Olay Gazetesi Bursa

Merak edilen bazı konular

Kıymetli okurlarım. Çok sık karşılaştığım bazı soruların cevaplarını derleyerek sizleri bilgilendirmek istiyorum. Cevapları oluştururken genellikle 2021 yılı içindeki, yani güncellenmiş bilgileri  saygın tıp dergilerindeki makalelerden seçtiğimi bildirmek isterim. 1-STRESE KARŞI ETKİLİ VİTAMİN VE ANTİOKSİDANLAR VAR MI: Her insanın belirli yaşam stresleri olsada bunlar genellikle iş baskısı, para ve sağlık üzerinde yoğunlaşmaktadır. Stres akut veya kronik […]

Kıymetli okurlarım. Çok sık karşılaştığım bazı soruların cevaplarını derleyerek sizleri bilgilendirmek istiyorum. Cevapları oluştururken genellikle 2021 yılı içindeki, yani güncellenmiş bilgileri  saygın tıp dergilerindeki makalelerden seçtiğimi bildirmek isterim.

1-STRESE KARŞI ETKİLİ VİTAMİN VE ANTİOKSİDANLAR VAR MI: Her insanın belirli yaşam stresleri olsada bunlar genellikle iş baskısı, para ve sağlık üzerinde yoğunlaşmaktadır. Stres akut veya kronik olabilir. Yorgunluğa, baş ve diğer vücut kısımlarında ağrıya, sindirim sistemi yakınmalarına, sinirliliğe, öfkeye neden olabilir. Kesin olan şudur ki, iyi beslenme, egzersiz, yeterli uyku stres ile mücadelede çok önemlidir. Bunun yanında bazı vitamin ve başka moleküllere ihtiyaç duyulabilir.

Bu konuda en çok araştırılanlardan birisi B grubu vitaminlerdir. Yapılan plasebo (yalancı ilaç) kontrollü çalışmalarda bu grup vitaminleri kullanan insanlarda diğer gruba göre öfke, sinirlilik ve yorgunluk gibi belirtiler daha az görülmüştür. Bu vitaminler genel olarak yediğiniz gıdaların kullanılabilir enerjiye dönüşümünde, dolayısıyla iyi bir metabolizma faaliyetinde bizlere yardımcı olmaktadırlar. Kanda homosistein adlı maddenin (vücut yıpranmışlığını gösteren maddelelerdendir) azalması ve başka yararlı amino asitlerin varlığının artması ile genel sağlık düzeyinde iyileşme yaparlar. Bu bir çok çalışma ile kanıtlanmıştır.

Melatonin de kaliteli uyku sağlamak açısından faydalı bir diğer moleküldür. Günlük 0.3-10 miligram düzeylerinde kullanılır. Hekime danışmadan kullanılmamalıdır. Vücudumuzda da normalde var olan bu molekül uyku-uyanıklık döngüsünü düzenler. Stres kökenli uyku bozukluklarında sayısız çalışma melatoninin etkinliğini kanıtlamıştır.

Melatonin gibi etki gösteren bir diğer madde de glisindir. Beyin üzerinde sakinleştirici bir etki yaratır. Aynı zamanda vücut ısınızı bir miktar düşürerek gece boyunca daha rahat uyumanızı sağlar. Karaciğer hasarını engelleyici özellikleri yanında bir miktar antienflamatuar etkiye de sahiptir. Kapsül veya solusyonları vardır.

L-theanin adlı madde de genellikle çay yapraklarında bulunan ve stresi azalttığı bilinen bir moleküldür. 68 bin kişiyi içeren 21 çalışmanın sonuçlarına göre yeşil çayın hafızayı ve dikkati arttırıp stresi azalttığı kanıtlanmıştır. Kapsül formlarında ve 200-600 miligram dozlarında kullanılmaktadır.

Bunlara ek olarak sayılabilecek daha bir çok molekül stres ile mücadeleye yardımcı olabilmektedir. Tümünü kullanırken mutlaka bir hekim veya eczacı görüşünü almanız gereklidir.

2-ŞEKER HASTALARINDA AYAK MUAYENESİ NEDEN ÖNEMLİDİR: Dünyanın en önemli diyabet merkezlerinden sayılan Joslin Diyabet Merkezi’ne (Boston, ABD) göre her 4 diyabetli hastadan birinin ayaklarında sıkıntılar oluşmaktadır. Özellikle nöropati dediğimiz ve sinirlerin görevlerini yitirmesi ile karakterize olan hallerde bu daha da önem kazanır. Nasırlar, ülserler, enfeksiyonlar, kemik ve eklem ağrıları, damar hasarları, deformasyonlar (şekil bozuklukları), derinin bozulması, cilt ısı değişiklikleri bu hastalarda karşımıza çıkabilmektedir.

Bu konuda hastalar öncelikle kendi kendilerini izlemelidirler. Ayakta görülebilecek kesikler, çatlaklar, yaralar dikkat çekmelidir. Kızarıklıklar, şişmeler, ısı değişiklikleri, batık tırnaklar, ayak boyutunda değişiklikler veya şekil bozuklukları ciddiye alınmalıdır. Ayak altları da önemlidir ve bunu bir ayna yardımı ile gerçekleştirmek gerekebilir. Erken tanı ilerideki sıkıntıları önleme adına büyük önem taşır.