorganizmaları (probiyotikleri) vücudumuza alıyoruz. Belirli bir oranda alındıklarında yaşayan organizmamız için sayısız yararları olan bu canlıların özellikle son yıllarda ne kadar değerli oldukları daha da anlaşılır hale geldi.  Güncellenmiş bilgiler ile önemli yararlarını sıralayacak olursak:

1-Bağırsak bakterilerimizin bize dost olarak kalmasına ve fonksiyonlarını sürdürmelerine yardımcı olurlar. Yani bir ülkenin cephede savaşan askerlerine genç, eğitimli ve yeni silahlandırılmış yedekte duran askerlerini cepheye yardıma göndermiş gibi düşünebilirsiniz. Bu güçlendirilmiş ordu beyin ve ruh sağlığı, alerjilerin önlenmesi, iyi bir sindirim, obezitenin önüne geçilmesi ve daha pek çok vücudun lehine işleyecek durumlar için sağlıklı bir bağırsak oluşturacaktır.

2- Probiyotikler ishalleri önler ve tedavi eder. Özellikle antibiyotiklerin kullanımı sonrası bağırsakta bozulan mikroorganizma dengesinden kaynaklanan ishallerde etkilidirler. Seyahat ishallerini de kısmen engelleyebilmektedirler.

3-Bazı mental durumların düzeltilmesine katkıda bulunabilirler. Bağırsak sağlığı ile beyin sağlığı birbirleri ile yakın ilişki halindedirler. Bifidobakter ve laktobasil türlerini içeren probiyotikleri kullanan insanlarda toplamda 15 çalışma 1-2 ay içerisinde depresyon ve anksiyete durumlarında iyileşmeler olduğunu göstermiştir. Bu kişilerde hafıza fonksiyonlarında da iyileşmeler olduğu bulunmuştur. 6 hafta süre ile izlenen 70 kimya sektörü işçisine probiyotikten zengin günde 100 gram yoğurt veya uygun probiyotik kapsül verilmiş ve araştırma sonunda bu kişilerin genel sağlığında, anksiyete hallerinde, strese dayanıklılık durumunda belirgin düzelmeler saptanmıştır.

Başka bir çalışma 8 hafta süre probiyotik tedavisinin depresyonu azalttığını, enflamasyon göstergesi olan CRP adlı maddeyi  ve insülin seviyesini de kanda düşürdüğünü bulmuştur.

4- Bazı probiyotik türleri kalp sağlığını olumlu etkilemektedir. 9 bilimsel çalışma probiyotiklerin orta ve hafif derecede tansiyonu düşürdüğünü kanıtlamıştır. Probiyotiklerin kan yağları üzerine de olumlu etkileri vardır.

5-Bazı alerji ve egzamaların tedavisini gerçekleştirip, yakınmaları azaltabilirler. Bu özellikle bebeklerde çok etkilidir. Gebelikleri sırasında probiyotik kullanan annelerin çocuklarında ilk 2 yıl % 83 oranda daha az alerji ve egzama görülmektedir.

6- Bazı sindirim sistemi problemlerini iyileştirebilirler. Orta derecede seyreden ülseratif kolit vakalarında bazı probiyotikler semptomları düzeltebilmektedir. Hatta bir çalışmada E.Coli Nissle adlı bir probiyotiğin ülseratif kolit remisyonunu sürdürmek için kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğu bulunmuştur. Çok sık karşılaşılan irrtabl bağırsak sendromunda da probiyotikler etkili olabilmektedir.

7-Probiyotikler immun sistemimizi iyileştirebilirler. Bazı probiyotiklerin vücutta doğal antikor oluşumuna yol açtığı gösterilmiştir. Önemli savaş hücrelerimizden olan Naturel Killer hücrelerini, T hücrelerini ve IgA yapan hücreleri daha etkin hale getirirler. Çocukları solunum sistemi ve üriner sistemi enfeksiyonlarından koruyucu etkileri vardır.

8- Probiyotikler kilo kaybına yardımcı olurlar. Bu etkilerini farklı yollarla gerçekleştirirler. Yağ emiliminin azalması, doygunluk hissinin artması, GLP-1 adlı hormonun artması bu etkilerden bazılarıdır.