Ekonomide sık kullanılan bir sözdür. Borsa, döviz ve benzerlerinde hayal ettiğiniz rakama ulaşınca bunu satıp gerçeğe dönüştürür ve tekrar hayaller kurarsınız şeklinde tarif edilir ve uygulanır.
Obezite çağımızın en tehlikeli hastalıklarından birisi. Belki de bir çok uzmana ve DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ye göre de ilki. Bunun bu kadar tehlikeli olmasını anlamamış olmamız da halen obeziteye bakış açısından kaynaklanmaktadır. Öyle ki bir çok insan bunu bir görüntü bozukluğu olarak algılayıp ona göre bir plân kuruyor ve kolay yollardan uygulamaya gidiyor. Kalori kısıtlayan diyetler, hit diyet listeleri, mide botoksu, yağ aldırma ve daha bir çok yol deneniyor. Sosyal medyada yorumlara bakılarak alınan bir çok ilaç benzeri maddeler, çaylar deneniyor. Sonuç genellikle hüsran ve yine hüsran. Binlerce yıldır insanlar kilolarını korumak için doğal yolları uygulamışlar ve bunu normal yaşam biçimi haline getirmişlerdir. Bunun aksini yaşam tarzı haline getirdiğinizde asla kilo veremezsiniz. Yağ dokunuz ile birlikte yaşar, giderek artan yağ dokunuzun sizde kronik bir iltihap oluşturduğunu iş işten geçtikten sonra anlar ama bir çok şeyi de kaybedersiniz.
Vücudumuzda her saniye 2 milyon hücre ölüp yerine yenileri yapılmakta, bu yeni hücrelerin kaynağı ise aldığımız besinlerin biyolojik özüne bağlıdır. Çikolatalı gofret veya cips veya asitli içeceklerden gelenler ile yumurta hücrelerinizin, kas hücrelerinizin, erkek üreme hücrelerinizin son 24 saat içinde yenilenen hücreleri yapılsın istermiydiniz. Bunları düşününce ben ne yapıyorum diyorsunuz değil mi?
Boş kalorili gıdalar denilince besin değeri düşük, protein, sağlıklı yağ, lif, vitamin ve mineral içermeyen gıdalar anlaşılmalıdır. Kalori değerleri yüksektir ve bunlardan vücut ancak yağ yapar. Oysa tok kalorileri (proteinler, çiğ kuruyemişler, sağlıklı yağlar, lif içerikli sebzeler. bakliyatlar vs ) vücut kullanır. Rafine şeker, yağ ve beyaz undan yapılan tüm gıdalar boş enerji verir. Çoğu boş kalorili gıdalar ilave yağ ve şeker içeren çok işlenmiş gıdalar (kekler, börekler, çörekler, boyalı ve katkılı şekerlemeler, jöleli tatlılar, pudingler, cips, şeker, soda, enerji ve sporcu içecekleri gibi otomatlar satılan ürünler ve genellikle uzun raf ömrü yiyecek ve içeceklerin çoğu) halinde de bulunurlar. Boş kalorili gıdalar insan eli ile üretilirler. Asla unutulmasın, vücudumuzun fonksiyonlarını sürdürebilmesi dolu kaloriler yolu ile gerçekleşmektedir.
Kilo alımı ile birlikte biriken yağ dokusu zamanla insülinin yeterince görev yapamamasına neden olur. İlk önceleri fazla salınan insülin kanda aniden şekeri düşürürken zamanla hücreler insülin fazlalığından kendilerini korumak için kapılarını şekere kapatırlar. Kanda şeker artmaya başlar ve şeker hastalığı böylece gelişir. Bundan başka insülin direnci bilimsel olarak kanıtlanan şu patolojik durumları sizde gerçekleştirir: Yüksek tansiyon, gut, koroner kalp hastalığı, kan yağlarına bozulmalar, felçler, hiperaktivite durumları, hipoaktivite durumları, konsantrasyon bozuklukları, davranış bozuklukları, depresyon, Alzheimer Tipi Bunama, multipl skleroz, kemik erimesi, baş ağrıları, alkolizm, bağışıklık sisteminde azalma, bazı kanserler (meme, yumurtalık, safra kesesi, prostat, mide, kalın bağırsak), eklem iltihapları, romatizmal hastalıklar, hazımsızlık, iltihabi bağırsak hastalıkları, hemoroid, kronik kabızlık, varisler, egzema, miyopluk, diş çürümeleri, diş eti hastalıkları, çene yapısında bozulmalar, erken yaşlanma, sağırlık, akne, kellik, kısırlık, polikistik over, iyi huylu prostat büyümesi, erken doğum ve prematürelik, düşükler, adet bozuklukları ve bebeklerde anomali oluşumu. Daha var mı var.
Sağlıklı olma adına hayal kurun, hayallerinizin peşinden gidin, gerçekleri defedin gitsin.