Olay Gazetesi Bursa

Aman susuz kalmayın

Kıymetli okurlarım. Daha önceleri de çok yazdım. Orta yaşlardan itibaren vücudumuzda susuz olduğumuzu algılayıp su içmemizi sağlayan algılayıcılar (reseptörler) azalmaya başlar. Bu nedenle farkında olmadan susuz kalabilir ve hatta hastanelik bile olabiliriz. Yıllarca yaz sıcağında hiç bir ihtiyacı olmamasına rağmen bir hava alayım diye dolaşıp baygın halde hastane aciline getirilen yaşlı hastalarla karşılaştım. Yarım litre […]

Kıymetli okurlarım. Daha önceleri de çok yazdım. Orta yaşlardan itibaren vücudumuzda susuz olduğumuzu algılayıp su içmemizi sağlayan algılayıcılar (reseptörler) azalmaya başlar. Bu nedenle farkında olmadan susuz kalabilir ve hatta hastanelik bile olabiliriz. Yıllarca yaz sıcağında hiç bir ihtiyacı olmamasına rağmen bir hava alayım diye dolaşıp baygın halde hastane aciline getirilen yaşlı hastalarla karşılaştım. Yarım litre serumdan sonra evlerine gittiler. Yaz aniden geldi. Kirlettiğimiz, düzeni ile oynadığımız dünyamız da sıcak, soğuk, ılık ortamları birbirine katarak bize cevap verdi. Bu nedenle özellikle orta yaş üstü kişilerin su içme konusunda çok dikkatli olmaları, illâ ki ağız kuruluğunu beklememeleri gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki kronik susuzluk bedenin kirlenmesine neden olur. Nasıl ki evinizi, iş yerinizi temizlerken temizlik malzemeleri yanında su kullanıyorsanız bu vücut için de aynıdır. Örneğin yapılan bilimsel çalışmalar kronik susuzluğun depresyona neden olduğunu, kolesterol düzeylerini yükselttiğini kanıtlamıştır. Susuzluk halinde koyulaşan kan dokumuz hücrelerden su çekmek ister. Hücre, içindeki suyu vermemek için kolesterolden yapılmış kapılarını kapatır. Bu olaya destek vermek amacı ile karaciğer kolesterol yapımını arttırır.

YENİ TANIMLANAN SUSUZLUK BELİRTİLERİ

Vücudumuzda su eksikliğini gösteren bazı belirtiler vardır. Bir hekim veya tecrübeli bir sağlık çalışanı bunu dile bakarak, deri ve bir takım başka organ bulgularına bakarak anlayabilir. Bazı cihazlar da vücut sıvı oranını ölçebilmektedir. Ancak uluslararası kabul gören ve yeni tanımlanan susuzluk belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

1-NEDENSİZ YORGUNLUK: Spor yapıyorum, gıdama dikkat ediyorum ancak yine de düzelmeyen bir yorgunluk halim var gibi bir durum ile karşı karşıya iseniz ilk akla gelmesi gereken durum acaba yeterli su alayor muyum olmalıdır. Çünkü ne kadar iyi gıda alırsanız alın bunları enerjiye çevirebilmek için suya ihtiyacınız vardır.

2-YÜZ BÖLGESİNDE SIKLIKLA KIZARIKLIK: Beyin dokumuza yeteri kadar su gitmez ise bu kez beynimiz yüz damarlarının da genişlemesini sağlamak amacı ile talimatlar verir ve bu da yüzde kızarmaya neden olabilir.

3-SİNİRLİLİK VE ENDİŞE HALİ: Susuzluk halinde vücuttaki bir takım hormonal ve biyokimyasal reaksiyonların etkisi ile oluşur.

4-YAŞLILARDA UYKUSUZLUK: Susama hissinin azalması sonucu yeterince sıvı alamayan vücut buna uykusuzluk ile cevap verebilir.

5-DİKKAT SÜRESİNİN KISALMASI: Çok sık karşılaşılan kronik susuzluk nedenlerindendir. Özellikle dikkat gerektiren işlerde ve uzun yol şoförlerinde bu konu daha da dikkate alınmalıdır.

6-ANİ TEPKİ VERME, ÖFKE VE SABIRSIZLIK

7-KRONİK BAŞ AĞRILARI

8-KASLARDA SERTLİK, FİBROSİT (KULUNÇ)

9-AKCİĞER BULGULARI:Yapılan tüm tetkiklere rağmen solunum sıkıntısı, öksürük gibi durumlarda bir patolojik durum bulunamıyorsa kronik susuzluk akla gelmelidir. Ciddi öksürük ve solunum sıkıntıları akciğer parçacıklarını örten zarların kuruması ile gelişebilmektedir.

10-BAZI İÇECEKLERE AŞIRI DÜŞKÜNLÜK: Kahve, asitli ve şekerli içecekler, alkollü içeceklere düşkünlük de yeteri kadar su içilmediğinin göstergesi olabilir. Yani kronik susuzluk bu içeceklere yönelmeyi kolaylaştırır.

11-RÜYA DEĞİŞİKLİKLERİ: Rüyalarda dere, ırmak, okyanus, kaynak, şelale ve bunun gibi su içeren doğal yapıları görmek kronik susuzluğun bir belirtisi olabilir.

Su gibi aziz olun. Susuz kalmayın.