Tip 2 şeker hastalığı glukoz da denilen şekerin metabolize edilmesinde sıkıntıların olduğu ve ileri dönemlerinde kanın gittiği her yerde bozulmalara neden olan bir hastalıktır. Yıllarca Tip 2 şeker hastalığı erişkinlerin bir hastalığı olarak bilindi. Ancak son 20 yıldır artık çocuklarda da bu hastalık hatırı sayılır oranda görülmeye başlandı. Çocuklar da erişkin tipi şeker hastası olabiliyor. 2011-2012 Yılları arasında ABD’li çocuklarda tesbit edilen şeker hastalığının % 23 ü Tip 2 şeker hastalığı idi. Bu oran 2001 yılında sadece % 3’ten az idi. Tehlikenin boyutlarını düşünebiliyormusunuz (Kaynak ABD Ulusal Diyabet İstatistikleri).
Çocukluk çağında görülen Tip 2 şeker hastalığının en önemli nedeni kilo alarak insülin direnci gelişmesine neden olunmasıdır. Bu neden mi oldu? Ellerine verdiğimiz tabletler ve telefonlar bu işi azdırdı, sokak, spor salonları pas geçilir oldu. Televizyon karşısında saatlerce oturup atıştırmalar yapmak, hızla emilen boş kalorili gıdalar (ki artık bunlar çocuk ve gençlerin nerede ise temel gıdalarını oluşturuyor) yemek, ev yemeklerini unutmak kabahatlerin başında geliyor. Yani sebep büyük oranda çocuğu hayata hazırlayan ebeveynlerde. Okullardaki yeme düzeni de cabası. Daha önceleri yazdım da yazdım. Dünya kadar para verip iyi bir eğitim almasına gayret ettiğimiz çocuklarımıza tatlı, makarna ve pilavı dayayan okullara da burada işaret etmek isterim. Ancak ne kadar veli bu konuda duyarlılık gösterdi bilemiyorum. Keman çaldırıp, resim yapmayı, sınavlara at yarışına hazırlar gibi çocuk hazırlamayı ilke edinirken bunların yaşam kalitelerini de düşünmek gereklidir. Bu konuda hassas davranan tüm okul sahiplerine, yöneticilerine içtenlikle sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Daha az bir neden ise hem anne hem de babada diyabet bulunmasıdır. Çoğu zaman belirti vermeden ilerleyen çocukluk çağındaki Tip 2 şeker hastalığı bir gün aniden karşımıza çıkar. Şu belirtileri sezdiğiniz zaman dikkatli olmalısınız. Aşırı yorgunluk hali, sık idrara çıkma, aşırı susama, artan açlık hissi, yavaş iyileşen yaralar ve koyulaşan cilt rengi. Koyulaşan cilt rengi insülin direncinin bir belirtisi olabilir ve genellikle boyun, kasıklar ve koltuk altlarında dikkati çeker. 2017 Yılı’nda yapılan bir araştırma vücut persantil değeri 85 üzerinde olan çocuklarda diyabetin gelişme riskinin 4 kat daha fazla olduğunu kanıtlamaktadır.
Çok ilginçtir ki bu çocuklar tedavi edilmediğinde sinir hasarları ve göz hastalıkları tip 1 şeker hastalığı olan çocuklardan daha hızlı ilerler. Aynı zamanda büyüdüklerinde kalp damar sistemine bağlı hastalıkların gelişimi daha kolay oluşur. Ani şeker düşmeleri, yüksek tansiyon ve böbrek problemleri de bu çocukları bekleyen tehlikelerdendir. İşin üzerine ciddi olarak eğilmenin göstergesi, beslenmenin düzenlenmesi aen az yarım saat iyi bir tempo hareket iledir. Tip 2 diyabete sahip erişkinlerin kullandığı bazı ilaçlar hekim kontrolünde bu çocuklarda da kullanılabilir. Günümüzde insan vücudu ile uzaktan yakından alâkası olmayan bazı meslek gruplarının kan ilacı, şeker ilacı, antibiyotik ve ne acı ki SARS Cov-2 ile ilgili ilaçlar verdiğini, D vitamini ve C vitaminleri uyguladıklarını duyuyoruz. Aksi gelişecek bir durumda bu insanlar sizi hastaneye yatırıp tedavi etme yetkisine sahip ise diyecek bir lafım yok. Bizler bir kabile devletinde yaşamıyoruz. Lütfen her işi bırakın uzmanı yapsın.
AMAN KÜFLERE DİKKAT!
Geçenlerde bir arkadaşımın başına geldi. Mete ben koronamı oldum diyerek telaşlı bir şekilde beni aradı. Uzun zamandır gitmediği dağ evinde bağ, bahçe ve tadilat işleri bir günde bitmemiş ve o gece evde kalmış. Gece öksürük, tüm vücutta ağrı ve nefes darlığı ile uyanmış. Uzun zamandır gerekli hijyen, maske, sosyal mesafe kurallarına uyduğunu bildiğim için en önce küf geldi aklıma. Birkaç sorudan sonra işin rengi belli oldu.
Kıymetli okurlarım. Nem oranı yüksek evlerde yeterince havalandırma, temizlik ve küflerden arındırma yapılmadığında fizyolojik yapınıza bağlı olarak kas ağrıları, öksürük, burun tıkanıklığından astım nöbetlerine benzer durumlara kadar belirtiler gösterebilirsiniz. Size Covid-19 belirtilerini hatırlatıyor değil mi?