Olay Gazetesi Bursa

Çok sorulan sorular ve cevapları

Kıymetli okurlarım. Hastalarımdan, eşimden dostumdan bana çok sorulan soruların cevaplarını güncel bilgiler ile sizlere aktarmak istiyorum. Paylaşacağım bilgiler bir çok çalışma ile desteklenip güvenirliliği kanıtlanmış olan bilgilerdir. Yararlı olması dileklerimle… 1-KIZARTILMIŞ TOST EKMEĞİ KANSER NEDENİ Mİ?: 7 Mayıs 2021 tarihli bir makale konuya açıklık getiriyor. Aslında bir çok insan kızartılmış ekmeğin kansere neden olduğu konusunda […]

Kıymetli okurlarım. Hastalarımdan, eşimden dostumdan bana çok sorulan soruların cevaplarını güncel bilgiler ile sizlere aktarmak istiyorum. Paylaşacağım bilgiler bir çok çalışma ile desteklenip güvenirliliği kanıtlanmış olan bilgilerdir. Yararlı olması dileklerimle…

1-KIZARTILMIŞ TOST EKMEĞİ KANSER NEDENİ Mİ?: 7 Mayıs 2021 tarihli bir makale konuya açıklık getiriyor. Aslında bir çok insan kızartılmış ekmeğin kansere neden olduğu konusunda hemfikir. Ancak bunu destekleyelim. Akrilamid adı verilen kimyasal bileşik boyalar, kozmetikler, tuvalet malzemeleri, tekstil ve kâğıt sanayinde kullanılan bir maddedir. Bununla beraber yüksek ısıda kızartılan nişastalı ürünlerde de bu madde oluşabilmektedir. Kızartılmış, kavrulmuş bazı yiyeceklerde de akrilamid oluşumu görülebilir. 1994 Yılı’nda Uluslar arası Kanser Araştırma Ajansı akrilamidi kanserojen olarak tanımlamıştır. Buna rağmen bazı çalışmalar yiyeceklerle alınan akrilamidin kansere yol açmadığını belirtiyor. Ancak geniş kapsamlı ve fazla sayıda kişinin araştırıldığı çalışmalar hem kadın hem erkek üreme organları kanserlerinde, yemek borusu kanserinde, meme ve tiroid kanserlerinde akrilamidin rolü olduğunu net olarak ortaya koymaktadır. Yine de bu tip beslenmeyi seviyorsanız hiç olmazsa kızarttığınız ekmek altın sarısı renginden daha koyu hale gelmemelidir. Buna dikkat etmelisiniz.

2-SÜT ÜRÜNLERİ PROSTAT KANSERİ OLANLARDA TEHLİKELİ Mİ?: Bu konuda bir çok araştırma olmasına rağmen en geniş kapsamlı inceleme 2014 yılında yapılmış. Süt, yoğurt ve peynir gibi ürünlerin insüline benzeyen büyüme faktörlerini (IGF-1) çoğaltarak prostat kanseri hücrelerinin sayısının artmasına ve devamlı üremelerine neden olduğu bulunmuştur. Risk altındaki erkeklerin beslenmesini buna göre ayarlamalarında yarar olabilir.

3-KİLO VERMEK İÇİN SADECE DİYET YETERLİ Mİ?: Bu konuda binlerce makale var. Klasik bilgi şudur ve halen geçerliliğini korumaktadır. Kalori kısıtlayıcı diyetler ile (egzersiz yapmadan) zayıflarken yağlarınız kadar aynı değerde kas da kaybedersiniz. Günümüz çalışma koşullarında insanlar vakit ayıramadıklarından veya başka nedenlerden dolayı zayıflamaya çalışırlarken sadece bir beslenme programına uymaya çalışıyorlar. Bunların arasında aralıklı açlık diyeti, saf protein diyeti, düşük karbonhidrat diyeti ve benzeri bir çok diyet tipi var. Ancak daha önceleri de sizlere yazdığımı  6 Mayıs 2021 ‘de New York Üniversitesi Beslenme Uzmanları güncellemişler. Şöyle ki, kaslarınızı geliştirmediğiniz zaman metabolik hızınız düşer, insülin direncini yenmekte zorlanırsınız, kas ve kemik sağlığınız tehlikeye girer, metabolik sendroma doğru gidersiniz. Bu nedenle kilo verme stratejisinde dengeli ve ölçülü yemek ile birlikte (asla aç kalmadan) kaslarınızı geliştirecek bir aktivite yapak zorundasınız.

Daha önceleri de belirttiğim gibi (kimi kaynaklara göre) 30 lu yaşlardan sonra yavaş yavaş kas kitlemizde azalmalar başlar. Bu nedenle özellikle yaş ilerledikçe kaslarımızı geliştirmenin önemi çok daha fazla olmaktadır.

4-SIK SIK MİDE BULANTILARINIZIN NEDENİ MENOPOZ OLABİLİR Mİ?: 2 Mayıs 2021 Tarihli bir makale konuya açıklık getiriyor. 12 ay süre ile adet görememe durumu artık menopozdur. Menopoza girerken sıcaklık basmaları, özellikle gece terlemeleri, yorgunluk, sinirlilik, bazı kadınlarda ise bulantılar görülür. Hormon düzeylerindeki değişiklikler veya tam tersine hormon replasman tedavileri bulantılara yol açabilir. Hatta adet döngünüzün bittiğinden şüphe etmeden daha önceleri yaşadığınız bulantı menopozun ilk bulgulardan olabilir ve östrojen hormonunun azalması nedeni iledir.