Olay Gazetesi Bursa

Beyin Detoksu

Detoks çok itibarlı bir kelime. Anlam olarak toksik bir maddenin canlı organizmalardan fizyolojik olarak veya tıbbi yöntemler ile uzaklaştırılması demektir. Düşünün; Yazlığınıza gittiniz. Uzun zaman gitmediğiniz için evin balkonunu kuşlar, kediler ve benzeri canlılar kirletmiş ise ilk yapacağınız olay burayı temizlemek olacaktır. Yüzlerce kişiye sorsanız bu işlem için ne gerekli diye, büyük çoğunluk süpürge, deterjan, […]

Detoks çok itibarlı bir kelime. Anlam olarak toksik bir maddenin canlı organizmalardan fizyolojik olarak veya tıbbi yöntemler ile uzaklaştırılması demektir. Düşünün; Yazlığınıza gittiniz. Uzun zaman gitmediğiniz için evin balkonunu kuşlar, kediler ve benzeri canlılar kirletmiş ise ilk yapacağınız olay burayı temizlemek olacaktır. Yüzlerce kişiye sorsanız bu işlem için ne gerekli diye, büyük çoğunluk süpürge, deterjan, temizlik bezi, kova, fırça derler. Ama asıl temizliği yapan sudur ve bu akıllara pek gelmez. Vücut için de aynıdır ve en önemli detoks maddesi sudur.

Jeniffer Litner imzalı bir makale beyin detoksu için bazı öneriler sıralamaktadır. Bilişsel işlevleri arttırmak, sersemlik halini ortadan kaldırmak, hafızayı geliştirmek için bazı uzmanlar katılmasa da (zaten vücudumuzda işleyen bir detoksifikasyon süreci var diyerek) geri kalanlar detoksun yararlı olabileceğini öne sürmektedirler. Önce 2013, sonra da 2015 yılında yapılan araştırmalar beynimizin kendisine ait Glymphatic Sistemi olduğunu ve beyin içi metabolik atıkların bu sistem ile temizlendiğini göstermiştir. Bu sistem çoğunlukla bizler uykuda iken faaliyet göstermektedir. Uyku esnasında beyin hücreleri aralarındaki boşluklar daha da genişlediği için kabaca çöp toplama işi daha kolay gerçekleştirilmektedir. Bu olay da iyi bir uykunun ne denli önemli olduğunun en iyi kanıtıdır. Uykudan önce ağır yemeklerden, kafeinli içeceklerden, alkolden, baharatlı ve asitli gıdalardan, çikolata dahil kafeinli gıdalardan uzak durmakla ilk detoksunuza başlayabilirsiniz. Bunların yerine muz, yoğurt, yulaf içerikli bir karışım, peynir gibi gıdalar uyku kalitenizi arttırabilir.

Beyin gıdaları da denilen gıdaları bol tüketerek beyin dokunuzun detoksifikasyon işlemlerine yardımcı olabilirsiniz. Bu gıdalar genel olarak omega-3 içerenler, doğal yağlar, antioksidanlar, vitaminler, sağlıklı proteinler içeren gıdalardan oluşmalıdır (balıklar, sebzeler, doğal kaynaklardan gelen etler, çiğ tüketilen kuruyemişler, bakliyatlar gibi). İşlenmiş gıdaları diyetiinizden çıkartmak bilişsel fonksiyonlarınızı kesinlikle olumlu yönde etkilemektedir.

Yatak odanızı ışıksız, serin ve sessiz tutmak uyku kalitenizi daha da arttırır. Yatak ve yastığınız çok önemlidir. Yatak örtüleriniz ne üşütecek ne de çok ısıtacak özellikte olmalıdır. Özellikle Tv izlemek veya sosyal medyada gezinmek uyku kalitenizi bozacaktır. Stres ve kaygı düzensi uykunun en önde gelen nedenlerindendir. Bunu engellemek için sakinleştirici aktiviteler kazanılmalıdır. Ayrıca yoga, derin nefes egzersizleri ve benzeri meditasyon teknikleri rahat bir uyku sağlayabilirler.

ZEYTİNYAĞI VE  LİMON SUYU

11 Ocak 2022 tarihli bir makale bizlerin de sofralarında bulunan bu karışımın yararlarını anlata anlata bitiremiyor. Öncelikle şunu belirteyim ki bu karışımın safra kesesi taşlarını erittiğine dair  halk arasında yaygın bir inanış var ki bu bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Sadece bu karışımın bol tüketilmesi safra kesesinin sık dolup boşalmasına neden olacağı için kesede taşların oluşumunu önleyebilir.

Bu karışımın en önemli özelliği ciddi bir antioksidan karışım olmasıdır. Yıpranmış, hasar görmüş hücrelerin tamirinde antioksidanların önemi büyüktür. 2018 yılında yapılan toplam 27 yüksek kaliteli çalışma bunu desteklemektedir. Ayrıca C vitamininin yağların yakılması için gerekli metabolik süreçte çok etkin olduğu yıllardan beri bilinmektedir. Yağ moleküllerini hücrelere taşıyan ve burada parçalanıp enerjiye dönüşümünü sağlayan karnitin adlı maddenin işlem görmesi için C vitamini şarttır. Bu nedenle bu karışım kilo vermeye destek olabilir.