Olay Gazetesi Bursa

Dersimiz yumurta

Çoğu zaman yazarım ve çok hoşuma gider. Yeni aldığınız bir bulaşık makinesi, bir araba, bir küçük mp3 player veya bir odun motoru ile birlikte size kullanma kılavuzunu da verirler. Bu kılavuz aldığınız cihazın daha uzun ömürlü olması ve en iyi şartlarda çalışması için nasıl kullanılması gerektiğine ait pek çok bilgi içerir. Öğretmenden araba, doktordan araba […]

Çoğu zaman yazarım ve çok hoşuma gider. Yeni aldığınız bir bulaşık makinesi, bir araba, bir küçük mp3 player veya bir odun motoru ile birlikte size kullanma kılavuzunu da verirler. Bu kılavuz aldığınız cihazın daha uzun ömürlü olması ve en iyi şartlarda çalışması için nasıl kullanılması gerektiğine ait pek çok bilgi içerir. Öğretmenden araba, doktordan araba diye rastladığınız ilanlarda altta yatan olay ‘’ben bunu kullanma kılavuzuna uygun olarak kullandım’’ a birer yakıştırmadır.

İnsanoğlunun tarihi kimi bilimsel araştırmalara göre 5 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Bu kadar yıldır upgrade edilmeyen insanın bedeni hakkında halen daha o kadar eksik bilgiye sahibiz ki, her 6 ayda bir üst model çıkaran teknolojik ilerlemeye rağmen biz daha yeni modelleri bırakın ilk modelin teknolojisine bile hâkim olmanın çok gerisindeyiz. İnsanın da kullanma kılavuzu vardır.  84 element içeren bir bedenimiz var. Demir, çinko, bakır, selenyum, magnezyum, kalsiyum gibi duyduklarınız bunlardan bazıları. Bunun dışında başka birtakım maddeler ile donatılan insanın mesleki olarak kullanma kılavuzunu genellikle ehliyetli olmadan anlatmaya çalışanlar olsa da bu iş bizlere verilmiştir: Tıp hekimlerine. Siz mümkün olduğunca kullanım kılavuzuna sadık kaldığınızda karşılığını 80’li yaşlarda bile protez takmadan, alzheimer olmadan, şeker hastalığına yakalanmadan alıyorsunuz.

Asla unutulmamalıdır. Tavuğun yumurtasını alırken gezen tavuk yumurtasını tercih etmemizin altında tavuğun doğal yaşamına ve genetik yapısına uygun beslenmesine olan inancımız yatar. Bu inanç bize sağlıklı bir ürün yiyoruz dedirtir. Oysa bizim hanımlarımızın, kızlarımızın, annelerimizin de yaradılış gereği ayda bir yumurta yaptığını biliyoruz. Onların beyaz un, asitli içecekler, kalitesiz yağlar, ve fast food’lar ile beslenirken yapacakları yumurtanın kalitesini de düşündüğümüzde bilmecenin cevabı ve kullanma kılavuzunun önemi  meydana çıkacaktır.

BATI MUTFAĞINDA SALATA

Makaleleri karıştırırken dikkatimi çekti. Lizzie Streit’in 17 Aralık 2018 tarihli makalesine göre en sağlıklı salata malzemeleri şunlar: Çiğ doğranmış taze sebzeler, çiğ kuruyemişler, kurutulmuş meyve, pişmiş tam tahıllar, baklagiller, rendelenmiş sert peynir, katı yumurta, fırınlanmış sebzeler, yemeklerden arta kalan etler, deniz ürünleri (somon gibi), avakado, nar taneleri, mısır taneleri, soya fasulyesi, zeytin, zeytinyağı ve sirke. Hepsi son derece sağlıklı ve Batı mutfağında bunlar öneriliyor.

BAHARATLARDAKİ KURŞUN

13 Aralık 2018’de Kristen Fischer imzalı bir makale baharatlarda insan vücuduna zararlı düzeylerde kurşun bulunabildiğini yazdı. New York’ta bulunan Sağlık Ve Mental Hijyen Bölümü araştırıcıları 2008-2017 tarihleri arasında özellikle ABD’ye dışarıdan gelen baharatların yarısından fazlasında kurşun buldular. Gürcistan, Pakistan, Bangladeş, Fas ve Nepal’den gelen baharatlarda bu oran çok yüksekti. Zerdeçal, kırmızı biber, kırmızı biber tozu, acı biber bunlardan bazıları idi. Bu konuda benim önerim Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olan ürünlerin seçilmesi, açıkta satılan ve belgeye dayanmayan ürünlerden kaçınılması olacaktır.

Yazmadan edemedim çünkü çok dokunuyor bana. Dünyanın tapusu sadece insanoğluna ait değil. Kiracı olduğumuzu unutuyoruz. Bir yaşam, bir atan kalp de kendilerine verilmiş olan hayvanlara işkence yapanlara, lanet olsun diyorum.