Yakın zamanda Ulu Şehir Bursa’da bir adamın kaldırımda kendi halinde, uyuyan bir sokak köpeğine tekme atması ve köpeğin de zavallı bir şekilde oradan kaçması haberi yürekleri dağladı. Be adam sana can veren ona da vermiş, o da annesinin karnında belli bir süre büyümüş, annesini senin gibi birisi yok etmemiş ise ve anne doyabilmiş ise onun sütünü içmiş ve bizlere muhtaç olarak, güvenerek bir kaldırımda uyuyan garipten ne istersin.
Mekânı cennet olsun. Tıp Fakültesinde okurken çocuk sağlığı hocalarımızdan biri şöyle demişti ve hiç bir zaman unutmadım: ‘’Çocuğun karakteri 6 yaşına kadar oluşur, ondan sonra iş çok zor’’. Sonraları öğrendim ki bu sözün benzerini yıllar önce büyük filozof Konfüçyüs söylemiş. Evinizdeki saksıda büyüttüğünüz çiçeği bile belli aralıklarla suluyor, toprağını değiştiriyor, bazan güneşe tutuyor, bazan çekiyorsunuz. Yani ilgilenmeden olmuyor. Bir de kainatın efendisi olarak kendini tanımlayan insanın yetişmesi için neler yapmalı bir düşünün.
Anne, gebeliği düşündüğü andan itibaren gıdalarından tutun da kullandığı ilaçlarına, kaçınması gereken kimyasallara, soluduğu havaya dikkat etmelidir. Ayrıca egzersiz ile kaslarını toparlamaya başlamak zorundadır. Gebelik süresinde de bu konulara azami dikkat etmelidir, emzirirken de. Bundan sonra işler daha da zorlaşıyor.
İleride çocuğun akıl ve beden sağlığının mükemmel olması için Harvard psikoloji uzmanları bakın neler söylüyor. 1- Çocuklarınızla takılın. Bu her şeyin temelini oluşturur. Dünya hakkında kendiniz hakkında ve kendisi hakkında ona sorular sorun ve onu dinleyin. 2- Çocuklarınızı emanet ettiklerinizin de son derece bilgili ve çocuğunuz ile iyi iletişim kurabilecek bireyler olması önemlidir. Çocuğun da, bu kişilerin sizler gibi onları önemsediğini anlamaları çok önemlidir. 3- Etkisi altına girebilecekleri aktiviteleri bulana kadar onları gezdirip çevreyi tanıtın. Örneğin bir spor dalını sevip sevmeyeceklerini gözlemleyin, sevmiyorsa nedenlerini araştırın. 4-Onlara şükran duyguları aşılayın. Teşekkürü öğretin. Bu duyguları taşıyan çocuk ileride merhametli, cömert, yardımsever bir insan olur. Nadiren, nazik davranışları karşısında ödüllendirin 5- Yıkıcı duygularını kontrol edin. Öfke, utanç, kıskançlık duyguları ile nasıl baş edeceğini öğretin. 6- Onlara büyük resmi gösterin. Yani sadece aile ve çevresindeki birkaç arkadaşın varlığını değil toplumu, değişik coğrafi ve kültürel farklılıkların olduğunu anlamasına yardımcı olun.
Zor gibi görünse de o kadar zor değil. Ancak sonuçta ileride köpeklere tekme atmayan, birbirine ve yaşadığı dünyaya saygı gösteren insanın meydana gelebilmesi bunlara bağlı. Bazen demiyor değilim kendi kendime. 6 yaş bitinceye kadar bir sihirli deynek üzerimize değse ve köpeklere tekme atmayan, elinden de balonu bırakmayan bir birey yetiştiren toplum haline gelsek. Kim yıkar, nasıl yıkar bizi cümle âlem görsün.